banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 18:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 245 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Jako je teško nekom ko je nekad davno imao priliku da boravi u Banjaluci objasniti da to više nije taj grad i da više nikad neće ni biti. Ruralne face koje su nekad bile isključivo vezane za "zeme" i zadruge u seoskim naseljima su sad glavni posjetioci sala rezervisanih za koncerte harfe, violine... Međutim, u te sale, o kojima se po svijetu pričalo da odlikuju posebnim akustičnim svojstvima, sada se preselila muzika iz tih zadruga i seoskih zema. Došli su pitomi i otjerali divlje! Da, mi smo ti divlji koji smo stranci u svom gradu u kom naše prezime obitava i 200 godina. Da, mi smo divlji jer ne razumijemo zašto je normalno da se u svaku poru našeg grada uvukao neko ko za nas donosi odluke, kome nije sveto ni jedno drvo, ni jedan kamen Kastela ni jedna priča stare Banjaluke. I pitam se koliko nas uopšte ima, hiljadu, dvije, nije nas puno ostalo, a i mi ćutimo svjesni da ćemo kad tad morati da prihvatimo da je potpuno normalno da se o našem gradu "brinu" oni koji su u Banjaluku mogli da dođu samo utorkom noseći jedan par obuće na nogama, a drugi u ruci čijim su oblačenjem automatski postajali gospoda koja je vremenom primorala nas Banjalučane da takođe imamo dva para obuće, jedan za popločane gradske ulice, a drugi za odlazak pred zadrugu po neizbježno savjetovanje. Međutim, oblačenjem drugog para obuće postajali smo nekako niži, sve manji, malobrojniji, iskrivljene kičme i spuštenog pogleda na kraju shvatajući da smo mi sami krivi za propast našeg grada. Banjalučani probudite se, ne ipak nemojte! Bolje vam je da sanjate banjalučke drvorede, parkove, koncerte u Banskom dvoru, prepune fabrike radnika i vesele djevojke jer ako se probudite možda shvatite da parkovi nestaju, da su fabrike srušene, a da banjalučke djevojke uopšte nisu banjalučanke...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Winter is coming...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Ova retorika, sa još malo težim riječima me podsjeća na jednog švedskog političara.

Umjesto Banja Lučana koji su ugroženi, u pitanju su Švedi. Otprilike isto ovako :)

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
:lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
jel se to gleda po mjestu rodjenja?
ja onda ispadoh dervencanka...odoh se objesiti

edit.
da dodam da imam oko 50 pari cipela.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
blackrose je napisao:
jel se to gleda po mjestu rodjenja?
ja onda ispadoh dervencanka...odoh se objesiti

:lol: :lol:

Rekao sam ti, ne mozes od sudbine pobjeci. :lol:

I svega vam, dajte temu u caffe, ovo obecava. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2010, 10:50
majstorovic je napisao:
Jako je teško nekom ko je nekad davno imao priliku da boravi u Banjaluci objasniti da to više nije taj grad i da više nikad neće ni biti. Ruralne face koje su nekad bile isključivo vezane za "zeme" i zadruge u seoskim naseljima su sad glavni posjetioci sala rezervisanih za koncerte harfe, violine... Međutim, u te sale, o kojima se po svijetu pričalo da odlikuju posebnim akustičnim svojstvima, sada se preselila muzika iz tih zadruga i seoskih zema. Došli su pitomi i otjerali divlje! Da, mi smo ti divlji koji smo stranci u svom gradu u kom naše prezime obitava i 200 godina. Da, mi smo divlji jer ne razumijemo zašto je normalno da se u svaku poru našeg grada uvukao neko ko za nas donosi odluke, kome nije sveto ni jedno drvo, ni jedan kamen Kastela ni jedna priča stare Banjaluke. I pitam se koliko nas uopšte ima, hiljadu, dvije, nije nas puno ostalo, a i mi ćutimo svjesni da ćemo kad tad morati da prihvatimo da je potpuno normalno da se o našem gradu "brinu" oni koji su u Banjaluku mogli da dođu samo utorkom noseći jedan par obuće na nogama, a drugi u ruci čijim su oblačenjem automatski postajali gospoda koja je vremenom primorala nas Banjalučane da takođe imamo dva para obuće, jedan za popločane gradske ulice, a drugi za odlazak pred zadrugu po neizbježno savjetovanje. Međutim, oblačenjem drugog para obuće postajali smo nekako niži, sve manji, malobrojniji, iskrivljene kičme i spuštenog pogleda na kraju shvatajući da smo mi sami krivi za propast našeg grada. Banjalučani probudite se, ne ipak nemojte! Bolje vam je da sanjate banjalučke drvorede, parkove, koncerte u Banskom dvoru, prepune fabrike radnika i vesele djevojke jer ako se probudite možda shvatite da parkovi nestaju, da su fabrike srušene, a da banjalučke djevojke uopšte nisu banjalučanke...

