Za pocetak procitaj Zakon o udruzenjima i fondacijama RSa i Zakon o omladinskom organizovanju pa ce ti neke stvari poput "neprofitne organizacije" biti jasnije.
Zatim, za registraciju ti treba nesto ispod 500KM (mene/nas kostalo 470 ili 480KM prije pet godina) bez advokata, s tim sto sam tada sam napisao statut i predao na sud (nadjes nekoliko pa prepisujes

), a mislim da u zadnjih nekoliko godina, otkad ne mozes sam sebe zastupati na sudu, da ne mozes i sam sastaviti/predati statut na obradu i podnijeti zahtjev za registraciju, ali to nisam siguran.
A to za neprofitna..... Uprosteno, po Zakonu o omladinskom organizovanju, svaka omladinska nevladina organizacija moze da posluje kao firma samo sto ti godisnji bilans mora biti nula. Dakle, mozes zaradjivati nekakve pare (neki moji su iskoristili organizaciju kao pokrice da zarade neki dzeparac dijeleci letke za neke trgovce namjestajem dok je njima to odgovaralo zbog poreza) ili mozes cak pokrenuti i posao (infoArs je primjer) samo sto na kraju godine moras prikazati da si sav prihod (zaradjeno, donacije i slicno) ulozio u rad organizacije (kupovinu osnovnih sredstava, rezije, organizaciju dogadjaja, materijalne troskove)...
"Neprofitno" ne znaci i "bez prihoda", samo znaci da su isti kao rashodi ili manji

I, ziv bio, drugarski savjet: ako vam je palo na pamet da muljate nesto po NVOu, nemojte. Ta vremena, kada su "stranci" dijelili pare odokativno i kad su neki likovi nesto tu zaradjivali su prosla. Ako nemate finu ideju i puno zelje i volje da utrosite mnogo vremena i truda u nesto sto mislite da je korisno zajednici bez da vam ostane marka u dzepu, nemojte bezveze gubiti vrijeme na startu.
Izuzetak je kad si iz male opstine gdje ti je tetak nacelnik odjeljenja za opstu upravu te tu mozes smuvati nekoliko hiljada na godisnjem nivou, ali, opet drugarski, malo je to para da se obraz gubi...... Nista licno, samo sam se nagledao papaka zbog kojih su svi koji su bili iskreni u zelji da rade nesto bili crni...
P.S. Ako pricamo o nekom tipu studentske organizacije, potrazite nekog iz IAESTEa, druzite se malo i vidite kako to kod njih funkcionise..... Oni su meni divni