banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 17:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 13:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:
Trojanski rat u filmu traje cca 15 dana, a trajao je (ako se ne varam) 10 godina

Da, ali "Ilijada" govori o kraju rata, mislim o poslednjoj godini ili dijelu godine, a ne opisuje cijeli rat. Postoje drugi zapisi koji opisuju šta se dešavalo u prvih devet godina rata. Recimo u "Odiseji" Helena priča jedna događaj sa Odesejem ali mislim da tog događaja nema u "Ilijadi" iako ga vjerovatno ima u tim drugim zapisima.

U "Ilijadi" se uopšte ne opisuju događaji oko Trojanskog konja, dakle "Ilijada" završava prije kraja Trojankog rata. Tako da "Ilijada" opisuje samo jedan segment rata.

Koliko pretpostavljam u filmu nema Grčih bogova?

Not now, John! je napisao:
Očekivao sam mnogo bolji film s obzirom na djelo koje pokušava da prebaci na film

Mogao bi se napraviti odličan i zanimljiv film, ali bi se trebalo osloniti i na druge zapise o Trojanskom ratu a ne samo na "Ilijadu" jer "Ilijada" govori samo o jednom segmentu rata, u tim drugim zapisima ima veoma zanimljivih događaja i kad bi se to spojilo sa događajima iz "Ilijade" i kad se ne bi iz cijele priče izbacili bogovi već kad bi se oni pravilno ubacili u sve to onda bi to mogao biti odličan film. Naravno, i da nema odstupanja od scenaria datog u Grčkim djelima jer ni nema potrebe za tim, cijela tema obiluje zanimljim događajima i nema potrebe da im se nešto dodaje.

Na IMDB-ovom forumu sam prije par mjeseci pročitao kako neko kaže da bi sada bilo dobro napraviti nastake na film "Troy" - "Ilijadu" i "Odiseju". Time je želio reći da film "Troy" s obzirom na manipulacije nad scenariom i zbog izbacivanja Grčkih bogava više nije ekranizacija "Ilijade" već, kako su neki rekli, nastavak "Gladijatora", gomila ljudi u oklopima trči i ratuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 15:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Pa,baš...Preveliki je ovo bio zalogaj.Ovakve teme je nemoguće izvesti bez doze patosa,naravno,ali ANTIČKOG a ne HOLIVUDSKOG.
Neke scene su sjajno rješene ali neke (pogotovo masovne) su totalno neuvjerljive i poprilično naivne.I ona glomazna scenografija me podsjeća na filmove iz 60-ih godina.Vjerovatno nisu imali para kao npr."Gladijator" da to naprave kako valja.
Glumci su poprilično dobri.Najviše me dojmila Helena :angel:
Sve u svemu ko voli spektakle uživaće,ko ne voli-nek' jede kokice :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 23:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:46
gledala sam film i nadmasio je moja ocekivanja, s obzirom da nisam ljubtelj te vrste filmova
u svakom slucaju jeste dug ali to je neprimjetno koliko je dobar
da mi je neko rekao da cu ici gledati film koji traje skoro tri sata bez prestanka pukla bi mu samar, tako da...
zaista je dobar...
i necu ici ponovo, to nije potrebno, samo cu uociti jos vise propusta, a to kvari prvi dojam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2004, 07:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Nov 2002, 12:58
Meni je film iznad očekivanja smatrao sam da će biti obični holiwoo.preseravanje ali nije .OCJENA 3+

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2004, 15:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 14:13
Obozavam filmove te tematike ali ovo nije ono sto sam ocekivao!Koliko ja znam istoriju i neke podatke Ahil je poginuo negdje u sedmoj godini rata a ne na kraju!I nesvidjami se sto se po njima rat zavrsava i cetiri pet borbi i nema prikaza niti objasnjenja u kojoj godini ratovanja se to desava!MOGLO je to mnogo bolje da se odradi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2004, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Dobro, trebalo je imati one gologuze cure sto izmedju rundi najavljuju koja je runda po redu pa da ovdje nose godinu u kojo se radnja desava ;)
Film je ok (ne odlican9, borbe su jako fino odradjene. Jedino mi je malo kraj zasmetao. Nekako je tu film ostao nedorecen, ne zna se sta je sa ostalim likovima bilo, Helenom itd itd itd...

