mr.no je napisao:
Besparica je napisao:
To sto vlast to pokusava, ne mjenja cinjenicu da nije u redu da ovi imaju tolike plate.
Још једна реплика и завршавам. Заиста ми је жао, без намјере да те увриједим, што размишљаш на овакав начин. То што ти мислиш да су плате од 1000 КМ велике и да их ти радници не заслужују.
Када сам ја ишао у школу, основну, средњу, па касније на факултет, наставници и професори (осим пар изузетака) били су ми узори у сваком погледу. Посебно учитељице, које су биле праве госпође у то вријеме и уживале су веома велики друштвени углед. Госпође су биле по начину облачења, опхођења и уопште манира. Зашто то причам? Ондашње друштво (иако нисам југоносталгичар, одмах да се оградим) је, чини ми се, ипак знало то да вреднује. Флешбек тих учитељица и учитеља јавио ми се у петак, на протестима, кад сам видио неколико старијих наставника и учитеља онако покислих, са оним картонским капицама, како ДОСТОЈАНСТВЕНО протестују, без погрдних ријечи, увреда било коме. Искрено, дошло ми је да плачем. Ти људи не да заслужују 1000, него 3000 КМ плату. Наравно, свјесни смо сви да то није могуће, али 1000 КМ мора бити неки минимум!!! Недавно ми је једна старија учитељица, пред пензију, причала како двије године није себи купила ниједну књигу и да јој је јако тешко због тога. Зар то није срамота?
Исто тако је срамота да нашег полицајца можеш купити за 20 КМ и немојте ми говорити да би тако било и да имају већу плату, увјерен сам да у 80% случајева не би.
Опет ћу поновити - они нису криви за ово стање, неко власт која је државу довела до тога. Ми смо за ту власт гласали, јер су нам обећали управо ово и ми рекли да је то добро, а ријешење је - смањуј плате. Дај Боже да тих 50 милиона виде ти инжењери о којима ти причаш, али нешто сумњам у то. А буди и ти искрена, вјерујеш ли ти у то?
Али ево, признаћу ти да си у праву, ако ми аргументовано одговориш на сљедећеа питања:
1. Да ли је ово био једини начин да се уштеди 50 милиона?
2. Како ће то конкретно помоћи незапосленима и радницима у привреди? (Или је једина поента смањити ове плате, па нек ни они немају? Подсјећам, подстицаји за запошљавање у предложеном буџету остали су на овогодишњем нивоу.)
3. Да ли се могло избјећи да уопште дођемо у ову ситуацију?
Ако мора овако и нема другог начина, преживјеће се и ово, али они који су довели до овога морају отићи и тачка!!!
Vidis, i meni je zao sto ti mislis da ucitelj zasluzuje vecu platu od inzinjera u industriji.
I dobro je da si spomenuo vrednovanje. Kakav je to sistem vrijednosti stvaramo, gdje je najbolje biti na drzavnim jaslama? Ja tebe pitam, kako do doprinosi privredi? Ovo stanje, dugorocno nanosi stetu. Obezhrabruju se ljudi koji bi trebali raditi u privredi, stvoriti novu vrijednosti i napuniti budzet.
Mnogo je lakse biti ucitelj, nego razviti, proizvesti i prodati proizvod. Jos ako je ovo prvo bolje placeno, ko ce ostati da radi ovo drugo?
I sve je to super, samo sto cemo tako brzo bankrotirari. A to nam se i desava.
I ne znam zasto spominjes da oni nisu krivi za krizu. (mada ja mislim da u najmanju ruku doprinose) Ako neko nije kriv za krizu ne daje mu pravo da bude povlasten. I jeste, politicari kradu pare. Ali ni to ne moze opravdati neciji drugi povlasteni polozaj...
"1. Да ли је ово био једини начин да се уштеди 50 милиона?"
Pa sta ako nije jedini nacin? Ja ne kazem da se ne treba stediti i na druge nacine.
"2. Како ће то конкретно помоћи незапосленима и радницима у привреди? (Или је једина поента смањити ове плате, па нек ни они немају? Подсјећам, подстицаји за запошљавање у предложеном буџету остали су на овогодишњем нивоу.)"
Ovo sam ti gore objasnio. Zbog dugorocne koristi po drustvo. Mozda to politicari ne rade iz tog razloga, ali poenta je da nam je potrebno motivisati ljude da rade u industriji i da rade sto strucniji i napredniji posao...
"3. Да ли се могло избјећи да уопште дођемо у ову ситуацију?"
To sto budzetski korisnici imaju redovniju i vecu platu, sigurno nije pomoglo izbjegavanju ove situacije... Mozda to nije glavni razlog za krizu, ali sigurno nije pomoglo.