banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 12:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Jun 2004, 17:38 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Jun 2004, 13:05
zivim u njemackoj i zelja mi je da studiram sto pre u banja luci, barem pola godine! neznam sta mi tu treba! je bio upis? dal je to uopste moguce tako kratkorocno?! drago bi mi bilo da dobijem odgovor!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2004, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
jesi li sigurna da to zelis?????
ljudi ovde grebu noktima po ambasadama samo da idu u imostranstvo na studije a ti bi dosla ovde.

ok ako to zelis onda ti treba sledece. Rodni listovi,pasos, podaci o drzavljansvu, svjedocanstva iz srednje skole i materijal za upis koji se nabavlja na fakultetu koji zelis upisati.
Ovde ima dosta fakulteta i vecina je drzavnih. Od skora je pocelo sa radom nekolicina kupi-diplomu-menadzera-tatin-sine fakulteta koji kostaju kao i fakulteti u Zapadnoj evropi, Australiji, Novom Zelandu, Svedskoj, Norveskoj, Svajcarskoj i ISlandu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2004, 00:19 
Voajer
Voajer

stvarno mi je velika zelja da studiram u bl! mozda je malo cudno da imam tu zelju! ali ja neznam kako vi zivite samo mogu prepostaviti. odrasla sam u njemackoj i nikada duze od 6 sedmica nisam bila u rs i zato me vuce toliko. nisam se informisala dal ce mi to ovde priznati i kako ce biti finaciskih, jer bi se sama morala finacirati i naci sebi pored faxa neki posao! neznam koliko je to tesko ili dali je uopste moguce?! kada su bili upisi?! dal uopste imam sansu da studiram tamo?! imam puno pitanja! volila bi da pocinjem studirati u oktobru ove godine. ovde zavrsavam sada 2 semestar ekonomskog faxa! hvala odgovoru!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2004, 04:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Ozbiljno ti savjetujem da dooooooobro razmislis prije nego sto se odlucis na takvo nesto. Vecina ljudi koji ovde studiraju ne bi ovde studirali da imaju drugog izbora ali nazalost nemaju... i svi ali bas svi studenti pokusavaju da nadju nacin da odavde odu, ako ne na zapad onda bar na neki bolji univerzitet u Srbiji ili Hrvatskoj. Ako si nas se bas toliko pozelila, a vjerujem da jesi posto znam kako je vama tamo, dodji na 12 nedelja umjesto na 6 ;)
Mislim da ces i oko finansiranja imati problema posto mi se cini da djeca "gastarbajtera" placaju vecu cijenu skolarine a stvar je jos gora ako si strana drzavljanka...
Nalazenje posla nije nemoguce ali je malo vjerovatno, mislim da ti nece ostati puno vremena za ucenje ako budes radila 8 sati dnevno a vjerovatno ces morati da radis i vise od 8 sati - neki privatnici ne pustaju ljude ni preko vikenda da se cestito odmore.
I da jos nesto: koliko sam cuo sta ljudi pricaju ovde je mnogo teze studirati i dobiti diplomu nego u njemackoj ili bilo gdje u EU a i kad je dobijes vjerovatno sa njom neces moci puno toga da uradis...
Moj savjet: ne vracaj se pokajaces se. Uostalom sta ti fali u njemackoj? Da sam na tvom mjestu NIKADA se ne bih vratio...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2004, 10:27 
Voajer
Voajer

to bi bilo kod mene samo pola godine, a duze i nesmem od mog faxa, jer ce mi citav ispiti sto sam ovde polozila propasti! posle tvog emaila sam bas dobila malo straha! ali ako neprobam kajacu se! mozda i nece uspijeti u oktobru! moram nazvati fax, pa cemo vidjeti sta ce biti! :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2004, 08:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Jun 2004, 18:16
Luce, Luce, savjetujem ti da sto pre požuriš i pre stigneš u ovaj embrio zvan RS, i svojim doprinosom dolaska pometeš ovu smrad koja je ovdje, a ta ti je smrad od ljudi i zapada a neikako od ljepote prirode.

Ovdje vječito ljudi slušaju i vjeruju da sve njihovo ima manju vrijednost, nego bilo šta na zapadu.
Složio bih se sa prethodnim citatopm sagovornika, kako je ovdje teško studirati i teže nego na zapadu – i to mislim da je istina, i tu težinu čine nesposobni profesori koji su grupisani u interesne sfere licemjerja i sopstvene nepriznate grešnosti, međutim sve je to ništa oni su idealan poligon za obuku.
Sve ti zavisi od toga kakva si ti ličnost. – debelo ti ovo podvlačim.
Nazpvi faks, univerzitet o informacijama ukucaj u google i nađi http://www.uni.bl.ac.yu mislim da je sajt univerziteta.
Posao da radiš ne bih ti savjetovao, jer ovdje je krenulo na životinjsko u stvari 19 vijek vlada kao na zapadu tada, tako da radiš za malo novca uglavnom, aliopet ni troškovi možda mada teže i nisu veliki. Pokušaj donijeti novac od tamo, samo da te taj novac ne razmazi.
Sve ovisi kakva si ličnost. Ako kaniš izlaziti noj stop u kafane ne bih ti baš savjetovao, Banja luka ima fantastčan okoliš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2004, 10:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ako mislis dolaziti ovamo dodji onako na god. odmor
studiranje ovdje ti se nece isplatiti jer em ces se nabacati para em neces nista nauciti a i ako uspijes poloziti koji ispit veliko je pitanje hoce li ti biti priznat (mali podatak da je ovdje prolaznost na ispitima oko 5% sto je daleko ispod normale u EU)
o nalasku posla bi dovoljno trebalo da ti se kaze da ga ovdje i domaci ne mogu naci
pa ti razmisli zelis li i zasto zelis doci ovamo