Takodje, ono sto me nervira u kinima je suskanje kesicama, srkanje sokova nalkas, zvonjava mobilnog... I jos pun "Palas" bio kad smo gledali...

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2004, 16:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Dobro, trebalo je imati one gologuze cure sto izmedju rundi najavljuju koja je runda po redu pa da ovdje nose godinu u kojo se radnja desava ;)

Radili su djelo koje to zahtjeva!Ako si gledao Odiseja zar nebi nilo bolje da je onako odradjen!!Bilo bi svako interesantnije!
Ali oni koji neznaju za Ilijadu i za legendu o TROJI njima je to svejedno i nije im bitno!Nebi ni mene zanimalo da neznam :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2004, 22:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kazan007 je napisao:
Koliko ja znam istoriju i neke podatke Ahil je poginuo negdje u sedmoj godini rata a ne na kraju

Poginuo je na kraju, negdje u desetoj godini rata. Nije poginuo baš na samom kraju već pred kraj, jer je poginuo prije nego što je napravljen trojanski konj i prije nego što su Grci ušli u Troju, dakle ne onako kako je prikazano u ovom filmu.

Citiraj:
I ne svidja mi se sto se po njima rat zavrsava i cetiri pet borbi i nema prikaza niti objasnjenja u kojoj godini ratovanja se to desava!

To je samo jedna od loših stvari u filmu.

Citiraj:
MOGLO je to mnogo bolje da se odradi!

I moglo i moralo.

Medolino je napisao:
Nekako je tu film ostao nedorecen, ne zna se sta je sa ostalim likovima bilo, Helenom itd itd itd...

I poslije rata je bilo zanimljivih dešavanja, ali pošto u ovom filmu nisu prikazana zanimljiva dešavanja koja se tiču samog Trojanskog rata (čime bi film bio mnogo bolji, ispunjeniji, vjerodostojniji) nije ni čudno da nisu bar naveli (a mogli su) šta se sa pojedinim ličnostima kasnije desilo.

Što se tiče Helene ona se vratila svom voljenom mužu Menelaju. Da, voljenom, jer ona nije na Menelaja gledala kao na starkelju za kog je bila primorana da se uda, niti je na život sa njim gledala kao na ropstvo kako su autori ovog filma, po receptu iz "španskih serija", prikazali želeći da opravdaju (na pogrešan način) ono što je uradila i da u gledaocima izazovu sažaljenje. U Odiseji Helena nakon rata u dvoru svog muža Menelaja priča o događaju kad se u toku rata Odisej prerušio i ušao u Troju te kako ga je ona prepoznala iako on to nije želio i kako je sa njim pričala. On joj je tada rekao šta Grci namjeravaju da urade a ona je prisjećajući se tog događaja rekla:

"meni se srce radovat' stalo, jer već se u meni okrenula volja vratit' se domu, i žaljah ljepoću što mi je dade Afrodita, te mene iz mile odvedoše zemlje, ćerku ostavih svoju i ložnicu svoga muža, koji je imao svega, i pametan beše i krasan."

Za sebe kaže ovo:

"...kada vi Ahejci rad mene, bestidne kuje, odoste pod grad Troju na krvavu misleći borbu"

Za one koji ne znaju Afrodita je Helenu doslovno začarala da se zaljubi u Parisa i ode sa njim, što je kasnije izazvalo Trojanski rat. Zato Helena i kaže da žali sljepoću koju joj je dala Afrodita. A Afrodita, boginja ljubavi, je to uradila jer je bila dužna Parisu i odužila mu se tako što mu je dala Helenu koja je važila za najljepšu ženu na svijetu.

