banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 00:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Avg 2012, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Nov 2010, 22:12
Al na povlasticu prije je bilo da vlasnik mora bitivu autub... Dobro se raspitaj

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2012, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Napisala je to.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 15:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Sep 2012, 15:33
Procitah skoro sve postove ali ne nadjoh odgovor na ono sto mene zanima,vozim auto vec godinu dana na strane table (bratovo) i tehnicki mi vazi jos do aprila iduce godine pa pitam da li mogu auto ocariniti posto prilikom ulaska u BiH nisam (brat)nikakve papire radio nemam ni eur 1 nista osim saobracajne na njegovo ime i punomoci koju mi je on dao ovde u BiH.
Da li se to auto moze ocarinovati(vrednost auta je manja od 6000 eura) i da li i na koji nacin mogu pribaviti eur 1 mada vidim da isti i nije potreban ako je vrednost ispod ove cifre koju sam naveo iako mi je spediter rekao da mi je to potrebno?
Takodje sam ovde procitao da od 2013 god.se ukida carina pa pitam da li ce to u znacajnoj mjeri uticati na ukupnu cenu troskova do registracije i jos najvaznije pitanje postoji li mogucnost da uvedu euro 4 normu za uvoz auta i da li ce to blagovremeno biti objavljeno posto sam u namjeri ocariniti ovo auto ali tek iduce godine,hvala?

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
angelo_gabriel je napisao:
vi kao da uvozite nuklearni reaktor u dijelovima, dnevno mi prodje kroz ruke desetak uvoza auta i iz iskustva: prvo se malo raspitajte pa onda u kupovinu...

Ocekivao sam, kad vec imas sve u malom prstu da ces se javiti ponovo, a ti nista. A tako obicno i bude, kad god nekog pitam sve je to jednostavno, a na kraju kad kazem trebalo ovo, trebalo ono, ispadne da se to podrazumijeva iako niko nije spomenuo. Nece niko da se udostoji da detaljno kaze. Sad je i meni jednostavno kad sam prosao kroz to i znam sta mi treba, ali kad se susreces sa tim jednom u 5-10 godina i nemas veze sa tim u medjuvremenu onda i nije bas tako. Pokusavao sam se informisati kod ljudi koji to rade ali nije mi jasno zasto se to ljubomorno cuva, ionako cu na kraju doci do njih da odrade i naplate svoj dio posla.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 16:19 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ja sam imao kolegu koji radi na špediciji, tako da sam imao koga pitati... meni je sam od prelaska granice do registracije auta trajalo skoro 10 dana, ali sad kada sam to prošao moglo bi duplo brže i bez grama nerviranja...

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jesi li imao onda stelu u poreskoj, obicno duze traje?

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 16:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ne, bez ikakvih šteli...

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 16:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Doduse buraz je imao invalidsku povlasticu, a rekose da se to zadnje radi. U prevodu koliko vidim- ko ih jebe kad su invalidi i ne placaju porez, bitniji su ovi sto placaju.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 16:39 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

U poresku se ide samo ako imaš invalidsku povlasticu (pa ne plaćaš porez), ja sam carninu i porez platio u špediciji prilikom carinjenja auta. Ukratko, auto je prešlo granicu u petak, homologacija odrađena u ponedeljak, papire od homologacije dobio u četvrtak, u petak ocarinjeno auto, u sledeći ponedeljak registrovano auto... to je otprilike bila moja dinamika dešavanja...

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 16:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aha, to jeste islo brzo, cak i brze nego kod tebe, ali u poreskoj se cekalo. Znam da je zena u poreskoj rekla burazu da su slucajevi poput njegovog ostavljaju zadnji.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 17:50 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Mladen69 je napisao:
Procitah skoro sve postove ali ne nadjoh odgovor na ono sto mene zanima,vozim auto vec godinu dana na strane table (bratovo) i tehnicki mi vazi jos do aprila iduce godine pa pitam da li mogu auto ocariniti posto prilikom ulaska u BiH nisam (brat)nikakve papire radio nemam ni eur 1 nista osim saobracajne na njegovo ime i punomoci koju mi je on dao ovde u BiH.
Da li se to auto moze ocarinovati(vrednost auta je manja od 6000 eura) i da li i na koji nacin mogu pribaviti eur 1 mada vidim da isti i nije potreban ako je vrednost ispod ove cifre koju sam naveo iako mi je spediter rekao da mi je to potrebno?
Takodje sam ovde procitao da od 2013 god.se ukida carina pa pitam da li ce to u znacajnoj mjeri uticati na ukupnu cenu troskova do registracije i jos najvaznije pitanje postoji li mogucnost da uvedu euro 4 normu za uvoz auta i da li ce to blagovremeno biti objavljeno posto sam u namjeri ocariniti ovo auto ali tek iduce godine,hvala?

nesto mi se cini da po zakonu bi te mogli zezati posto je auto uslo u bosnu poodavno a to je u neku ruku carinski prekrsaj..strano auto po pravilu ne bi smio voziti ukoliko nemas prebivaliste zemlje odakle potice auto (npr. da si student u njemackoj i imas studentsku vizu onda ti nije problem voziti svabsko auto recimo po bosni)..to da je tebi brat u inostranstvu i dao ti punomoc da se ti vozikas sa stranim autom sa bosanskim prebivalistem malo je smjesno...niko onda ne bi trebao uvoziti auta..mozda grijesim u vezi ovoga al eto raspitaj se..moj savjet ako sam u pravu da fino bato dodje po auto, izveze ga pa se vrati 2013 i fino ga registrujes..sto se tice ukidanja carine i podizanje troskova do registracije cisto sumnjam da bilo ko zna nesto..moras sacekati 2013.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 17:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
blaf77 je napisao:
vi kao da uvozite nuklearni reaktor u dijelovima, dnevno mi prodje kroz ruke desetak uvoza auta i iz iskustva: prvo se malo raspitajte pa onda u kupovinu...