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2004, 07:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2004, 10:14
Slazem se sa svima koji te odvracaju od studiranja u BL.
Najbolje bi ti bilo, ako te bas toliko zanima studiranje ovdje, da dodjes kod neke prijateljice ili familije koju eventualno imas ovdje, da se ne upisujes na faks (bacanje debelih para u tvom slucaju), jer na vecini mozes ici na predavanja i ako nisi njihov student, a cak mozes i prisustvovati ispitima (nekim).
Tek poslije svega toga, ako shvatis da te studiranje ovdje TOLIKO zanima, fino dodjes opet iduce godine i pocnes nesto ozbiljnije.
U svakom slucaju, puno srece.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2004, 13:51 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Jun 2004, 16:45
bolje uci kako se koristi cekic i pajser pa idi na baustel

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2004, 13:54 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Jun 2004, 16:45
jao Njemacka,ja se zajebo sa Britanijom.Isti ljudi ko i mi,pocinju u 9.00 sa radom.Njemacka je prava zemlja malo sljakas pa merc,pa nase sponzoruse jao brate ludilo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2004, 19:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Mar 2003, 23:11
Nisam vidio da si negdje napisala sta studiras i sta bi eventualno ovdje pokusala, a to je vrlo bitno, jer neke se oblasti ovdje jednostavno ne isplati studirati.

S obzirom da vec studiras, i pretpostavljam da te zanima to sto radis jer ne zelis da zaostanes, mozda ne bi bilo lose da se raspitas postoji li kakav program razmjene studenata na tvom univerzitetu, ili na nekom koji ti nije daleko, i karakteristike tog programa - gdje salju studente i kako. Mozda ti se posreci, pa ces ne samo doci ovde, nego neces zaostati sa radom na maticnom fakultetu.

P.S. - Mladene JTK!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2004, 09:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Stoja976 je napisao:
mozda ne bi bilo lose da se raspitas postoji li kakav program razmjene studenata na tvom univerzitetu, ili na nekom koji ti nije daleko, i karakteristike tog programa - gdje salju studente i kako. Mozda ti se posreci, pa ces ne samo doci ovde, nego neces zaostati sa radom na maticnom fakultetu.

Ja sam se druzila sa djevojkom koja je bash Njemica, dosla je ovdje u BL na 3 mjeseca da radi za vrijeme raspusta a razmjena je isla preko njenog faxa iz Njemacke. Posto je tamo studira farmaciju, ovde je radila u nasim drzavnim apotekama a dolazila je i na fax par puta, pricali smo o razlikamao tamo-ovde vezano za studiranje.

Takve strucne razmjene postoje, mnogo ljudi dolazi u Bl iz Engleske, Italije, Finske, Spanije, Njemacke, Danske itd. itd. uglavnom rade ferijalne poslove iz svoje branse.

Ako zelish da upoznash Banjaluku,ovdasnji mentalitet i uslove zivota, mislim da je ovakvo nesto dobra prilika da se "ispipa teren " ...
pozdrav

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2004, 16:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Jul 2004, 18:51
Zdravo "Lucijaaa",

Evo ja malo svrljam po net-u pa citam ono sto si ti pitala zbog studiranje u Banjoj Luci i evo, odlucila sam se da ti se i ja javim na cas posto I JA sam zainteresovana da studiram tamo - ako Bog da!!

Otezavajuci je i okolnost kod mene da sam njemacki drzavljanin i nemam nikog tamo, tako da i ja bi morala da nadjem neki posao dolje kao i ti.

I jos nesto: kad god ja pocinjem da pricam o tom mojim zelju, svi mi stalno kazu da bolje zaboravim na to jer ne bi nista od toga imala, ali eto kao sto si i ti vec rekla stvarno, stvarno mi je velika zelja, bar da probam pa ako uopste ne ide, nek se vratim. Ali i ja mislim da bi se kajala da ne bi barem pokusala!!

Dobro, ali ja vec pricam istoriju, dosta vise o tome!

