banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 630 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 32  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Nov 2012, 22:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
CopyLeft je napisao:
I to su također Pay kanali tako da ćete morati na pretplatu. Preporučujem da polako pročitate sve što je Ziggy napisao. Meni u Derventi baš puno ne odgovara Košarevac iz Slavonskog Broda ali ću ga probati uhvatiti. Koliko znam MUX C i E na Psunju i Papuku još nisu postavljeni a to oni savršeno odgovaraju i meni ali i Banjaluci. Ako ništa drugo zainteresovan sam zbog Sport Kluba još ako bude sportski paket posebno biće super.

Uf puf pant, ova opcija ti je od svih najgora i najneisplativija. Kad covjek uzme sve sto je imalo vrijedno a to su cini mi se 4 buketa i preracuna to iznosi astronomskih 170 kuna :o

3 buketa su, ako se ne varam, minimum. U poredjenju s ovim, Total TV dodje dzaba. :D

zigizmund je napisao:
Jedno novo mjesto u MUX B gdje nije određeno kakav kanal mora biti (dakle može i kolažni) - iskazivanje interesa tu traje do 1.12 (prekosutra), te jedno novo mjesto u MUX D za tematski kanal (iskazivanje je trajalo do 20.11). Ukoliko bude interesa, Vijeće raspisuje natječaj.

A ostali kanali u istom multipleksu ( multipleksu B ) su tematski, ili opet brkaju babe i zabe ovi iz VEM-a ili su mozda i sami shvatili da tzv tematski kanali koji se ovdje nalaze i nisu pretjerano tematski :lol: Salim se naravno, malo sale nije na odmet. A KN sam tako cesto gledao da sam i zaboravio gdje se uopste i nalazio. :wink: Na D-u pogledam ponekad samo Ozmecovu televiziju.

zigizmund je napisao:
Signal DVB-T2 je stabilniji od DVB-T (barem po mojim testiranjima) pa možda ti to pomogne da nešto i uspiješ "dohvatit" od srpskog DVB-T2, iako mi to sve izgleda predaleko.

I ja se uzdam u ovo. Analogni signal sa Cota, RTS 1, mi je recimo stabilan, ali dvojku nemam. A bas na frekvenciji dvojke - 24 UHF trebao bi ici multipleks A ETV-a iz Srbije. A sada ide na 31 UHF i ta prekvencija mi je poklopljena signalima RTRS-a i HIT TV Brcko.

Slika

Vidljiva mi je razlika cim ukljucim ECHOLITE risiver odmah dobijem ometanje, jer mi je Total na istom TV-u.
Slika

Ali ono sto je bitno da je da mi je prijem stalan, tako da se nadam da bi uz kvalitetnu opremu na krovu i kvalitetan risiver, pozicija je vec odlicna, dobijem i stalni prijem DVB-T2 signala sa Cota. Jako mi je bitna informacija da je DVB-T2 signal stabilniji od DVB-T-a.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2012, 22:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jan 2007, 13:38
drug je napisao:
4 buketa i preracuna to iznosi astronomskih 170 kuna :o

alaj ga ti preračuna sad

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2012, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Zigmunde jednom davno kada smo pricali o ovome ti si rekao da Slovenci u svom muxu pakuju do 7 kanala, a sada koliko vidim ide cak do 40 i to satelitskih.

Mislim super je to, ali otkuda satelitski program u svemu ovome?

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2012, 23:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Što nebi bio. I satelitski kanali se mogu naći u ponudi operatera a sad što je infrastruktura zemaljska to ništa ne znači. Dali su Hrvatskim Poštama da probaju da zarade na ovaj način. EVO TV je provajder kao i MAX TV i B.Net samo što mu je zemaljska mreža predajnika (MUX C i E) koja je naravno pay.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2012, 23:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa zasto se onda preseravaju sa koncesijama i konkursima?

