banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 23:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Sep 2012, 16:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Citiraj:
Alarmantni podaci: Godišnje 16.000 devojčica zatrudni u Srbiji, od toga 90 odsto abortusi

28. 09. 2012. - 13:50h

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/345109 ... o-abortusi

U Srbiji se svake godine registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i neželjeno i završi abortusom, što predstavlja veliki rizik za reproduktivno zdravlje, saopšteno je danas iz novosadskog udruženja “Fokus”.

Prosečna devojka-devojčica u Srbiji ima prvo seksualno iskustvo sa 15 godina, a oko 60 odsto mladih na prvi ginekološki pregled odlazi zbog sumnje na trudnoću, straha od polno prenosivih infekcija ili zapaljenja polnih organa.
Istraživanja pokazuju i da u osnovnoj školi u seksualne odnose stupi sedam odsto sedmaka i osmaka, a u prvom srednje njih 14 odsto.
Srbija je vodeća zemlja u Evropi po broju maloletničkih trudnoća, a broj registrovanih abortusa se prema nezvaničnim procenama uvećava šest puta, jer se veliki broj adolescentkinja opredeljuje da abortus izvrši tajno, što sa sobom nosi još veći rizik - kako za reproduktivno zdravlje, tako i za njihov život.
Statistički podaci pokazuju i da raste učestalost javljanja seksualno prenosivih infekcija, pa između 20 i 30 odsto adolescenata u Srbiji ima najmanje jednu polno prenosivu infekciju, dodaje se u saopštenju.
Iz navedenih razloga udruženje “Fokus” pokrenulo je program preventivne i vršnjačke edukacije u osnovnim i srednjim školama “Ti biraš”, koji govori o reproduktivnom zdravlju mladih, riziku ranog stupanja u seksualne odnose, prevenciji abortusa i polonoprenosivih bolesti.
Kako se dodaje u saopštenju, program ima preporuku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport i deo je Akcionog plana za mlade.
Za učešće u programu Škole mogu da se prijave najkasnije do 30. septembra, a njihov broj je ograničen.

Citiraj:
Prvi seks već u osmom razredu

28. septembar 2012. 15:00 > 15:03

http://www.mondo.rs/s261194/Magazin/Lju ... zredu.html

Prosečna devojka - devojčica u Srbiji ima prvo seksualno iskustvo sa 15 godina. Na prvi ginekološki pregled odlazi se zbog sumnje na trudnoću, straha od polno prenosivih infekcija ili zapaljenja polnih organa.
U Srbiji se svake godine registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i neželjeno i završi abortusom, što predstavlja veliki rizik za reproduktivno zdravlje, saopšteno je danas iz novosadskog udruženja \\\"Fokus\\\".
Prosečna devojka - devojčica u Srbiji ima prvo seksualno iskustvo sa 15 godina, a oko 60 odsto mladih na prvi ginekološki pregled odlazi zbog sumnje na trudnoću, straha od polno prenosivih infekcija ili zapaljenja polnih organa.
Istraživanja pokazuju i da u osnovnoj školi u seksualne odnose stupi sedam odsto sedmaka i osmaka, a u prvom srednje njih 14 odsto.
Srbija je vodeća zemlja u Evropi po broju maloletničkih trudnoća, a broj registrovanih abortusa se prema nezvaničnim procenama uvećava šest puta, jer se veliki broj adolescentkinja opredeljuje da abortus izvrši tajno, što sa sobom nosi još veći rizik - kako za reproduktivno zdravlje, tako i za njihov život.
Statistički podaci pokazuju i da raste učestalost javljanja seksualno prenosivih infekcija, pa između 20 i 30 odsto adolescenata u Srbiji ima najmanje jednu polno prenosivu infekciju, dodaje se u saopštenju.
Iz navedenih razloga udruženje \\\"Fokus\\\" pokrenulo je program preventivne i vršnjačke edukacije u osnovnim i srednjim školama \\\"Ti biraš\\\", koji govori o reproduktivnom zdravlju mladih, riziku ranog stupanja u seksualne odnose, prevenciji abortusa i polono prenosivih bolesti.
Program osim informativnog upoznavanja sa tim temama, uključuje i interaktivne radionice i pruža praktični podsticaj na razmišljanje o životnim izborima koji mladi prave i kakve posledice ti izbori nose sa sobom.
Kako se dodaje u saopštenju, program ima preporuku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport i deo je Akcionog plana za mlade.
Za učešće u programu Škole mogu da se prijave najkasnije do 30. septembra, a njihov broj je ograničen.
Organizatori dodaju i da je tokom prošlogodišnje realizacije programa obučeno 109 vršnjačkih edukatora iz sedam škola sa teritorije Vojvodine i podeljeno 3.000 edukativnih brošura.
Obučeni edukatori su prenošenjem onoga što su naučili dalje edukovali 3.000 vršnjaka šaljući im poruku da mladi treba da izaberu najbolje za svoj život i zdravlje.