Ocekivao sam, kad vec imas sve u malom prstu da ces se javiti ponovo, a ti nista. A tako obicno i bude, kad god nekog pitam sve je to jednostavno, a na kraju kad kazem trebalo ovo, trebalo ono, ispadne da se to podrazumijeva iako niko nije spomenuo. Nece niko da se udostoji da detaljno kaze. Sad je i meni jednostavno kad sam prosao kroz to i znam sta mi treba, ali kad se susreces sa tim jednom u 5-10 godina i nemas veze sa tim u medjuvremenu onda i nije bas tako. Pokusavao sam se informisati kod ljudi koji to rade ali nije mi jasno zasto se to ljubomorno cuva, ionako cu na kraju doci do njih da odrade i naplate svoj dio posla.

tesko je reci sve u detalje..ja sam ranije pisao da mi je bratic milicioner i naravno covjek nije imao nikakvih problema sto se tice uvoza.. :D e sad da ja ispricam ovako javno malo je nezgodno.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
blaf77 je napisao:

Ne zajebavaj i ti, meni je covjek nedavno sve do tancina objasnio kad sam uvozio, cak i kad sam ga gnjavio za neke neobavezne stvari.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mozda sam ja nalijetao na posebne primjerke.
A evo, ima ovde covjek koji zna, pa ni'dje ga.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 19:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Sep 2012, 15:33
spavac je napisao:
Mladen69 je napisao:

nesto mi se cini da po zakonu bi te mogli zezati posto je auto uslo u bosnu poodavno a to je u neku ruku carinski prekrsaj..strano auto po pravilu ne bi smio voziti ukoliko nemas prebivaliste zemlje odakle potice auto (npr. da si student u njemackoj i imas studentsku vizu onda ti nije problem voziti svabsko auto recimo po bosni)..to da je tebi brat u inostranstvu i dao ti punomoc da se ti vozikas sa stranim autom sa bosanskim prebivalistem malo je smjesno...niko onda ne bi trebao uvoziti auta..mozda grijesim u vezi ovoga al eto raspitaj se..moj savjet ako sam u pravu da fino bato dodje po auto, izveze ga pa se vrati 2013 i fino ga registrujes..sto se tice ukidanja carine i podizanje troskova do registracije cisto sumnjam da bilo ko zna nesto..moras sacekati 2013.

Ma jasno je meni da od te punomoci nema nista ali eto neka je imam,nego nesto mi bas i nije jasno to ako bih resio da auto sad ocarinim ili iduce godine jel to koliko sam razumeo nebi bilo izvodljivo zbog toga sto je auto vec u BiH godinu dana,neznam gde to pise kad je auto preslo granicu,zar brat nebi mogao doci i samo izvesti auto preko granice i odmah vratiti i napravit papire(sta vec ide) jer auto ima tehnicki koji vazi do maja iduce godine a sve vreme tamo placa osiguranje.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I mene interesuje taj postupak jer imam kolegu koji zivi gore i hoce ovde da proda svoje auto koje gore vozi i dolazi sa njim kuci, ali nisam imao koga pitati.
Koliko se ja razumijem - ako te do sad nisu klepili ovde, nije problem, ali moras ga nekako odjaviti iz EU, a to se radi na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku, sa autom, racunom, vlasnickim listom ... Da bi ga ovde ocarinio moras imati tu odjavu i racun i vlasnicki list, i mozda jos nesto. Bas me interesuje moze li se to na drugi nacin odraditi dok je auto ovde.

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2012, 07:18 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ne moraš imati račun (u tom slučaju ne bi mogao uvesti auto koje je u tvom vlasništvu, što je suludo), auto se u tom slučaju carini po kataloškoj vrijednosti, potrebno je samo izvesti/odjaviti auto iz države gdje je auto registrovano...

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2012, 13:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
blaf77 je napisao:
I mene interesuje taj postupak jer imam kolegu koji zivi gore i hoce ovde da proda svoje auto koje gore vozi i dolazi sa njim kuci, ali nisam imao koga pitati.
Koliko se ja razumijem - ako te do sad nisu klepili ovde, nije problem, ali moras ga nekako odjaviti iz EU, a to se radi na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku, sa autom, racunom, vlasnickim listom ... Da bi ga ovde ocarinio moras imati tu odjavu i racun i vlasnicki list, i mozda jos nesto. Bas me interesuje moze li se to na drugi nacin odraditi dok je auto ovde.

može, al košta novaca.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2012, 22:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
E klasa oko 6500eura sa povratom njemackog PDV-a

Koliko ovde ocekivati carinu i PDV nas ? Ugrubo cifra ?

Neko kaze ide preko kataloga, neko kaze ide 17%+6%+1%.

PIK Radnja

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2012, 22:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ako doneseš račun koji je veći od kataloške vrijednosti, cariniće po njemu; u suprotnom, kataloška vrijednost Ako imaš EUR1, onda je carina 3% (do nove godine, onda je 0%), PDV 17%. Ako nemaš EUR1, 15% + 1% + PDV.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]