banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2002, 12:22 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Vader: korisna informacija ... :)
nisam citao lotr, ali planiram... pa tako su sve informacije pozeljne ;))))))

nasao sam na vise lokacija (na netu) lotr ali u engleskom izdanju (sto pdf, sto html) no bas mi nesto i nije smek citati na engleskom .. izgubi se vise vremena ako hoces detaljno .. a ako citas brzo i "hvatas" smisao onda nema detalja i ugodjaja ;)
A ipak nekih 50-60 km mi je poprilicno velika investicija za knjige.. bar sad ... svorc sam :))))))))) (a cekam priliku .. tj. obecao mi je prijatelj da ce mi "srediti" lotr knjige da ih procitam ... pa bezveze da se ne "grcim" sad i kupujem ...
Vader: gollum, koliko se sjecam iz Hobita, voli zagonetke ... pa je tako i Bilbo sa njim imao "dugacki" razgovor u zagonetkama .... ispravi me ako grijesm ...
Ta scena u hobitu mi je bila veoma dobra ... (kao i ona kad se uvukao u pecine i okolo orci trce, ganjaju itd.. a on sa prstenom nevidljiv "ukocen od straha" trckara :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2002, 13:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Poglavlje u Hobitu gdje se pojavljuje Golum se zove "Golum" :smile: i to mi jedno od dražih poglavlja. Tu su se on i Bilbo prepucavali zagonetkama, dogovor je bio da ako Golum pobijedi onda će on pojesti Bilba :smile: a ako Bilbo pobijedi onda će mu Golum pokazati izlaz iz tih pećina i hodnika u planini. Meni se kod Goluma mnogo svidio njegov govor, način njegovog govora, stalno brljanje lica i rodova u govoru, recimo umjesto da te pita 'šta ti imaš u džepu' on te pita 'šta ono ima u svom džepu' :smile:. Meni je taj njegov govor bio mnogo simpatičan i zbog njega mi je Golum mnogo drag. Kasnije u trećoj knjizi pošto Golum već duže vrijeme nije imao Prsten počeo je da se normalizuje, da normalnije govori, i to mi više nije bilo toliko simpatično kao onda kad je sve brljao u govoru :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2002, 13:57 
Pripravnik
Pripravnik

Ko ne procita knjigu, tesko ce sve da pokopca. A ono za okice i ljubavne scene si u pravu Vader. Ko ide zbog toga u kino grdno ce se pokajati. Mislim da je ovo ipak tipicno MUSKI film.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2002, 14:26 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
ne

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2002, 14:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
NE,NE I NE.
DRAGI MOJI PRIJATELJI,"PRSTENOVA DRUZINA" NIJE NIKAKVO REMEK-DJELO.
TAJ FILM JE RASTRZAN IZMEDJU SCENA "BLISKIH SUSRETA" NASIH JUNAKA SA RAZNORAZNIM MONSTRUMIMA(KOJE INICIRAJU NEIZBJEZNO PITANJE:"DOBRO,OVO SU PREZIVJELI,STA JE SADA NA REDU?") I SCENA U KOJIMA NEKO ODLAZI,DOLAZI,PLACE ILI UMIRE.
ALI,PARADOKSALNO,FILM NEMA EMOCIONALNOG KLIMAKSA.TJ,SVAKA JE SCENA EMOCINALNI KLIMAKS .ILI BI BAR HTJELA DA BUDE.
AKO SE SLAZETE,JAVITE MI SE NA

nostromo@banjaluka.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 08:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Jos jedna greska uocena u filmu :wink:

Naime, frodo kao hobbit zacudjujuce nalazi ogradu koja mu je taman da se
nasloni, iako se nalazi u vilenjackoj kuci, a ti vilenjaci su lagano viši...

[img]d:slika5.jpg[/img]

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: misk0 dana 05.02.2002. 09:01 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 09:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da mišk0 u pravu si. To je primijetio i jedan moj poznanik. Prosto ne mogu da vjerujem da su to previdjeli, da je to slučajno, tj. da je to prava greška.
Neko je rekao i da ima još nešto ali to nisam uspio uloviti. U Rivendalu se vidi da se vodopadi kreću ali su blurovani, ima kao jedna scena gdje Gandalf stoji a iza njega se vidi vodopad koji je blurovan ali se vidi da se ne kreće.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 12:53 
Majstor
Majstor

da za dozivljaj "hobita i ograde" sam i ja cuo ...
pa pokusavam naci neko opravdanje ...
mozda je to neka mala ogradica gdje vilenjaci naslanjaju noge kad "vezu partle" kojih nemaju :))))
A sta mislite da to nije ogradica za cvijece (one su bas malene) - za hobita taman ;)))

p.s. meni je dobra i ona scena kad Gandalf promijeni glas a i pozadina se zatamni dok se obraca Bilbu zbog prstena ... a ovaj se jadnice rasplace... (mislim dobro je to kako su gandalfa odradili, zvuk, glas itd .. bas ono "mocno i carobnjacki" :))))))