znao sam da srbija prednjaci po ovim stvarima u Evropi ali nisam znao da je ovoliko uzelo maha. :S malo je nerealno da je prosjek kod nas 15 godina, izgleda da cemo prestici svedjane.

mislim da je glavni problem ne znanje kod mladih!

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Po toj matematici, to je oko 40 abortusa dnevno
Meni to zvuci malo prenapumpano

Mozda i grijesim :?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 18:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2008, 17:47
To su i više nego zabrinjavajući podaci ( ako su tačni), sad da se radi i dalje o neupućenosti mladih sumnjam u to, jer kod nas npr. često čujem djevojke da pričaju o kontracepciji kao o nečem totalno negativnom po njih, a zapravo iz malo dubljeg razgovora se shvati da zapravo neće da se informišu kod dr.o tome, pa bih ja to pripisala ljenosti, ne brizi za vlastito zdravlje i sl.
Taj fenomen izbjegavanja doktora mi je uvijek bio fascinantan.
Opet.... riječ je o premladim djevojkama, a s druge strane ni par godina starije ne misle, samo što je njima izlaz "udati se" uvijek pravo rješenje, makar to bio i nesrećan i propao brak u rekordnom roku.

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 18:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Pa nije to toliko strasno , ima toga svuda, sto se tice abortusa to je njihovo pravo. Sve je to proces odrastanja i zivota.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 18:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nadam se Lemigo da nisi ozbiljan sa svojom izjavom.

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 19:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
rece mi gospoja da se u bl dnevno uradi 4-5 abortusa dnevno... a prije rata i do 20....

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 19:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja poznajem lično žene koje su uradile po 7-8 abortusa.
Jedna ima oko 60ak godina, a jedna nešto više od 40 i drugu vrstu kontracepcije je počela koristiti onda kada je zamalo izgubila glavu zbog toga, a sad ima rak grlića materice ili nešto tako. Uglavnom i jedva je živa, a prije se sa tim tako za*ebavala kao da je otići zbog prehlade kod doktora.

Ne znam kako te djevojke nije sramota da u ovom modernom vremenu kad im je dostupno BAŠ SVE one bez imalo pažnje i razmišljanja dozvole sebi trudnoću koju ne žele i onda idu na abortus (nažalost neke i više od jedan puta)

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 19:23 
Jbg, klinke (a i klinci) ne razmisljaju sta ce biti za 5 minuta, a kamoli poslije, hormoni su to...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Velika greška je što nemate predmet pod nazivom seksualno obrazovanje, smanjio bi se broj ovakvih slučajeva. Malo manje vjeronauke, malo više potrebnijih stvari.

Danas je TV, internet mnogima dostupan u školi ili kući i mogu vrlo lako da se edukuju, a da ih ne bude "sramota". Ne mogu da razumijem to nikako šta ima biti sramota, isto ko za žene koje izbjegavaju ginekologa.

U glavnom prije svega je do volje. Ako je tebi stalo do tog zdravlja izdvojićeš vrijeme i pročitati nešto korisno. Ako nije..

