banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 15:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jan 2013, 23:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2010, 21:45
Zanima me koliko se placa carina kada kupim neku komponentu preko ebay-a i da li se placa PDV.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 23:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Znamo da vec znas, nemoj da nas trolas.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 23:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kao što je napisano već milion puta na temama o internet kupovini carina na tehničku robu je 10% i normalno je da se plaća PDV.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 23:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ovaj ako otvori jos jednu novu temu, ovaj grad bice premali za jednog od nas dvojice :D

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 23:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2010, 21:45
Da li se gleda cijena koju napise prodavac, ili neka koju odrede carinici?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 23:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ako imaš fakturu, carini se po njoj. Ako misliš na vrijednost koja piše na pošiljci, nju možeš okačiti mačku o rep...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 23:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Samo da dodam da ne stoji ona priča kako se ne plaća carina na neku robu do određene vrijednosti, carina se plaća na sve, a do službenikove je dobre volje hoće li je naplatiti.

Kada sam ja morao platiti carinu na pošiljku iz Kine, službenica je popunila četiri neke uplatnice i predala mi ih je u ruke, od straha sam skontao samo onu za PDV, a i ostale su imale nek procente i egzotične naslove. Ja sam završio sa internet kupovinom za sva vremena, bilo je lijepo dok je trajalo.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2013, 00:01 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Član 14.

Predmeti neznatne vrijednosti koji se povremeno primaju u pismima i poštanskim paketima

1. Državljani BiH i strani državljani oslobađaju se plaćanja dažbine za predmete neznatne vrijednosti koje prime iz inozemstva u pismima i poštanskim paketima, u vrijednosti do 50 KM.

2. Oslobađanje se ne primenjuje na:
(a) alkoholne proizvode;
(b) parfeme i toaletne vode;
(c) duhan i duhanske prerađevine.

3. Uobičajeno primanje paketa u smislu ovog stava podrazumijeva primanje paketa iz inozemstva jednom u toku sedmice.

Evo link, pa studiraj: http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/Pra ... ci_BiH.pdf.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2013, 00:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Polgledah na brzinu dokument, ali nigdje nisam našao postotke i stavke državne globe na proizvode, a to je ono što me zanima.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2013, 08:17 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ima i to, samo treba ukucati tri riječi u Google ;)

http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... fa_BiH.pdf

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2015, 00:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
KUPOVINA PUTEM INTERNETA
Prilikom naručivanja proizvoda putem interneta ili na neki drugi način, a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem, lice koje je naručilac tih dobara je obveznik plaćanja uvoznih dažbina.
Carinska procedura uvoza svih roba, pa tako i roba koje putem poštanskih paketa stižu u Bosnu i Hercegovinu, obavlja se u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH i svim važećim podzakonskim aktima.
U skladu sa članom 176. stav 6. Zakona i članom 14. Priloga Zakona, oslobođeni su od plaćanja carine, državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti (roba nekomercijalnog karaktera) koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50,00 KM, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje. Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uslove za navedeno oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja poreza na dodatu vrijednost u skladu sa članom 26. tačka 2. Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

U slučaju da vrijednost robe koja iz inostranstva stigne poštanskom pošiljkom u BiH, prelazi vrijednost od 50 KM, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju iste putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica.
Ukoliko lice u BiH prima paket od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost (vrijednost robe + svi zavisni troškovi nastali u procesu nabave), obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda tako dobijen ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500,00 KM.
Ukoliko lice iz BiH prima paket od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl.
Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine. Ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura, carinska služba upućuje poziv primaocu da dostavi dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, a ukoliko ni to ne postoji, carinska služba u skladu sa važećim propisima pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu. Dodatni dokumenti koji se traže of fizičkih lica dostavljaju se direktno u carinske referate pri poštanskim kancelarijama u BiH, putem faxa, ili e-maila.

http://www.new.uino.gov.ba/bs/Kupovina% ... 0interneta

Moje pitanje, da li je predmet carinjenja i poštarina neke robe?

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2015, 01:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Apr 2010, 16:00
Znači, cijena prozivoda + poštarina => na to carina (obicno 10%) => na to sve PDV 17%

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2015, 01:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja bih ovoga puta platio caru carevo, koštalo me 60 maraka, ručni skener, jer nemam razloga da se sa njima pogađam, ako budu tražili previše.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]