banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 12:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 321 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Okt 2012, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
ja mislim da je vesca, ali pricekaj ratnika svjetlosti...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
uuh pohovane suncanice...pa rujnice/rudnjice/rudnjace,..vrganji...
ali, mama bi me lansirala na mjesec, kada bih donijela kuci bilo sta sem sampinjona :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ako je Russula pronađena u listopadnoj šumi, onda ima jedan test kojim se može odrediti da li je jestiva: treba malo grickati komadić gljive - ako je ukus prijatan (najčešće na zelene lješnike) onda je gljiva jestiva; s druge strane, otrovne Russule imaju ljut ili bljutav, jako neprijatan okus, a neke imaju i neprijatan miris.
Ovo je jedno od jako rijetkih pravila u poznavanju jestivih gljiva. Jestive Russule su odlične za čorbe od gljiva, nema boljih 8) A takođe mogu i da se roštiljaju, baš smo juče imali malu gljivarsku roštiljadu 8)

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jeste u listopadnoj...ali..ne bih ja bas grickala, imam maloljetno dijete :D
poslacu busom skevi :D

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Grickaj slobodno ako si sigurna da je Russula, svakako nemoj gutati te komadiće, već samo gricni malo da osjetiš okus i ispljuni. Ljuti okus otrovnih Russula ćeš odmah osjetiti, vjeruj mi, govorim iz iskustva :D

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Warrior of the Light je napisao:
Ako je Russula pronađena u listopadnoj šumi, onda ima jedan test kojim se može odrediti da li je jestiva: treba malo grickati komadić gljive - ako je ukus prijatan (najčešće na zelene lješnike) onda je gljiva jestiva; s druge strane, otrovne Russule imaju ljut ili bljutav, jako neprijatan okus, a neke imaju i neprijatan miris.
Ovo je jedno od jako rijetkih pravila u poznavanju jestivih gljiva. Jestive Russule su odlične za čorbe od gljiva, nema boljih 8) A takođe mogu i da se roštiljaju, baš smo juče imali malu gljivarsku roštiljadu 8)

ovo sam i ja negdje procitao....prva asocijacija je bila badem i cijanid :lol: :lol: :lol:

ne daj se nagovoriti ......nista ne grickaj,samo slikaj i to sa sigurnog odstojanja

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Sto rece krol2, badem i cijanid. Pustite zajebanciju, ja bas i ne bih eksperimentisao. Sto neko rece samo ove karakteristicne gljive jedem, a za te manje poznate, jestive, ne bih bez nekoga ko ima dozvolu za branje tj ko se dobro razume

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 15:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
samo provjereni kvalitet
Slika

Stvarno volim gljive, kad se obicni sampinjoni znaju fino spremiti mogu misliti nasta lici ostala kvalitetna gljiva

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 19:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Nisam probao ali vjerovatno je slican poredak samo sto je vrganj umjesto sampinjonja a tartuf umjesto vrganja bla bla bla :D

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka

Probao ja tartufe u Istri...mozda ja nisam navikao ali meni se nije svidjelo.....sta zna seljak sta je tartuf meni je imao okus rotkve... :)

