mr.no je napisao:
Први болд: У томе и јесте ствар. Не смањује се плата и не отпуштају они који не требају друштву, него онима који нам требају. Ја хоћу задовољног учитеља, који ће бити добар педагог мојој дјеци, а неки замјеник помоћника, координатор и сл. по министарствима ми уопште не требају. Ово се не рјешава тако што ћеш смањити плате учитељима и полицијацима.
Други болд: О да, итекако сам свјестан, али ни њему нећеш помоћи тако што ћеш смањити учитељу плату. Створи услове да он добије плату, привуци инвеститоре који ће га запослити, на крају крајева направи му ти фабрику од пара од телекома умјесто нпр. спортских дворана, а учитељу дај плату да може да купи његов производ, па онда добро и учитељу и њему. Смањењем плате учитељу лоше је обојици.
Ово је само посљедица онога што се дешава годинама. Није се добро радило и сада то долази на наплату. А имали смо јединствену прилику, пордајом телекома. Уосталом, сами смо криви за то. Они су нам обећали наставак досадашње полтике, континуитет, бла бла, а ми смо их изгласали.
Prva stvar, i u prosveti, kao i svim drugim drzavnim institucijama, imamo visak radnika. Ti hoces zadovoljnog ucitelja. Pa hoce i hiljade ljudi, koji se nisu preko nekih veza nakacil na budzet, koji rade vise i bolje, redovnu platu, pa ne moze. Trebamo vjestacki drzati zadovoljne neke, dok vecina drugih grca?
I od kuda pravo tom ucitelju, koji sa ovim stanjem u drzavi bude nezadovoljan? To je malo zesci bezobrazluk. Drzi dva-tri skolska casa dnevno i ima 3-4 mjeseca skolskog raspusta. I ima redovnu hiljadarku. Siguran sam da ima radnika koji bi bili presrecni da taj posao rade za manju platu.
Drugo, mozes mu pomoci tako sto ces ovima smanjiti plate. Te pare se mogu ulagati u stimulaciju privrede, razvoja i izgradnju infrastrukture. To bi mu sigurno pomoglo... Tako se stvaraju bolji uslovi a ne dijeljenem para rodbini i prijateljima.
Ja ti govorim o pravdi u drustvu. O pravednijoj raspodjeli zajednicke love. Nema sanse da je dobro za drustvo da ucitelj ima vecu platu od inzinjera u industriji. Prvo, nije pravedno, drugo, nije dobro za ekonomiju.
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Besparica...
Čini mi se da baš ne vladaš najbolje materijom, privreda kod nas ne postoji, poslodavci radnicama daju samo onoliko koliko moraju i to zna svako ko je realan (čast je izuzecim) jer da nije tako, ZAKON NEBI MORAO DA PROPISUJE NAJNIŽU PLATU, razumiješ li, to je glavni razlog, najniža plata je realnost privrede Repubile Srpske, sa smanjenjem bilo čijih plata, realno pada potrošnja, sa padom potrošnje padaće i proizvodnja, to je realno, to je sistem spojenih posuda, ovde stegneš tamo škripi, ne može se desiti da se ne odrazi na čitav ekonomski sistem Republike Srpske... Druga je stvar koliko ima zaposlenih i dali oni trebaju, tu većina ljudi misli na službenike u zgradi vlade, ali ovdje je riječ i o policiji i o prosvjeti... To će se odraziti na druge sfere, eto ja imam dijete koje ide u školu, kako će se ponašati osoblje koje sa njom radi ako ne bude moglo da plati račun za struju, hoće li se to odraziti indirektno i na moje dijete, pa naravno... Ovo je ozbiljna stvar ze Republiku Srpsku...

Genijalno.
Treba im dati vece plate da bi vise trosili. To je dobro za privredu.

Sjajno. Al za ove sto su na buzetu. Sta je ovo?

OK, dijelimo pare da bi bila bolja potrosnja. Recimo da je to dobro za privredu. Ali zasto onda svima ne raspodjelim taj dio, pa da svi malo trosimo a ne samo vi?
I ako kod nas privreda ne postoji, onda je to jos jedan vise razlog da se smanje plate budzetskim korisnicima. I ako je najniza plata realnost privrede RS, onda bi to trebalo da bude realnost svih zaposlenih.
To je stvarno bezobrazluk. Recite iskreno. Hocete da se nalapate sto vise para za sebe. Ko jebe drzavu i narod, daj ti meni.
Niste nista bolji od politicara, samo sto niste u mogucnosti kao oni...