Svako ko raspolaze sa minimumom tehnike moze pustati nek satelitski kanal, ali ja nisam zana za tu tehnicku mogucnst u jednom muxu spakovati 40 kanala.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2012, 23:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@filozof

Stvar ti je do DVB-T standarda..

u DVB-T mpeg2 ti stane 5 kanala u jedan multipleks (MUX)
u DVB-T mpeg4 ide do 8 kanala u jedan multipleks (MUX)
u DVB-T2 ide oko 20tak kanala u jedan multipleks (MUX)

Ukoliko je uključen statički multipleks, može se još koji ugurati u njih. Mislim "ugurati" a da kvaliteta slike se bitno ne pogorša, možeš ti u sve te multipkse ugurati i 100 kanala ako želiš, no to su dakako gluposti koje nitko ne radi (osim eventualno Talijana, oni znaju ugurati lokalnih kanala u jedan MUX glava da boli, strava živa našto to liči, slika pikselizira užas :lol: )

u Hrvatskoj se koristi DVB-T mpeg2 za kanale sa nacionalnom koncesijom, odnosno za MUX A, MUX B i MUX D. DVB-T mpeg4 je prema Vijeću određen za HD kanale (kojih trenutno nema), a DVB-T2 je za paytv kanale (MUX C i MUX E). Dakle, u MUX A, B i D (besplatni kanali gdje idu) je predviđeno oko 5 kanala po muxu, dok u MUX C i E oko 20tak kanala po muxu (ukupno 20x2 = 40 kanala Evo TV-a).

Slovenci koriste DVB-T mpeg4 za kanale sa nacionalnom koncesijom i zato oni mogu u jedan MUX staviti i do 8 kanala. PAY TV mreža u Sloveniji još ne postoji, no postoje neki DVB-T2 testovi...

U BiH će se koristiti isti standard kao i u Sloveniji - DVB-T mpeg4 (ako se ne predomisle u međuvremenu), dok u Srbiji i Crnoj Gori će se koristiti za sve DVB-T2 standard.

Tako sad kad malo posložiš sve to, Hrvatskoj treba 3 MUX-a za svoju FTA zemaljsku mrežu, Sloveniji treba 2, a Srbija će sve svoje nacionalne kanale moći ugurati u jedan MUX. Što noviji stanard, to je kompresija veća i više kanala stane u MUX. Jednog dana će tako doći i neki DVB-T3 u koji će stati 40 kanala...

Pitaš otkud satelitski program u svemu ovome? Jednostavno, MUX C i MUX E predstavljaju PAY TV platformu, jednako kao i tvoj kabelski operater i imaju pravo uvstiti kanale koje žele kako bi bili što atraktivniji na tržištu.. nama je to malo neobično sad jer smo navikli preko analogije lovit 3 i pol kanala, no digitalna zemaljska nudi sad daleko daleko više mogućnosti nego što smo ih prije imali.

Nadam se da je sad to malo jasnije :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2012, 23:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Samo jedna mala ispravka: statistički, ne statički multipleks ;)

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 00:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Pa zasto se onda preseravaju sa koncesijama i konkursima?

Koncesije idu samo za besplatnu zemaljsku mrežu (MUX A, B i D), za PAYTV (MUX E i C) nema koncesije. EVO TV je dobio koncesiju da upravlja MUX E i C na teritoriju cijele Hrvatske i on uvrštava kanale koje on hoće. To je dakle privatna firma, privatna stvar kako će oni to raditi. Dok MUX A, B i D nisu privatni, tu se uvrštavaju nacionalni kanali i oni MORAJU biti dodijeljeni prema koncesiji koje raspisuje Vijeće. Također, ogromna je razlika između autorskih prava jednog satelitskog kanala iz MUX E i C i jednog besplatnog zemaljskog kanala iz MUX A, B i D. 90% satelitskih kanala sve i da hoće se zbog autotskih prava ne smiju emitirati besplatno u MUX A, B i D. Pare koje plača recimo HRT za jednu utakmicu u svom MUX A su daleko veće nego što to plača SportKlub HR za istu tu utakmicu u MUX C. Zašto? Zato jer HRT emitira to na razini cijele države, dok SportKlub to pušta daleko manjem broju kabelskih/iptv/dvb-t korisnika, kodirano dakle.

u jednom muxu spakovati 40 kanala.

