malteras je napisao:
gnusni_snjesko je napisao:
ok, ''12 Angry Men'' bih mozda i pogledao jos jednom....da je vani kisha....a da imam (ponovo) vodene ospice...i da je daljinski dovoljno daleko da moram (ili ne) ustati...
Znao sam da ces ovakvo nesto reci:) Naravno da je Friedkin imao mnogo promasaja (blago receno), ali neko ko je razocaran vecinom njegovih djela, ne bi trebao generalizovati i proglasavati sve njegove filmove losima i traziti (vjerovatno naknadno) u ranijim njegovim djelima greske koje je primijetio u kasnijim i definitivno losijim... Jer otprilike ono sto je Kum u svijetu filma uopste, to je Exorcist u svijetu horora, i mislim da svaki pokusaj umanjenja vrijednosti ovakvih filmova (poredim ih na razlicitim nivoima, Kum je koji nivo iznad naravno:)) je uglavnom proizvod, ili zelje da se bude drugaciji od drugih, ili nezadovoljstva, sto nepotrebnom pompom oko rezisera, sto oko samih filmova, a ne realnog sagledavanja njihovih kvaliteta... Mislim, Exorcist jeste mogao/trebao biti drugaciji (pogotovo se to odnosi na kraj, ali je i ovakav kakav jeste sasvim prihvatljiv), ali govoriti da Friedkin "u zivotu dobrog filma nije snimio" i nema bas smisla...

znao sam da ces ovo reci

postoji i druga strana te medalje ''drugaciji od drugih'',a to je ono ''ako svi kazu da je dobro, mora da jeste'' (i jedno i drugo je jako naivno). jedino sto mogu prihvatiti kao argument je nostalgija ali postoji ogromna razlika izmedju dragog i dobrog filma (20 filmova na prvu mogu ispucati za koje znam da su uzasni ali dragi su mi i uvijek cu ih gledati ali o tome se ne prica sada). Fridkin je los reziser koji se nasao na pravom mjestu u pravo vrijeme i u jednu ruku postao preteca eksploatacijskih blokbastera...ni taj termin ne mora uvijek da bude u negativnoj konotaciji jer na kraju krajeva Ralje su prvi blokbaster pa je i dalje to jako dobar film. Problem kod Fridkina (jedan od previse) nije to sto je on eksploativna kuja nego sto ni to nije na pristojnom nivou.
najveci problem sa starim hororima je njihovo starenje ali mozda upravo to pokazuje njihovu kvalitetu, jer kada vidis film danas, predjes preko (iz ove perspektive) naivnih trikova, ostaje prica....e sada, sta neko podrazumjeva pod ''dobar film'' nema vajde raspravljati... neko je davno za Exorcist povukao paralelu sa svojim kretenskim ujakom koji svake godine kada dodje pokazuje jedan te isti fazon, koji je prve godine mozda i bio smijesan....postujem eksploataciju ako je odradjena kako treba ali Exorcist nije cak ni to...