Toliko od mene ... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 14:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
Ljudi ... ja sam gledao film .. i malo sam citao knjige ... ali nigdje nisam nasao .. mozda i ima ,ali nisam vidio..
Sta je bilo sa patuljcima(jesu li ih Orci ubili sto su kopali preduboko, ne razlog kopanja, nego zato sto su Orci bili tu) ? I sta je sa njihovim prstenjima ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 14:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Ja sam mislio da sam uploadovao sliku
ali ocigledno nisam
imam sliku gdje to moze da se uoci

hm .
sad razmisljam kako ?
ajd uputite me nisam nasao tamo .
imam sliku na svom disku
moram da je prebacim na web? mislim slike se ne drze u bazi vec samo linkovi ili ??
brzoo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vidiš deky to ti je dobro pitanje. Otkud orci u rudnicima Morije i to njih još toliko mnogo da poraze patuljke, i gdje su sedam patuljačkih prstenova?
Ja ne znam ali vjerujem da odgovora na ovo ima u knjigama koje sam ja davno čitao pa se ne sjećam. Ali sve je to Sauronovo djelo, on je kriv :smile:. Svih pet knjiga planiram pročitati još jednom ove godine. Kad pročitam daću ti odgovor :grin: ako ti do tada niko ne odgovori.

Ali znate li vi gdje su tri vilenjačka prstena? E to je interesantno. Sva tri lika koji imaju po jedan vilenjački prsten se pojavljuju u filmu. Znate li koji su to likovi? Pokušajte pogoditi :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 14:51 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Vidiš deky to ti je dobro pitanje. Otkud orci u rudnicima Morije i to njih još toliko mnogo da poraze patuljke, i gdje su sedam patuljačkih prstenova?
</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
oni su kod saurona naravno :smile:

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Ali znate li vi gdje su tri vilenjačka prstena? E to je interesantno. Sva tri lika koji imaju po jedan vilenjački prsten se pojavljuju u filmu. Znate li koji su to likovi? Pokušajte pogoditi :smile:
da, ovo je interesantno kao i mnoge stvari koje se mogu saznati u Silmarilionu. Pogotovo je zanimljivo vrijeme u koje i kako se pojavljuju Gandalf i Saruman.
Silmarilion je dosta komplikovaniji od LOTR-a, ali mislim da bi ga svako kome se svidio LOTR trebao pročitati.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: mirko dana 05.02.2002. 14:52 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 18:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Nov 2001, 01:00
Jedan prsten je kod Galadrijele,zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jeste, jedan je kod Galadrijele.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2002, 04:04 
Majstor
Majstor

Galadrijela, Elrond, i onaj smrad ...sad mu se imena ne mogu sjetiti ... Cirdran ..... grrrrr :)

Sto se patuljaka tice ...
u Moriji.. pa probudili su Balroga .. a on je Melkorova kreacija ... Sauron je tad poslao Orke da se obracunaju s patuljcima...
Prstenovi patuljaka ... patuljci su teski... ne vole kontrolu tako da je Sauron trikovima dobio par prstenova nazad... a ostali su unisteni (kako kazu: od Zmajeve vatre)

Silmarilion je odlican ... pravo remek djelo :))) ima puno informacija ali govori o samom nastanku od pocetka pa do kraja (uslovno receno kraja)... pokriva sva doba ;)
U prodaji su i Tolkinova enciklopedija, indeks (sa imenima, mjestima, predmetima, bitkama itd..)
bas moram nabaviti nesto od toga .. da malo citam ... no prije toga obavezno lotr... malo sam se zeznuo citanjem Hobita pa Silmarilion-a (no ne toliko , ne govori se detaljno o trecem dobu u Sm-u) ali tad lotr-a nije bilo moguce nabaviti nikako ... tj bilo je ali cijena je bila "bas povoljna" ;))))))))))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2002, 12:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon jesi li ti siguran za tu treću osobu koja ima prsten? Koliko je meni poznato (a moguće je da nisam u pravu) treći vilenjački prsten ima osoba koja je vrlo istaknuta i u čitavom LOTR-u i u ovom prvom dijelu filma. Ko po tebi ima taj treći prsten, nije bitno ako ne znaš ime, znaš li nešto drugo vezano za tu osobu, čime se bavi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2002, 15:05 
Majstor
Majstor

Cirdan .. brodograditelj ... :) napisao sam gore .... no nisam se moga sjetiti .. pa sam dodao na kraju posta ;))
Njima je Sauron namijenio prstenje kad ih je Celebrimbor iskovao zajedno sa Annatar-om (prerusenim Sauronom :)
No kasnije kad je Celebrimbor skontao namjere Saurona, Galadrieli je dao jedan a dva Gil-Galadu na cuvanje

A sto se tise Smeagola (u filmu) .. kad su rekli da je prsten pronaslo najnevjerovatnije bice - Gulloum ... scena kad je vadio prsten iz vode : ruka je "ljudska" tj hobitova .. normalna .. cista.. a kasnije kad drzi prsten na dlanu i raduje se vidi se da to nije ista ta ruka .. nego ruka gollum-a ... to sam skontao kad sam gledao film prvi put .. no posto nisam znao kako je tacno bilo to mi je ostala mala "misterijica" tek kad si ispricao da ga je nasao Smaegol tj njegov prijatelj .. itd .. "pokopcao" sam scenu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2002, 15:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
Dana 05.02.2002. 14:40, Vader je napisao:

