Nije neistinito ovo, da je atmosfera onako malo "jaranska" i često ksenofobična. Da postoji jedna grupa (mada ne toliko mala koliko se potencira) koja često fura neku internu spiku, postoji. Da se mnogo ljudi poznaje lično, pa postoji jaka politika nezamjeranja, činjenica. Da se novi članovi koji se u startu istaknu često dočekaju na nož, istina. Da postoji "drinin vuk" paranoja, postoji. Međutim, koliko gdo sve to, kad se ovako navede, zvuči grozno, a mi stalni članovi ko neka razjarena gomila vazda spremna da novake oderemo, nabijemo na ražanj, ispečemo i pojedemo.
Da je situacija mnogo drugačija na većim forumima, poput spomenutog forum.hr ili Krstarice, nisam siguran. Na prvom sam često kao "čitač", na drugom sam član. Ono što sam primijetio je slično kao i kod nas, samo što su forumi veći, pa umjesto "ekipe" na forumu, svaki potforum ima svoju "ekipu". I takođe se dešava da se novi članovi dočekaju na nož, i treba vremena da se stvori neka reputacija. Nekome se to jednostavno ne trpi, ali to je izgleda tako u svakom dijelu života.
Neko svako jutro, popodne, veče, ode u kafanu da pije kafu i čita novine, i prozbori koju sa ljudima koji mu nisu najbliži, nego ih poznaje iz kafane i dijele određena interesovanja. Meni je to banjalukaforum. Jeste, možda je sad manje zanimljivih tema ili diskusija nego ikad, možda je previše podjebavanja ili internih šala, ali ja sam došao u fazu kada na forum dolazim prvenstveno zbog ljudi (a ovdje mi je to ljepše nego na FB), a manje zbog sadržaja. Ko što reče _zoka, opšti forumi postaju prevaziđena pojava, sve uže usmjerene stvari se nalaze na specijalizovanim forumima ili sajtovima. Tako da, mislim da pravi problem ne leži u ovom forumu, nego u našoj percepciji njegovih krajnjih svrha.
_________________ Umro je Džimi Hendriks iz Sijetla, Klepton i Pejdž su dva matora pijetla, al' budućnost je ipak svijetla sve dok nam je Popokatepetla...
|