banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 04:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Laptop i dva GPU
PostPoslato: 20 Nov 2012, 01:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
Dakle, imam laptop sa dvije grafičke kartice, intergrisana Intelova na i3 procesoru i još jedna nVidijina. Problem je u tome što većina igara, aplikacija i benchmarka samo vidi Intelovu. U nVidijinom control panelu ima opcija kastomizacije programa koji će koristiti nVidia grafičku ali i pored toga određene igre vide samo Intel (kad odem u system requirements gdje su poređenja šta igra zahtijeva i šta ja imam). Da li je moguće nekako disejblovati integralku ili staviti da nVidija bude primarna? U pitanju je GeForce GT 520M.

Vrh

Tema posta: Re: Laptop i dva GPU
PostPoslato: 20 Nov 2012, 01:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Vjerovatno se integralna moze disejblovati u Bios-u.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2012, 08:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Pored ovog što MuskoBre navede (što možeš provjeriti lako u BIOS-u, moraš obratiti pažnju na još nešto.
Windows 7 (pretpostavimo da je on na laptopu) po default-u prilikom instalacije se postavlja u Balanced Power model rada. U takvom modu rada, nezavisna grafika (u tvom slučaju NVIDIA) bi trebala da se pali sama ukoliko je laptop priključen na vanjsko napajanje ili ukoliko sistem "osjeti" potrebu da je upali.
Da bi isforsirao njeno paljenje odmah, prebaci Power šemu na High Performance mod rada. Restartuj laptop pa provjeri ima li ikakvih efekata. Ukoliko ih bude, onda znaš u čemu je problem pa se možeš igrati sa detaljnim podešavanjima Power šema (ili napraviti novu) kako bi sebi odredio najoptimalniju kombinaciju.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2012, 23:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2005, 16:02
Mogu i ja da postavim ovde jedno pitanjce ??!!
Radi se o laptopu toshiba satelite,i3,win7 home premium,sa integrisanom grafickom kartom!U sistem device pise da je neka intel od 1,8Gb rama!Sta to znaci,da moze parirati drugim katicama tog ranga,ili je ono nesto da moze max povuci 1,8Gb sa sistemskog rama koji je 4,2Gb?
Ima li potrebe,smisla,ubacivati novu graficku,poslije isteka garancije,i koja bi preporuka bila po vama?Ne mora nista extra skupo,neki srednji rang,da je jaca i bolja od postojece!Nije mi neka potreba,ne igram igrice,al reko ako bi uprego neki program,nekad,koji zahtjeva bolju graficku da budne sve spremno!
Recimo do 100 KM!!
I da koja je procedura zamjene graf. karte na laptopu?Ista kao kod desktopa ili je neki veci zahvat?
Hvala unapred na odgovorima i preporukama!!

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2012, 23:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Evo umjesto odgovora jedna pjesma

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=15_3-C0kT8I[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2012, 12:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma i ja sam tako nesto kontao!De mi reci oko ove njegove karte,sta je ovo 1,8 GB???Mozel to gurati ista jace a da ne dira sistemski ram??

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2012, 12:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Tih 1.8 GB je baš kako si napisao max koliko može povući, odnosno koliko je RAM memorije dostupno grafičkoj. Ona koristi koliko joj treba. I bilo šta da guraš, ona koristi jedino sistemski RAM.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2012, 12:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa jel to dobro ili lose?Npr ako bi pokrenuo neki program iz adobe paketa,da li bi mogao solidno odradjivati zadate funkcije?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2012, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
GialloRosso je napisao:
Dakle, imam laptop sa dvije grafičke kartice, intergrisana Intelova na i3 procesoru i još jedna nVidijina. Problem je u tome što većina igara, aplikacija i benchmarka samo vidi Intelovu. U nVidijinom control panelu ima opcija kastomizacije programa koji će koristiti nVidia grafičku ali i pored toga određene igre vide samo Intel (kad odem u system requirements gdje su poređenja šta igra zahtijeva i šta ja imam). Da li je moguće nekako disejblovati integralku ili staviti da nVidija bude primarna? U pitanju je GeForce GT 520M.

Drug na aceru ima isto i3 i 540M ja mislim. Igrice rade na integrisanoj dokle god ona može "izgurati", a onda se pali nvidia i diže frejm i sve.
Nađi negdje koliko 520 troši baterije pa računaj koliko ti se isplati držati sistem na njoj. Ne dobijaš tako baš previše, a osjetićeš na bateriji sigurno.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
Postoji program nVidia control panel i u njemu se mogu namjestiti koji programi da rade na nVidiji, međutim u sistem infu nekih igara očitava samo integralku, pa nisam bio siguran da li ova podešavanja imaju smisla. Sad mislim da imaju. Hvala u svakom slučaju na odgovorima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]