Ne znam kakva je socijalna politika u Italiji, ali je u Njemackoj jako dobra. Ne znam tacno u € koliko dobijaju nezaposleni, jer to zavisi i od toga da li je uopste, gdje i koliko je neko radio. Nijemci su jako pedantni i tacno su izracunali koliko je potrebno za zivot, nije tu samo kes, tu je i socijalni stan i ostale pogodnosti.
Socijalni i integrativni program je u Njemackoj jak - postoje integracioni kursevi za jezik koji su placeni od strane drzave. Jedan licni primjer: moja djevojka je isla na kurs Njemackog , koji je zapravo bio i integrativni kurs. Posto nije u tom programu integracije ( nije bilo drugog kursa Njemackog, pa je isla na taj) morala je platiti punu cijenu. Zajedno sa njom je bilo i par Turkinja, ex-SSSR.... Turkinje su, sve sem jedne, dolazile na kurs, jer su morale, nisu ucile, omatale nastavu,cesto izostajale, to ih uopste nije interesovalo (usput, sve udate, s djecom i naravno, ne rade)... Njima je kurs bio placen, oni koji su sami placali kurs, su , uglavnom, ucili i pratili nastavu.
Za dobijanje vize kod spajanja porodice, potrebno je osnovno znanje jezika, A1 - to je nesto stvarno minimalno, za drzavljanstvo je potreban B1 uz koji je priheftan i intergacioni ispit o njemackoj istoriji, kulturi,geografiji i politici. Samo polaganje testa je bilo kao u osnovnoj skoli, zapravo jos gore, jer se u skoli ne bi smjelo prepisivati, ovdje su obilato prepisivali od onih koji su za kurs platili.
E sad, zamisli ti da nekom omogucis i platis sve to, a tu osobu to apsolutno ne interesuje, ali je tu samo da dobije drzavljanstvo i sve pogodnosti koje isto nudi.
I jos jednom no_passaran, citaj pazljivije sta sam napisao, Turci nisu emigranti, emigranti su uglavnom Afrikanci i Afganistanci sa okolicom

. Kod njih je to malo drugacije, ali i oni ulaze u sistem integracije, samo je tu jako veliki problem kulturoloske razlike - kako nekoga natjerati da baci smece u kantu, kada kantu u zivotu nije vidio, npr? Ima africkih plemena ciji pripadnici se nikad ne kupaju i slicno...
Ja sam uz svaki obrok morao jesti i kruh, jer je to kod nas tako, sad sam to malo promijenio, ne jer me neko natjerao, vec sam vidio da to nije toliko neophodno, ali tim kako se hranim, ne ugrozavam nikoga ( sem mozda zdravstveno, ako prije obolim:) ).
lol napisah opsiran odgovor i izbaci me....