grubesic32 je napisao:
u novembru idem da radim u svedsku kod rodbine posao oko pravljenja kovanih ograda. zanima me da li neko moze reci prosjecne cijene proizvoda i usluga ja sam u gradu Umea pa ne znam ima li nase raje tamo. ljudi kod kojih idem su stariji,valjda mi nece biti dosadno.ima li neka nasa srpska zajednica koja je aktivna tamo. mozete li mi reci da li svedjani nas koji smo gore privremeno prihvataju u drustvo. da li je istina da ce ova naredna zima biti jaka i kakav je zivot uposteno tamo to me zanima cuo sam da je alkohol jako skup hvala vam na odgovorima
Za Umeå ne znam, ali ovdje dole u SC je otprilike ovako:
kafa u kafiću 1.5-2 evra sve zavisi gdje se nalazi kafić
pivo oko 5 evra
ručak za dvoje ljudi i nešto da se popije 130-150 evra
džin tonik i slična pića 7-10 evra
neki dvosoban stan u Stockholmu je 450-700 evra, gore u Umeå je jeftinije.
struja nije skupa ali ne znam koliko je jer ne ja ne plaćam.
hljeb 2.5 evra
kilogram teleće šnicle koju mi jedemo oko 20-25 evra, s tim da mi meso kupujemo van grada, kod Arapa jer je jeftinije a iste kvalitete.
riba oko 11-15 evra kila, pastrmka i slične vrste.
Tehnika je jeftinija i pristupačnija, doktori se ne plaćaju do 18 godine, nakon toga neke stvari da, neke ne, auta su skupa. Neka zajednica vjerovatno ima, vjerovatno Bošnjačka jer njih ima gore. Šveđani te neće prihvatiti u društvo, neće ništa tražiti od tebe, a neće ništa ni očekivati od tebe, kao da ne postojiš za njih, zatvoreni su prema strancima i trebaju godine i desetine godina da nađeš Šveđane za prijatelje. Imaš mnogo ljudi koji ovdje žive po 30 i više godina i dan danas nemaju nijednog domaćeg čovjeka za prijatelja. Ova naredna zima će biti baš ubojita, ali na to smo naučili zar ne.
Što se života tiče od ponedeljka do petka obaveze, škola/posao itd, radnim danom se ne ide po kafanama i slično, ne ubijaš se od posla pa sad da ne stigneš, nego su ljudi takvi - zatvoreni. U petak naveče i subotu se izlazi, neki i u nedelju, ali ja ne. Tad se svi razbiju od alkohola baš zato što su 5 dana prije toga radili, budu veseli i srećni, a onda dođe ponedeljak.. Alkohol je skup jer potpada pod luksuz, kao i cigarete..