banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 20:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Današnji ljudi znatno su manje inteligentni od svojih predaka, ustvrdio je američki genetičar dr. Gerald Crabtree sa Sveučilišta Stanford. Crabtree je iznio teoriju prema kojoj je prirodna selekcija odavno prestala favorizirati ljudsku inteligenciju, zbog čega smo puno gluplji od pripadnika ljudskog roda koji su živjeli prije nekih 2000 godina.

- Mi smo kao vrsta iznenađujuće intelektualno osjetljivi i možda smo vrhunac inteligencije dostigli u razdoblju prije 2000 do 6000 godina - izjavio je Crabtree za britanski Guardian.

Prema Crabtreeovoj teoriji, kad bismo imali prilike upoznati nekog od antičkih Grka, pokazalo bi se da je puno inteligentniji od nas. Razlog je tome, objašnjava znanstvenik, činjenica da je prirodni odabir prestao favorizirati inteligenciju nauštrb nekih drugih karakteristika.

Genetičar je utvrdio da je inteligencija u doba prije nekih 6000 godina bila daleko važnija odlika, jer su se naši preci lovci-sakupljači svakodnevno suočavali sa situacijama u kojima su glavu izvlačili samo najmudriji. Zbog golemog evolucijskog pritiska na drevne pripadnike vrste Homo sapiens iz igre su ispadali tupavci, a pametni su imali priliku poživjeti i prenijeti svoje gene na potomstvo.

Još je jedan razlog tome što smo sve gluplji, upozorava Crabtree. Prema najnovijim istraživanjima u oblikovanje ljudske inteligencije uključeno između 2000 i 5000 gena, ali na mnogima od njih su, ističe znanstvenik, tijekom vremena nastale mutacije koje oštećuju intelekt.

- Suvremeno ljudsko društvo je snažno uglavnom zahvaljujući vrlini obrazovanja - zaključio je Crabtree.

Izvor "Slobodna Dalmacija"

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 17:26
Bez ikakve polemike, ovo je tačno. :) Ako uporedimo čovjeka od prije nekoliko stotina godina koji je morao da radi, gradi, snalazi se i improvizuje, sa današnjim couch potato-om iz razvijenih zemalja sa zapada, sigurno je da su ljudi sve gluplji.
Jedan YT komentar kaže: ''if ever I want to remind myself how stupid people can be, I come to youtube''. Sje*aće nas moderna tehnologija i dostupnost svega...

Pogledati ko nije; film nije kvalitetan ali je vizija budućnosti i dokaz ovog gore: http://www.imdb.com/title/tt0387808/

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Film je ekstremno glup ali nije daleko od istine. :D

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gledao sam film daaavno :) danas u novinama citam o ovoj teoriji i navodi se da jednostavno vise nemamo potrebe da razvijamo inteligenciju ne treba ti prevelik intelekt da stisnes dugme ili kuckas po tastaturi :)

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

zerocool je napisao:
Film je ekstremno glup ali nije daleko od istine. :D
Pa da, glup je i nekvalitetan, ali u u suštini istinit. :D Za ovu temu je.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Samo je ova teorija glupa. Kako je doslo do toga da mozes kuckati po tastaturi? Intelektom ili slucajno?

Ljudski razvoj je nesto sto ne prestaje.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Samo je ova teorija glupa. Kako je doslo do toga da mozes kuckati po tastaturi? Intelektom ili slucajno?

Ljudski razvoj je nesto sto ne prestaje.

Pa sve vise zavisimo od drugih stvari a ne inteligencije ne koristimo je vise u tolikom obimu kao prije banalan primjer npr prije pojave digitrona rucno se zbrajalo danas vise ne i takvih mali milion primjera ako je teorija evolucije tacna evoluirat cemo u...glupane ?