Što se tiče ostalih, Agamenon se vratio u svoj dvor u Mikenu (nije poginuo kako je prikazano u filmu) da bi ga odmah ubila njegova žena Klitamnestra sa tri udarca sjekirom kad je izlazio iz kade, da bi sa ljubavnikom Egistom preuzela vlast.

Jedan od dvojice Ajanta, Ojlejev sin, vraćao se kući iz rata kad se podigla velika bura koju je poslala boginja Atena ali ga je spasio bog Posejdon i pomogao mu da dođe do stijene. Ali Ajant je bio nadmen i uzvikivao je da se sam spasio, bez pomoći bogova (kao i mnogi danas ni on nije uvidio da mu bogovi pomažu već je mislio da sve postiže samostalno), zbog toga se Posejdon razljutio i uništio stijenu na kojoj je bio Ajant nakon čega je upao u more i ugušio se.

O Odisejevom legendarnom povratku it Trojanskog rata je napisana cijela Odiseja i filmovi su o tome snimljeni. To se ne može ukratko prepričati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2004, 12:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Neznam nisam siguran ali po nekim podacima Ahil je poginu u sedmpoj godini mada to niko nemoze sa sigurnoscu tvrditi ni da li je postajao a komili sta drugo :lol:
Svaka cast za ove podatke! :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2004, 08:11 
Majstor
Majstor

Zanimljivo je da Hectorova zena nije pobjegla (kao sto je u filmu) nego je odvedena u roblje zajedno sa Prijamovom kcerkom Csandrom ili kako vec (zaboravljam polako) .. a Hectorovo dijete (kao i mnogo druge djece) je baceno sa zidina Troje ...
U filmu su previse izvrnuli istoriju (a zar ne radi to Hollywood uvijek) i okrenuli je u totalno drugom pravcu.. Briseida takodje nije onakva kako je ispalo... Nju je Ahil uzeo kao ratni plijen kada su osvajali gradove prije nego sto su dosli do same Troje. A Agamenon mu je bukvalno ukrao iz satora te je on zbog toga bio "isfuran" i nije htio ratovati. Niko od njegovih vojnika takodje nije ratovao osim njegovog prijatelja (rodjaka ??!! nisam bas siguran da je bio rodjak ili meni popusta sjecanje) kojeg je ON (Ahil) licno poslao da se bori i dao mu je svoj oklop, mac, stit itd... Kada je on ubijen, onda su cekali da se iskuje novi oklop, mac itd.. za Ahila i tek se tada Ahil aktivno ukljucuje u borbu... :>
Blah blah ...

Nije receno da se mnogo saveznika borilo i na strani Troje, bilo je tu raznih "cudnih" ljudi i junaka, mnoge njihove vodje Ahil je licno likvidirao no na kraju je platio glavom jer je primio otrovanu strijelu u petu (uz pomoc bogova)...

Meni se ne svidja to sto je Brad glumio ulogu Ahila ... mislim ima boljih glumaca kojima bi ta uloga bas sjela ...

Najupecatljivija scena u filmu je skoro sam pocetak, kada se obracunavaju Grci... Brad se zaleti i sa strane zabije ostricu onom divu od ratnika ... Nije da volim ubijanje niti mi je to zanimljivo - ali tu su scenu odlicno uradili, imao sam osjecaj kao da je pravo zabio, mac je usao kao u zelatin i isto tako se izvukao... Malo jezivo ali meni je to ostalo u sjecanju... Ostalo vise manje - klasicna surovost u ratovanju karateristicna za borbu hladnim oruzjima...

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2004, 09:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ahila je trebao da glumi Bata Zivojinovic.

