Panzer je napisao:
Lafo u Tokiju nisu znali za masakr u Nankingu
Clanak iz ondasnjih japanskih novina o "takmicenju" u odrubljivanju glava izmedju dva oficira u Nankingu:
Kad hladne glave i neutralno razmisljamo sta su trebali Amerikanci uraditi, vjerovatno cemo doci do istog zakljucka. Ali ono vrijeme je bilo drugacije, rat je vec trajao dugo, masakri bezbrojni, mrznja je bila ogromna, bombardovanja Japana (na Tokio vise palo bombi nego na Dresden) nisu dali efekta vec su samo ojacali borbeni duh Japanaca, a dok god je narod odobravao rat, rat je bio moguc. Mislim da razlog za bacanje atomske na grad nije bio samo eksperiment, nego jedna vrsta hladnog tusa japanskom narodu. Da je vojna baza razorena atomskom, propaganda bi to zataskala na ovaj ili onaj nacin i efekat ne bi mozda bio kao sto je bio, a Amerikanci nisu imali 50 atomskih bombi na raspolaganju pa da bacaju do mile volje (da su Japanci kojim slucajem znali da Amerikanci nemaju vise atomskih poslije Nagasakija, drugacije bi se odvijao tok stvari). S druge strane, treba imati na umu kakav je japanski mentalitet bio, to su bili fanaticni borci kojima nije padalo na pamet da se predaju, njima je bila cast umrijeti za cara, umjesto predaje su radije birali samoubistvo bombom ili samoubilacki napad na Amerikance. Iscrpljenim Amerikancima se poslije Okinawe nije nastavljao rat i htjeli su po svaku cijenu okoncati kampanju, zato su isli na sigurno. Amerikanci su sigurno znali sta se desilo u Nankingu, i siguran sam da su Amerikanci razmisljali tipa: "Ako japanski narod odobrava Nanking, ako japanski narod odobrava rat, onda cemo im Nanking dovesti u njihovu vlastitu kucu". Da smo mi znali ono sto su Amerikanci znali, da smo vidjeli sta su Japanci radili ne samo civilima nego i americkim zarobljenicima i lesevima americkih marinaca, mozda bismo isto toliko mrzili Japance kao i oni i bacili atomsku bombu.
Jedna od brojnih slika iz Nankinga, momci poziraju za foto-shooting
(ko ima slab zeludac neka ne otvara):