nisam pratio prethodnu diskusiju vezanu za ovo sto se desilo na utakmici mladih reprezentacija, al moram da izjavim koju pametnu...
prvo, vrijedjanje bilo koga na rasnoj osnovi je totalni idiotizam. ako su lika stvarno gadjali kamenjem (kao sto pise u nekim novinama), onda i reprezentaciju i savez treba kazniti. ALI ako se sve svelo na majmunske krike kad ovaj primi loptu, izvodi korner, drka kitu ili sta li je vec radio na utakmici, onda je moj jedini komentar...SO FUCKING WHAT?!
jbt, ovde se ne govori o ponasanju u pozoristu, operskoj kuci, naucnoj konferenciji, nego na FUDBALSKOJ UTAKMICI. a zna se kakva je publika na fudbalskim utakmicama. radice sve sto moze da dekoncentrise i izvrijedja protivnicke igrace i sudiju. sta, odjednom je j**anje zena i kcerki igracima i sudiji, skandiranje da ce dule da stavi kariju u dupe, uzvici "za dom spremni", "ubij ubij ubij srbina", "noz, zica, srebrenica", "ubij ubij ubij ustase", gadjanje luisa figa svinjskom glavom (barcelona-real tamo negdje 2000te), uvrede na vjerskoj osnovi neki prihvatljiv dio navijackog folklora, ali, zaboga, majmunski krici kad crnac primi loptu to nisu i zbog toga treba suspendovati srbiju na 50 godina iz svih takmicenja iz svih sportova. gdje je ta fucking linija izmedju "prihvatljivog ponasanja" i "rasizma, nacizma, fasizma, govnizma" i ostalog? zasto je to sto ti neko vice da ce te zaklati, ubiti, silovati ti kompletnu familiju i zgurati ti stativu od gola u cmar bolje nego kad ti, o grozote, ispustaju majmunske krike zbog tvoje boje koze?
bio sam na utakmicama engleske premier lige, i njihov repertoar uvreda se nimalo ne razlikuje od naseg. ono sto jeste razlika je sto je daleko manje FIZICKOG nasilja, a to je jedino sto je bitno. ja se kladim da bi 90% onih koji su vrijedjali tog lika, poslije utakmice bez ikakvih problema otisli sa njim na pivo...
a ta osjetljiva tanana dusica od rosea sto je zaplakala na uvrede...opet cu na engleskom...FUCKING GET OVER IT! znao si kad izlazis na teren da protivnicka publika nece da te mazi i daje ti cokoladu. vrijedjanje, pa makar bilo i rasisticko, je sastavni dio posla kojim se bavis. ako ti se ne svidja, a ti lijepo daj otkaz, odrekni se svoje plate koja je 100 puta veca nego prosjecna UK plata, i posveti se, recimo, naucnom radu. tamo sigurno niko nece da te vrijedja jer si crnac
_________________ Zec: NEEEEEEE, RISE! Ris: Ma ne remse!
|