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2004, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kolega mIRCon poznaje Grčku mitologiju :) lijepo, lijepo

U pravu si, Patroklo nije bio Ahilov rođak već dobar prijatelj. I kad je poginuo noseći Ahilov oklop trebalo je nabaviti novi oklop i svu ratnu opremu, a da budu dostojne Ahila. Onda je njegova majka Tetida otišla na Olimp i zatražila od boga Hefesta da iskuje novu ratnu opremu za Ahila.

Njima je inače u ratu bio neki fazon da kad ubiju protivnika, pogotovo ako je u pitanju uticajniji ratnik, da mu ako je ikako moguće mogu skinu oklop i zaplijene ratnu opremu. Tako su se Trojanci dočepali Ahilove opreme kad je Hektor ubio Patrokla. A kad je Ahil poginuo borbu za njegov leš i opremu su vodili najveći Grčki i Trojanski heroji i kad su Grci uz pomoć samog Zevsa uspjeli sačuvati njegovo tijelo i opremu onda je odlučivano ko će od Grka imati čast da dobije Ahilovu ratnu opremu koju je napravilo lično bog Hefest. Ahilova majka Tetida je rekla da Ahilovo oružje pripadne onome koji se najviše istakao štiteći Ahilovo tijelo. Time je oružje trebalo pripasti Odiseju ili Ajantu. Boginja Atena je pomogla svom ljubimcu Odiseju i namjestila da njemu pripadne Ahilovo oružje. Ajant se naljutio i Atena koja je odavno bila ljuta na njega mu je poslala bezumlje i ludilo, jer je i inače odbijao pomoć bogova i oslanjao se na sopstvenu snagu.
A već sam u prethodnom postu napisao kako je završio drugi Ajant koji se isto oslanjao na svoju snagu i koga je tek spašenog nakon brodoloma ubio bog Posejdon jer nije dao slavu bogovima već je smatrao da se spasio svojom snagom.

Grčka mitologija je veoma poučna.

Što se tiče Ahilove smrti zbog pogotka strelom u petu to meni nije bilo najjasnije, mislim...ko umire od pogotka u petu. Ali sam nedavno pročitao da je on tu strelu u bijesu naglo isčupao, pokidao krvne sudove i vremenom iskrvario.

Kao što kaže mIRCon i Trojanci su imali saveznike, između ostalih i ratoborne Amazonke na čelu sa kraljicom Pentesilejom (kći Areja, boga rata) koja se sukobila sa Ahilom i koju je Ahil ubio nakon čega joj je skinuo šljem i ostao poražen njenom ljepotom. Tada ga je korio Terzit i izrugujući se Ahilovoj tuzi probio je kopljem oko prelijepe Amazonke nakon čega ga je Ahil tako snažno udario da ga zemlja nije živog dočekala. Kasnije je Ahil prinio žrtve bogovima da mu oproste Terzitovu smrt. Po naredbi boga Apolona Odisej je očistio Ahila od grijeha.

A što se tiče scene koja je mIRConu bila upečatljiva, borba na početku sa grmaljem, i meni je ta scena bila upečatljiva. I jeziva. Ahil ga je dobio taktički. Taktika ispred snage :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2004, 22:18 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 21:23
Heh, Pit i njegova pozadina.. To se ne zaboravlja :mad: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2004, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Citiraj:
Što se tiče Ahilove smrti zbog pogotka strelom u petu to meni nije bilo najjasnije, mislim...ko umire od pogotka u petu. Ali sam nedavno pročitao da je on tu strelu u bijesu naglo isčupao, pokidao krvne sudove i vremenom iskrvario.

Nisam siguran, ali mislim da je Ahil kao jedinu `smrtnu` tacku imao petu zato sto ga je majka kupala u vodi besmrtnosti (ili nesto tome slicno), i posto ga je morala drzati za nesto, uhvatila ga je za nogu (petu), pa jedino taj dio tijela nije `umocen` u vodu...
Ne znam otkud mi to, neko mi je nekad to ispricao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2004, 09:30 
Majstor
Majstor

bigman je napisao:
Citiraj:

Nisam siguran, ali mislim da je Ahil kao jedinu `smrtnu` tacku imao petu zato sto ga je majka kupala u vodi besmrtnosti (ili nesto tome slicno), i posto ga je morala drzati za nesto, uhvatila ga je za nogu (petu), pa jedino taj dio tijela nije `umocen` u vodu...
Ne znam otkud mi to, neko mi je nekad to ispricao...