Не треба све генерализовати ! :wink:
По овоме твоме оптужујеш људе који су се доселили послије рата због тога што Бања Лука није то што је некад била.Немоћ говори кроз тебе..Класична прича у фазону "сељаци преплавили Бања Луку".Имам и ја хиљаду примјера,први је рецимо моја улица која је препуна "с брда чобана" (како их волим назвати) који само гледају туђе,како би те "трачали" и како би те сјебали.
Али исто тако знам и исте те "с брда чобане" који иду у те исте "u te sale, o kojima se po svijetu pričalo da odlikuju posebnim akustičnim svojstvima,",који воле и поштују Бања Луку као и стари Бањалучани,који не глуме сељаке,не ломе саднице итд.
Људи не могу да схвате да се Бања Лука великом брзином гради,тако да ће сваког дана бити све више паркинга и стубића и зграда,а све мање зеленила.Превелике су миграције људи из других градова..Реалност,сурова реалност..
Бањалучанке..Није то до Бањалучанки,него до менталитета,погледај друге градове у региону Сарајево,Београд,Нови Сад,свугдје су сада те спонзоруше("чке"),свугдје воле X5цу..
Свугдје ћеш видјети и масу "покушаја клошара и мафијаша " у ер максу,са цигаром у устима што ће добацивати у маси.
Али то више није ствар Бања Луке и досељеника,то је ствар менталитета..

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Na sličnu stvar su mi se žalili mnogi rođeni Njujorčani, "Popke, majd dir bradr, bulje nam pomeraju ovi seljaci iz unutrašnosti, sve nam džabs pokupiše, svakog dana sve ih je više, ovo džast više nije taj Siti det vi juzd tu nou, i nikad neće biti, izgleda..."

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

50 pariiiiiii

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 14:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol:
Shakal, zar vec nije?

jbga, ja sam u problemu, rodjena u Derventi, 18 god zivjela u Prnjavoru, 10 u BL...i sta sad?!

Moram pitati Chilsa da me povede u onu svoju egzoticnu zemlju, mozda tamo ne prebrojavaju krvna zrnca.
Kupus zabranjen, naravno.

da profesore, samo (sto zimske sto ljetne...jbga, sitno dijete, treba to hraniti).

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
ma inace je BiH uvijek bila urbana zemlja, par tzv. gradova i to je to ... pa valjda su i nasi odnekud dosli, nisu u B Luci 500 godina

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Prije 200 godina su govorili... došli ovi da pokvare Banjaluku. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Banjaluka Kinezima!

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
majstorovicu angazuj se pa duradis nesto...

grahovo: Srbi - 7.888
drvar : Srbi - 16.608
glamoc : Srbi - 9.951

to je cca 30 milja ljudi, racunaj da nisu svi dosli u bl, dosta ih je u srbiju zapicilo (ima i poginulih)...
racunam da je kod nas doslo 15-20 milja max...
pa o cemu mi onda ovde govorimo?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
majstorovic je napisao:
..stranci u svom gradu u kom naše prezime obitava i 200 godina.

Pa znači da si i ti tj. tvoji preci jednom (prije 200 godina) došli ovdje samo nešto prije nas "provincijalaca niskorasnih i nekulturnih kojima sijeno viri iz lakovane cipele" kako to vole lokalnacisti reći.. ;)

Elem, ovo je najgljuplja moguća spika iskompleksiranih propaliteta jer:

Nije problem što u vladi sjede ljudi koji su iz Srpca, Glamoča ili Drvara nego što su ti ljudi došli na taj posao nelegalnim putem i za isti nisu kompetentni da ga obavljaju..

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Ja nikad nisam razumio to da se u BL ljudi dijele na urbane Banja Lučane i ove što su došli sa strane, to je više puta na forumu čak spominjano. Ovi prvi su..vrijedniji?!

Mislim da nijedna druga glupost nije u rangu toga. Ali kad je nekome najveći uspjeh što se rodio u BL, neka to spominje.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ma pustite majstorovića....zaboravio da se nije ulogovao kao cooltura pa opleo...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Dobro je što nije DV :)

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i da...brat mi je rodjen u BL.
da li to znaci da mi nije brat?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2012, 15:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jebo majstorovica, vidje li ti ove cipele? Pa kaze zeni se Zoka :lol:

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 08 Okt 2012, 15:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 245 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]