20tak u jedan MUX (DVB-T2)
Evo Tv ima koncesiju na 2 muxa pa zato 40tak kanala..

<Enter_name> je napisao:
Samo jedna mala ispravka: statistički, ne statički multipleks ;)

yep,tipfeler.. :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 00:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Samo vas ja nisam razumeo za tu ''satelitsku preko zemaljske antene'' da li će se emitovati i moći kupiti u Srbiji ili Hrvatskoj, prvo je pomenuta HR, pa onda CopyLeft priča o tome kako će se moći gledati ako smo blizu granice sa Srbijom, a onda se opet pominje da je to u HR. Mi u PD lako hvatamo HR MUX A i B, pa se pitam je l' MUX C i E imaju mnogo slabiji domet signala od A i B???

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 00:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Srbijanska DVB-T2 je besplatna dok je u Hrvatskoj u Mux-u C i E DVB-T2 pay kanali EVO TV-a.
Hrvatski Mux A i B su u DVB-T standardu i ove Muxeve gore spomenute nećeš moći hvatati bez DVB-T2 risivera ili novijeg televizora koji ima DVB-T2 tjuner.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 01:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zigmunde po tvojoj slobodnoj procjeni hoće li biti zatamnjivanja kanala u zemaljskoj mreži kao što se sada radi u kablovskoj?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 01:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

dukicas je napisao:
pa se pitam je l' MUX C i E imaju mnogo slabiji domet signala od A i B???

Pokrivenost MUX C i E neće biti puno manja od ostalih MUX-eva, samo što kako Copy već reče potreban ti je DVB-T2 prijemnik da bi uopće kanale mogao preskenirati...

POKRIVENOST

MUX A (nacionalni) - pokrivenost - 98,3 % - postavljena 307 odašiljača (DVB-T)
MUX B (nacionalni) - pokrivenost - 95,9 % - postavljena 178 odašiljača (DVB-T)
MUX C (nacionalni) - planirana pokrivenost do kraja 2013 - 94,3 % (DVB-T2)
MUX D (nacionalni) - pokrivenost - 90% - postavljena 34 odašiljača (DVB-T)
MUX D (gradski) - pokrivenost - 70% (DVB-T)
MUX E (nacionalni) - planirana pokrivenost do kraja 2013 - 94,6 % (DVB-T2)

Zigmunde po tvojoj slobodnoj procjeni hoće li biti zatamnjivanja kanala u zemaljskoj mreži kao što se sada radi u kablovskoj?

Na Evo Tv-u nema zemaljskih kanala iz regije tako da nema razloga niti zamračivanja. Općenito niti jedan tematski kanal u Hrvatskoj se ne zamračuje u kabelskim/sat/iptv mrežama, pa tako neće niti ovdje. Jedino što se sjećam da je u HR ikad bilo zamračeno na tematskim kanalima je F1 i to u Total TV-u na nekom od SK kanala pošto prava za to drži NET TV i T-Com. Sad pravo da ti kažem ne znam kako su riješili to i da li još zamračuju F1... no općenito cijela ta fama oko zamračivanja u hrvatskim paketima ne ide ni 2% koliko čitam da ide u BiH, Srbiji, CG...

