_зока je napisao:
Talija je napisao:
A kako i ne bi otišao kad prosječan domar u prosveti ima veću platu nego inžinjer u privredi.
Nije problem u visini domareve plate nego u "nizini" inžinjerove. Iskreno, ni plate u prosveti nisu dovoljne za normalan život. Plate u privredi svakako neće porasti tako što će radnici zabijati nož u leđa jedni drugima. Treba da se stvori jedinstven front prema Vladi i poslodavcima, a ne prema prosvetarima, policajcima i sl.
Pa o tome ti pričam. Niske su plate radi opšte loše situacije u regionu a i u inostranstvu. Ja govorim iz ličnog iskustva, ako znam da je u jednoj zemlji ekonomska kriza zašto bi me čudilo smanjenje potražnje s njihove strane? Naravno da nije kriza ni približna kao kod nas ali uređenije zemlje smanjuju potražnje radi održanja balansa.
Bez obzira na sve, na smanjen promet roba izdvajanja državi su ista, koliko god da zaradimo mi državi moramo da plaćamo dažbine između ostalog i za školstvo i za zdravstvo, ali i pored toga ja sam prinuđena da idem u susjednu državu da npr. vadim nalaze jer u opštoj bolnici u mom gradu oderaše i kožu s leđa. Zašto ne bih kao gospodin za duplo manje para otišla u susjednu državu i izvadila kod privatnika nalaze koji će mi odmah biti gotovi nego se zlopatila u bolnici, te idi porodičnom pa čekaj, te idi sa uputnicom pa čekaj, te čekaj u redu da ti uzmu krv, te nosi u laboratoriju pa čekaj nekoliko dana da ti isti nalazi budu gotovi.
Ili nađi mi jedno dijete koje nekad u životu nije išlo na privatne časove iz engleskog, iz matematike iz srpskog iz xxxx predmeta?
Daj mi brate onda bruto zaradu pa ću ja sve da plaćam (kao i do sad).