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 02:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Banjalučani trenutno nemaju gde da kupe vrganje, lisičarke ni druge sezonske pečurke jer je
njihova prodaja na tezgama zabranjena.
Prodavci na Tržnici kažu da im je već dosadilo da ljudima objašnjavaju zašto usred sezone
ne prodaju gljive, a mnogi od njih su zbog zabrane izgubili dugogodišnje mušterije, piše
"Press RS" u izdanju za utorak.
Prodaja se i dalje obavlja „u ilegali", van Tržnice, a i to samo proverenim mušterijama, dok
za ostale - nema. Iako i prodavci i kupci, ali i nadležni u Tržnici potvrđuju da nije zabilježen
nijedan slučaj trovanja gljivama koje su proteklih decenija kupovane na banjalučkoj tržnici,
zabrana se uveliko sprovodi, a redari kontrolišu tezge.
Nisu ogorčeni samo prodavci, koji su do sada u sezoni uspevali da zarade pristojnu svotu,
nego i kupci koji su navikli da po omiljeno jelo dolaze kod proverenih i poznatih gljivara.
"Gljive su zabranjene, tako nam je više puta rečeno, a dnevno bude po tridesetak ljudi koji
dolaze i traže. Nemamo gde da ih kupimo nego ovdje. Kažu nam da je zabranjeno zbog
opasnosti od trovanja, ali to je smiješno. Ovdje se nikad niko nije otrovao, truju se ljudi koji
su neiskusni i neoprezni i koji sami idu u šumu. Naše gljive jedu u Italiji i Austriji, gdje se
masovno izvoze, a mi ne možemo da jedemo nikakve. Bolje da kupujemo ovdje od iskusnih
dugogodišnjih berača nego da idemo u šumu sami i beremo nasumice, kao što mnogi i rade.
Prodavao sam gljive godinama, i ja sam za to da se uvede stroga i stručna kontrola, ali da
se prodaja dozvoli. Za sada jedino mogu da ih odnesem na vrata ljudima koje znam a i to
ne stignem kolika je potražnja", kaže jedan od prodavaca na Tržnici.
U Gradskoj tržnici kažu da su dobili nalog da zabrane prodaju šumskih pečurki, poslije
masovnog trovanja u Sarajevu, te da do sada nisu nikog kažnjavali zbog kršenja zabrane,
ali i da redari dežuraju i sprečavaju prodaju na tezgama.
"Za sada nismo imali slučajeva da je neko kažnjen, prodavce samo opominjemo, a tu su i
redari koji kontrolišu da li na tezgama ima samoniklih gljiva. Prošle sedmice smo imali
gradsku inspekciju koja je takođe provjeravali da li ima gljiva. Na Tržnici nije bilo slučajeva
trovanja, ali zabrana je uvedena poslije trovanja u Sarajevu koje se desilo proljetos i, koliko
mi je poznato, na snazi je svuda u BiH", kaže rukovodilac tržnice Draženko Gloginić.
Međutim, u gradskoj inspekciji kažu da se uopšte ne radi o zabrani prodaje samoniklih
gljiva, nego regulisanju te oblasti pravilnikom, koji nalaže da samonikle gljive mogu staviti u
promet samo registrovani skupljači.
"Radi se o Pravilniku o kvalitetu i prometu gljiva, a deo koji se odnosi na samonikle gljive
sprečava neovlašćenu prodaju. Da li u Banjaluci postoje registrovani skupljači, stvarno ne
znam, ali ne radi se o zabrani prodaje, nego o regulisanju ove oblasti", kaže načelnik
Odeljenja za inspekcijske poslove Novak Petraš.
Za razliku od Banjaluke, na tržnicama i pijacama u većini gradova Srpske i BiH, ponuda na
tezgama je redovna i odlična.
Znanje ravno nuli
Mada je kapacitet izvoza gljiva i ljekovitog bilja iz BiH oko 300 miliona evra u sezoni,
trenutno se izvozi u vrijednosti od samo 10 miliona. Pored toga, znanje o gljivama među
stanovništvom u prosjeku je ravno nuli, pa zato i nije čudno da se dešavaju trovanja. Pored
neobrazovanosti i neiskustva, najčešći uzroci trovanja su brojne predrasude i „pravila"
kojima se berači rukovode, poput vjerovanja da su jestive sve gljive koje su nagrizle životinje
te da mijenjanje boje na presjeku gljive pokazuje da li je otrovna. Najviše rizika ipak nosi
sakupljanje rujnica (blagvi) i sunčanica, zbog mogućnosti zamjene s muharom, panterovkom
ili nekim drugim opasnim „dvojnikom", dok je vrganje i lisičarke, zbog oblika, boje i
karakterističnog mirisa teže zamijeniti sa nekom opasnom gljivom, piše "Press RS".

Cuj to, ako ju je zivotinja gricnula onda je jestiva. ha ha

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 07:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Ma kupuje narod i kod nas ispod tezge na pijaci, samo se raspitas :). Vrganja ima, suncanice nisam vidjela.
Gdje mogu naci susene vrganje u BL i zna li ko posto su?

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ako se sutra ne javim, znajte da je kriv ratnik i njegov savjet :D

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 21:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Od onoliko jestivih gljiva ti si nasla probavati gljivu koja je identicna otrovnici.... brate...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 21:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2011, 00:44
Suseni vrganji su oko 100 kn u Hr. Ide oko 10 kg svjezih neke trece klase pa im se isplati tako. A svjezi se prodaju po 25 kn, znaci 5 km, prva klasa.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2012, 08:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svjezi vrganji ispod tezge na pijaci su uglavnom 12KM kod nas. A Mifko znas li gdje u BL mogu naci susene vrganje?

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2012, 08:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ima u merkatoru a pretpostavljam i u tempu

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2012, 08:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvaalaa. Sad kad si me navukao na vrganje da znam gdje na zimu da ih trazim :P.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2012, 09:27 
Stara kuka
Stara kuka

A.J.V.A.R. je napisao:
Svjezi vrganji ispod tezge na pijaci su uglavnom 12KM kod nas. A Mifko znas li gdje u BL mogu naci susene vrganje?

Neko te pokusava prevariti....bio ja juce i pitao momka sto ih prodaje na samom pocetku kad se sidje niz stepenice.....suncanice 3 KM,vrganji 6 a rujnice 13 KM

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2012, 10:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

krol2 je napisao:
A.J.V.A.R. je napisao:

Neko te pokusava prevariti....bio ja juce i pitao momka sto ih prodaje na samom pocetku kad se sidje niz stepenice.....suncanice 3 KM,vrganji 6 a rujnice 13 KM

Aaaa jesi li siguran da su vrganji u pitanju, jer sam ja gledala na dva mjesta, nevezane dvije tezge i na obje je bilo 12KM :(? 6KM su bukovace, sampinjoni 5KM ostalo nisam ni gledala.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 321 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]