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kreator Media i dalje drži prava na Formulu 1 i pitanje je samo kome će se Štetner prikloniti dal Sportskoj Televiziji (HOO-a) ili nekoj drugoj. Naime postoji mogućnost da odu sa lokalaca tj sa NET-a.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 04:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Ala ljudi, pa ne pričam ja kineski valjda. :( ZNAM da treba DVB-T2, znam i da u HR ide DVB-T mpeg2 besplatno i da će u SRB ići DVB-T2 besplatno. Samo vas nisam razumeo U KOJOJ ZEMLJI (HR ili SRB) će se emitovati ta ''kablovsko-satelitska-pay-EVOTV'' što će se hvatati sa zemaljskom antenom utaknutom u DVB-T2 resiver!?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 08:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U Hrvatskoj.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 10:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

dukicas je napisao:
U KOJOJ ZEMLJI (HR ili SRB) će se emitovati ta ''kablovsko-satelitska-pay-EVOTV''

Nije "će se emitovat", već "emituje se". EVO TV je već krenuo u Hrvatskoj prije 20tak dana samo što pokrivenost još nije potpuna, kolika je točno trenutno pokrivenost teško je znati jel malo ljudi u HR ima DVB-T2 prijemnike. No kako kroz 10tak dana će krenuti prodaja EvoTV-a i izvan Zagreba, za pretpostaviti je da su već pokrili velik dio Hrvatske. Zato sam, in the first place, i tražio da netko iz BL tko ima DVB-T2 prijemnik provjeri kakva je situacija tamo..

Signal sa Sljemena kod mene je odličan, stabilniji i od DVB-T, a ne bi bilo prvi put da netko iz BL hvata signal skroz sa Sljemena, iako bi za BL morali biti aktivni već i daleko bliži odašiljači..

MUX C .. 53ch
MUX E .. 28ch

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 11:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
moram da provjerim ono moje cudo mada mislim da je dvb t. inace ima gde za nabaviti dvb t2?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 22:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jeste da je to na dugom štapu, ali kada zaživi DVB T2, hoće li i risiveri da pojeftine kao što je bio slučaj sa risiverima za DVB T?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nije na dugom štapu, zaživila je DVB-T2 i u Hrvatskoj i u Srbiji.
A evo nekih kineskih: http://www.alibaba.com/showroom/dvb-t2-set-top-box.html

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 23:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jeste da je to na dugom štapu, ali kada zaživi DVB T2, hoće li i risiveri da pojeftine kao što je bio slučaj sa risiverima za DVB T?

Kad sam prije 10tak godina (2002. kad je pušten prvi test DVB-T signal u HR sa Sljemena) išao kupit svoj prvi digitalni zemaljski receiver koštao je nevjerojatnih 2500 kuna (630 KM), i to sam išao u Italiju ga kupit jer ovdje ih nije bilo. Danas takvi DVB-T mpeg2 receiveri u Zagrebu koštaju čak i ispod 100 kuna (25 KM) i prodaju se praktički u pekarni između krafni i žemlji :lol:

Onda tamo kroz nekih 5-6 godina kad su Slovenci krenuli sa DVB-T mpeg4 dobio sam naravno želju i to isprobati, i dok su tada već mpeg2 receiveri bili sve jeftiniji, mpeg4 su bili pravo malo bogatsvo (kao nekoć mpeg2). Tek negdje 2009., kad se sve to ludilo od cijena malo sleglo riješio sam da kupim jedan, bio je oko 900 kuna (225 KM), danas samo 3 godine kasnije takvi receiveri u Zagrebu koštaju cca 300tinjak kuna (75 KM), i manje.

Danas je tako ista stvar i sa DVB-T2. U biti, početna faza DVB-T2 je već prošla i oni su već pojeftinili i možeš ih za 600tinjak kuna (150 KM) naći u Zagrebu, a preko EvoTv-a ih već dobivaš za 450kuna (110 KM) što je i više nego povoljno. Kroz godinu dana očekujem da dođu na neku još prihvatljiviju cifru, a tamo negdje za 3 godine razlika između DVB-T i DVB-T2 receivera cjenovno neće niti postojati.

Svemu pada cijena pa je logično da mora pasti i ovome.. samo što eto ima nas zaluđenika u tehniku koji bi odmah sve to istog dana kupili čim izađe na tržište, i na takvim budalama oni masno zarađuju :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 630 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 32  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]