U svakom slucaju, meni bi jako drago bilo ako bi se javila kod mene cim budes malo vise saznati sto se tice tog temu, a i naravno samo ovako, da "brbljamo" malo o svemu i nicega.

Dotle, ja se izvinjavam ako sam te vec malo dosadjivala sa svim tim sto sam pisala i pozdravljam te puno. Cujemo se, ako zelis!

P.S.: Kao sto si valjda vec primijetila, nazalost ne znam bas najbolje bosanski, ali potrudim se jako da se poboljsam i nadam se da se sve moze razumijeti. Ako sam pogrijesila negdje, molim te da me ispravljas - ako ti nije tesko. HVALA TI PUNO U NAPRIJED!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2004, 22:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Srdjan je napisao:
jao Njemacka,ja se zajebo sa Britanijom.Isti ljudi ko i mi,pocinju u 9.00 sa radom.Njemacka je prava zemlja malo sljakas pa merc,pa nase sponzoruse jao brate ludilo

:2gunfire: no comment

Vrh

Tema posta: Razmisli dobro
PostPoslato: 23 Jul 2004, 23:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 22:29
Ja sam do pre par godina jos zivjela u Banjaluci i studirala,a sad zivim kao i ti u u njemackoj gdje sam udata ,Nemas potrebe da razmisljas o studiranju u BL kod njih je dole samo vazno da imas pare i mozes kupiti svaku diplomu koju pozelis.Jedini je problem sto ti ta ista diploma nije priznata apsolutno nigdje na zapadu tako reci bacila si pare za nju.Ako te zelja vuce za BL uzmi pola godine odmor i prozivi ga sa merakom dole.A sto se tice prijemnih ispita ovdje su dosta tezi nego dole sto mnogi nevjeruju.Toliko od mene nadam se da sam ti donekle pomogla[size=18][/size]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2004, 15:53 
Početnik
Početnik

Puno ti hvala na odgovoru i na informacije sto si mi dala. Cula sam vec par puta da je "dolje" mnogo tezije nego ovdje, i skola i studija. Kod mene je i problem da ne znam bas najbolje bosanski jezik, ali nadam se da cu uspjeti nekako da prezivim i da studiram tamo. A htjela bi te jos nesto pitati vezano za diplomu: Napisala si da nije priznata u drugim zemljama, a i ja sam vec cula da nista ne znaci u Njemackoj, na primjer. Mene interesuje, da li si sigurna da, sve jedno, STA studiras, da li nikada nije priznata ili da zavisi i od studije?! U svakom slucaju zahvaljujem se na pomoci u puno te pozdravljam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2004, 08:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Vilusi je napisao:
Mene interesuje, da li si sigurna da, sve jedno, STA studiras, da li nikada nije priznata ili da zavisi i od studije?! U svakom slucaju zahvaljujem se na pomoci u puno te pozdravljam.

Zavisi ti od fakulteta, tj. vrste nauke koju diplomiras ovdje.

Drzavni ispit moras svagdje da polazes, da zavrsis fax na Sorboni a dolazish u BL, moras poloziti NAS drzavni ispit....recimo sada se ne priznaje ni drzavni ispit iz Beograda ...

A kazem, koliko sam cula od ljudi koji su isli van, za ovjeravanje diplome, tj. nostrifikaciju, bitna je priije sve vrsta fakulteta koju si zavrsio.Neki imaju vecu razliku ispita, a neki manju.
I naravno bitni su Zakoni o obrazovanju, drzave u koju ides.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2004, 12:08 
Početnik
Početnik

gipsy_girl je napisao:
Vilusi je napisao:
Mene interesuje, da li si sigurna da, sve jedno, STA studiras, da li nikada nije priznata ili da zavisi i od studije?! U svakom slucaju zahvaljujem se na pomoci u puno te pozdravljam.

Zavisi ti od fakulteta, tj. vrste nauke koju diplomiras ovdje.

Drzavni ispit moras svagdje da polazes, da zavrsis fax na Sorboni a dolazish u BL, moras poloziti NAS drzavni ispit....recimo sada se ne priznaje ni drzavni ispit iz Beograda ...

A kazem, koliko sam cula od ljudi koji su isli van, za ovjeravanje diplome, tj. nostrifikaciju, bitna je priije sve vrsta fakulteta koju si zavrsio.Neki imaju vecu razliku ispita, a neki manju.
I naravno bitni su Zakoni o obrazovanju, drzave u koju ides.

Cao "gipsy girl" i hvala i tebi na poruku! Znas, ja bi htjela da studiram slavistiku, pa moram da pitam da li je priznata u drugim zemljama kada zavrsim studiju u Bl. Puno pozdrava!! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2004, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
ne znam sta da ti kazem, osim SRETNO!
AL NE ZNAS USTA SE UPUSTAS!
pogledaj gore napisano: svi su ti rekli pravo stanje....
nemam pojma
P.S.ovdje jezik nije bosanski, vec SRPSKI!!!!
TO JE VEC OZBILJNA STVAR

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]