Tri vilenjacka prstena : jedan je kod Gandalfa, drugi .. hm zaboravi kako se zove .. gdje se odlucivala druzina prstena .... ne znam kako se zove zaboravio sam .. elrond ? .. a treci je kod Galadrijele :smile: .. samo sto ih ne nose .. jer kad je sauron napravio ta prstenja i na "prevaru" dao vilenjacima .. vilenjaci cim su stavili prstenje vidjeli su sta smjera i nikad ih vise nisu stavili ....
...i Gandalf nije samo vilenjak ... on je na nekoj razini saurona .. zato se mogao i boriti sa onim zmajem u rudnicima Morije...

...a i malo ko zna da sauron nije vrhovni "bog zla" nego da je bio neko i ispred njega .... ali su ga unistili koliko se mogu sjetiti zajednickim snagama bogovi dobra sa vilenjacima .....

..jos jedna stvar ... da Gollun ili kako se vec pise je bio hobit .. ali vremenom ga je prsten uzeo od svoje ... medjutim mnogo vise vremena treba za hobite da se transformisu nego za ljude (jahaci)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2002, 16:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Deky sve je tačno što si rekao. Jedan prsten ima Elrond, jedan ima Galadrijela i jedan ima Gandalf. Možda bi se neko pitao kako Gandalf ima vilenjački prsten, pa Gandalf je na većem (duhovnom :smile:) nivou i od vilenjaka što ga čini dostojnim da ima vilenjački prsten. Gandalf je "elite force", po specijalnoj misiji došao na Srednju Zemlju (tj. Sredozemlje :wink:). I još jedna stvar što se tiče vilenjačkih prstenova, oni nemaju negativnu moć nad onima koji ih imaju jer ovo troje koje ih imaju su suviše jaki da im padnu pod uticaj, ali nisu dovoljno jaki za Jedinstvenog, zato ni Gandalf ni Galadrijela nisu htjeli ni da ga dotaknu.

A ovaj Cirdan brodograditelj koga mIRCon pominje je vrlo, vrlo interesanta ličnost.

Sauronov gazda je Melkor :smile:

Da, vrlo je interesantno primijetiti da Hobiti dosta sporije padaju pod negativan uticaj Prstena nego ostali. To je baš tako, i baš zato Hobiti (a posebno Frodo) i jesu imali odlučujuću ulogu u svemu tome, "odlučivali su o sudbini cijelog svijeta".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2002, 16:30 
Majstor
Majstor

Melkor (Morgot) je "ispusio" kad su se Valari (besmrtni bogovi - kreatori svijeta koji su odlucili da udju u svijet - dio je ostao van sa Iluvatarom (Eru-om) ) Vilenjaci i ljudi (nisam siguran sad da li su i patuljci tu bili, ali koliko se sjecam i oni se spominju) i u tom velikom obracunu poubijano je dosta vojske Melkorove... a samog Melkora Tulkas (gromoglasni smijeh) je porazio, uvezao i prebacio u zemlju Valara Gdje mu je Manve vrhovni presudio... izbacili su ga van svijeta u prazninu, bez mogucnosti pomilovanja ... prije su ga takodje zarobili ali samo Valari sa svojom vojskom... na celu sa Orome-om i Tulkasom ikad se Melkor pokajao pomilovali su ga .. bio je jedno vrijeme sa njima i tako je "nahuskao" Feanora i sinove na Valare ... a Silmarili su mu bili jedini cilj ... tad je unisteno drvece, od ostataka napravljeni sunce i mjesec, i pocela je borba sa Silmare.... a Sauron se tu spominje samo kao strasni podanik i sluga Melkora ..... Da bi poslije njegovog pada, Sauron postao glavni vodja.. a kad je izgubio tijelo i postao samo duh, utvara (po Silmarilion se to desilo sa padom Numenora, kad je propao u dubinu, a iz nje izasao samo njegov duh) Pocinje bitka za prstenove moci ....

Hobiti su zanimljivi .. miroljubiva bica .. tiha, ali izdrzljiva ...
Bilbo je tako bio i kod zmaja Smauga u pecini, iako se "usrao od straha" izdrzao je.. i odigrao kljucnu ulogu ... Hobiti kod Tolkina dodju kao neka tanka linija sto povezuje pocetak i kraj .. a oko nje omotane su linije patuljaka, ljudi i vilenjaka kao u DNK ... (ovo govorim za trece doba posto ranije Hobiti nisu imali nikakvu ulogu, nisu cak ni postojali ;)))))))

Ma Tolkin je odlican .... mozes ga citati koliko hoces ali nikad neces upoznati cijeli njegov svijet .... eto kad i enciklopedije imaju ... ne znam ... mozda sam neki fan, ali stvarno je mogao dobiti neku nagradu za to dijelo (tipa Nobel :)))))))))

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]