Poslednji put menjao apokalipto dana 22 Feb 2013, 18:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Da, ali samo pojedini idu u pravcu razvoja, a masa se zaglupljuje. Uvijek će biti razvoja, ali čovječanstvo (većina) će biti sve glupavije. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa tako je oduvijek, glupu masu su naprijed gurali pojedinci.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Глуп је онај који је извалио ту теорију.
Па кад би дошли ти наши "интелигентнији" преци, одмах би их сатрала тринеска код Градског моста, јер не би знали ни улицу прећи.
Свакоме вала дају да предаје и на том Стенфорду! :)
И још се лик презива Кребтри! Боље би му било да се држи оног "добар јутар" него што лупета. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Po njegovoj teoriji ako uzmemo npr dijete od jedne godine iz anticke Grcke i dijete iz sadasnjice iste dobi i odgajamo ih do 10'te godine podjednako ovo dijete iz anticke Grcke bi trebalo biti superiornije(intelektom) od danasnjeg djeteta jer su geni prvog djeteta "cisti" dok su kod danasnjeg djeteta ti isti geni zakrzljali u odnosu na ovog prvog jel tako ?

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A sta, kao geni se ne razvijaju?

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
A sta, kao geni se ne razvijaju?

Pa da Darvinova teorija ono sto ti ne treba zakrzlja i nestane danasnji covjek ne treba biti previse pametan ima tehnologiju koja sve obavlja mjesto njega dok to nasi preci nisu imali i morali su biti inteligentniji od nas.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Lose si ti to protumacio. Sav napredak i luksuz modernog zivota koji danas imamo nam je omogucio intelekt. Od koje god tacke u istoriji krenes prema danasnjici napredak je vise nego ocit, u bilo kojoj oblasti. A tako ce se i nama neko 2313 smijati kako smo bili glupi i zaostali.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A možda samo govorimo o različitim tipovima inteligencije, primitivni čovjek je mogao da uhvati životinju golim rukama i da zapali vatru bez upaljača, a moderan čovjek zna da, recimo koristi komp, svira klavir, smišlja viceve i za*ebancije... :) različiti oblici kreativnosti i inteligencije.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Lose si ti to protumacio. Sav napredak i luksuz modernog zivota koji danas imamo nam je omogucio intelekt. Od koje god tacke u istoriji krenes prema danasnjici napredak je vise nego ocit, u bilo kojoj oblasti. A tako ce se i nama neko 2313 smijati kako smo bili glupi i zaostali.

Pa mozda nas razvoj intelekta ima svoj vrhunac nakon kojeg ce nam inteligencija poceti opadati ako nesto ide naprijed moze da ide i unazad npr imas slucaj rimskog carstva i poslije njega mracno doba niko nemoze sa sigurnostcu tvrditi da cemo biti jos napredniji u buducnosti.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
zerocool je napisao:
Film je ekstremno glup

Pa da nije glup onda bi opovrgao ono o čemu govori, zato su ga namjerno napravili da bude glup :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ja sam kao stručnjak na ovom polju mišljenja da ljudski intelekt nije evoluirao niti degradirao u recimo proteklih 4-5000 godina. Sav tehnološki napredak posljedica je akumulacije znanja iz generacije u generaciju. Do velikog skoka može dovesti samo neka katastrofa epskih proporcija nakon koje bi se broj ljudi drastično smanjio, a međ preostalim oni najinteligentniji, najljepši i naravno najobdareniji stvorili novu rasu super ljudi u svega 50 generacija, dok bi tupavi brzo izumrli.
Ovako s ogromnim genskim pulom, uzevši u obzir da je prilično lako opstati i razmnožiti se, svakom pa i totalnom panju, nemoguće je ostvariti bilo kakav napredak kao vrsta.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ne vjerujem u evoluciju prema tome... ništa pametniji i ništa gluplji nego prije nekoliko hiljada godina.
Kako bi se drevni narodi divili našoj tehnici i lakoći življenja možemo i mi da se divimo njima u bezbroj primjera.
A ljudski mozak se ulijeni ako ga ne uposlimo isto kao i mišić, ako ga ne vježbamo atrofira ali se može i izvježbati.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 19:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Evil_Dead je napisao:
Глуп је онај који је извалио ту теорију.
Па кад би дошли ти наши "интелигентнији" преци, одмах би их сатрала тринеска код Градског моста, јер не би знали ни улицу прећи.
Свакоме вала дају да предаје и на том Стенфорду! :)
И још се лик презива Кребтри! Боље би му било да се држи оног "добар јутар" него што лупета. :)

Ako se ne zajebavas i tebe bi pojeo vuk u kakvoj sumi. Ako se zajebavas, onda nish :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]