Dobro to stoji, to je klasicna prica, ali mislim da Vader nije ciljao na to ..

Dalje - Ahil je kasnije postao zaljubljen u Amazonku, sto je malo cudno jer se zaljubio u osobu koju je ubio... i o tome se prica.

A ima jos nesto - Hector i Ajant su se jednom prilikom borili. Toliko su dobri bili da su cijeli dan bili ravnopravni te su ih kad je pala noc razdvojili i proglasili borbu nerjesenom. Tada su odlucili da jedno drugom daju neki svoj predmet. Hector je dao svoj mac a Ajant svoj pojas..
Zanimljivo je to da su ti predmeti presudili svakom od njih.. Dobro ne bas presudili ali tako nekako :) Hector je (nakon sto ga je Ahil ubio) bio vezan Ajantovim pojasom za noge i ovaj ga je vukao ispred zidina Troje i kasnije ga odvukao u svoj "logor" [htio je les dati psima da ga rastrgaju ali je Priam dosao bukvalno se ponizivsi, molio da mu vrati les sina, te je nakon intervencije samih bogova Ahil popustio i dozvolio mu, a ne kao u filmu fol zadivljen Priamovom voljom i zeljom za sinom popustio] .. A (da se vratim na predmete) Ajant je [nakon sto je oruzje pripalo Odiseju] poludio {opet bogovi} u bijesu bacio sebe na mac [Hectorov].
To mi je ostalo onako zanimljivo ... :)
Totalno je ok mitologija ...

Nesto me takodje zanima, to moram potraziti [ovo je nevezano za film] a to je Nordijska mitologija, oni imaju takodje lijepih mitova, prica i dogadjaja... Odin, Freyja, Loki, Thor, Valkire itd itd :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2004, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
Ahil je kasnije postao zaljubljen u Amazonku, sto je malo cudno jer se zaljubio u osobu koju je ubio... i o tome se prica

Da, navodno se zaljubio u nju kad ju je vidio mrtvu.

Dosta ti je zanimljivo ovo zapažanje oko predmeta koje su Ajant i Hektor zamijenili.

Što se tiče Nordijske mitologije čitao sam malo o tome, i to je bilo prepričano, u knjizi "Tolkinov prsten".

Volio bih nekako doći do knjige o Egipatskoj mitologiji, ali to ovde kod nas još nisam našao.

Zanimljive su to stvari.

Evo jedan dosta dobar i informativan domaći sajt o Grčkoj mitologiji tj. junacima Grčkih mitova

http://www.mitovi.beotel.yu/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2004, 15:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Svaka cast za sajt!Akoneko ima jos nekih slicnih stvari o istoriji ili mitoligiji nek okaci bicu mu zahvalan :lol: Svaka cast jos jednom!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2004, 02:36 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2004, 21:13
Citao sam Ilijadu na francuskom, i tamo tvrde da strijela koja je presudila Ahilu bila otrovna, te je tako preminuo...inace u peti nema nekih vecih krvnih sudova...a vode rijeke Styx su Ahila ucinile neranjivim, osim na peti. tako da onaj Bradov komentar "A sta mislis, zasto nosim oklop?" nije na mjestu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2004, 15:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2004, 11:24
film je po kriticarima totalni promasaj, ........... , a sto se mene tice.........mislim da se samnom slazu sve devojke: balavila sam gledajuci scena bredovog golog tela..................... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2004, 15:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 23:12
Interesantan fim !
U danasnjoj turskoj postoji grad koji se zove troja, nalazi se blizu istanbula.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]