no_pasaran je napisao:
blackrose je napisao:
Ajkula poprilicno objasnila,
sa tim da nema univerzalnog rjesenja.
Moja klinka ima 6 godina i uglavnom razgovaramo, dogovaramo se,...kod nje ne pali ono: NE! vec: Ne zato sto,...
Sad kada nesto hoce, dodje sa spremljenom pricom, sve sa argumentima i ajd joj reci da ne moze

tipa:
Mama, mogu li ici kod (ime drugarice) da se igram? Znas, isto kao sto ti volis sa svojim drugaricma otici u kafic, tako i ja volim kod svojih otici da se igram. Ja sam jos mala pa ne mogu ici u kafic, ali zato mogu ici igrati se
Ali i danas ima situacija kada joj nesto moram ponoviti po nekoliko puta (tvrdoglava na mamu

) i kad se ta situacija krene ponavljati nekoliko puta, dobije plesku po guzi....i onda me ona pita sokirano:
Jesi li ti to mene udarila?! Povrijedila si moja osjecanja!ali zato sl put je moram duplo manje puta ponoviti

Ladnije od leda te pita jesi li ti to mene udarila? Mala ce biti opasn
Elem interesantno svi smo dobijali batine kao klinci i svi smo ih mrzeli ali svi dadose pozitivan odgovor..
to ti govori 2 stvari:
1. kojom snagom sam je udarila
2. koliko cesto je tucem
nisu njoj osjecanja toliko nisko

koliko je bila sokirana i uvrijedjena cinjenicom da je dobila po guzi.
e sad, u mom okruzenju imam nekoliko primjera razlicitih pristupa, s razlicitim rezultatima...
Jedna drugarica tvrdi da nikada nije digla ruku na svoju cerku koja ima 5 god.(vjerujem joj), samohrana je majka, samim tim mala nikad nije osjetila batine. Sve sa njom rjesava pricom i samo pricom. Mala je sasvim u skladu sa svojim godinama, zivahno dijete, veselo, razigrano, poslusno.
drugi primjer je takodje dijete koje ne dobija batine, ali to dijete je nemoguce, nema sanse da popijes na miru kafu, "da prebacis koju", odes sa njim u kupovinu,...u skoli (2. razred) uciteljica kaze da je nemoguc,... moje licno, nestrucno misljenje je da je ovdje problem sto roditelji nisu posvetili malo vise paznje djetetu jer je po mom misljenju veoma inteligentan ali hiperaktivan djecak. Roditelji su "u godinama", zaposleni, stresan posao, svakodnevni problemi,..nemaju snage da se posle posla posvete djetetu tj njegovim vannastavnim aktivnostima, da ga upisu u skolicu sporta ili sl,...ne osudjujem ih samo pokusavam docarati.
treci primjer je batinjanje. Mali dobija takve batine da je to po meni strasno. Klinac je stvarno zivahan (jako ga volim), a roditelji ga stalno kaznjavaju i tuku...a on je i dalje nemiran.
@Finix, hvala
Uskoro draga