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 19:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja nisam imala niti internet, niti predmet sexualno obrazovanje u školi i sl., a ipak sam puno prije nego sam i pomišljala na sex bila upućena od strane svojih roditelja.
Oni su ti koji su me edukovali i smatram da to i jeste nekako najbolje da u sklopu vaspitanja uputiš dijete i u takve stvari. U osnovnoj školi sam znala vrste kontracepcije i kako se koriste, a opet se nisam sexala čim sam izašla iz kuće. :roll:

Jednom kad bude vrijeme za to, nadam se da će mi upaliti da radim stvari ispravno kao oni.

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 20:13 
Veteran
Veteran

@Nadam se Lemigo da nisi ozbiljan sa svojom izjavom.

Naravno da sam ozbiljan, ne mozemo mi tu nista, svako vrijeme nosi svoje probleme. Ne znam da li imamo pravo da osudjujemo druge, valjda sve te klinke sto abortiraju imaju valjan razlog za takav postupak.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 20:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jedini argument u njihovu obranu je da nemaju pameti.
To NIJE dio odrastanja, dio odrastanja jeste zaljubljivanje i sex, ali siguran sex.
One ne odrastaju, nego se zatupljuju, jer u kakve osobe će one, molim te objasni mi, sutra izrasti?!
U zdrave ni fizički, a ni psihički, sigurno neće. A izgleda ni u sposobne da buduće generacije nauče da ne prave iste greške.
Abortus nije vađenje zuba.

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Kod nas je jos uvijek abortus najcesca metoda kontracepcije. Na zapadu je sasvim normalno da seksualno aktivna djevojka - koristi pilule, a zene cesto koriste spiralu.
I pretjeruju sto se tice vremena stupanja u polne odnose - cuj 15 godina prosjek :roll: . Mozda ako su istrazivanje vrsili na romskoj polulaciji.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 21:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Danas postoje čak i spirale za djevojke koje nisu rađale, ako im iz nekog razloga pilule ili drugi neki vid kontracepcije ne odgovara.
Mene malo čudi ta starosna granica, ali gledajući i slušajući tu djecu oko sebe lako bih mogla povjerovati u to.

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Little angel je napisao:
Mene malo čudi ta starosna granica, ali gledajući i slušajući tu djecu oko sebe lako bih mogla povjerovati u to.

I mene, čisto sumnjam da je tako.

Najprije bih se složio sa ovim odgovorom:

Citiraj:
Worldwide, it is around 19-20. In Canada, USA, and more conservative developed countries like Japan, Singapore, UK, and Spain it is around 17-19. And in more liberal European countries like Iceland, Sweden, Germany, and the Netherlands it is more like 15-16. It is also lower in urban cities of 500,000+ than in small cities and rural areas.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Mene je rastužila jedna situacija prije par mjeseci...
Prijateljica koja ima 30 godina je ostala trudna, i to ne s bilo kim, nego sa svojim momkom. Znači, jako lijepa stvar, iako nisu bili dugo u vezi (možda 4 mjeseca), ali ipak su to godine kad ženu treba da raduje majčinstvo. Međutim, ona se odlučila na pobačaj, jer ipak želi da završi započeti doktorat, da nađe stalno zaposlenje, pa tek onda da rađa djecu.
A neke žene godinama pokušavaju da zatrudne :(

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 21:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

To jeste baš tužno Lisa. No, možda je njoj važnija karijera, možda ona zapravo i nema toliko želju da se nađe u ulozi majke, pa je to samim tim i bolje za dijete koje bi trpilo posljedice ne brige (znam nekoga takvog nažalost, gdje je dijete tu samo zato što to tako treba eto u tim godinama :( )

Nažalost, sve je naopako izgleda.

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 23:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kompleksan problem.
Ne treba smetnuti s uma da je abortus ubistvo, a rjesavanje "problema" je sekundarna a ne primarna stvar.
Povecan broj abortusa medju adolescentima je pokazatelj o razvijenosti svijesti danasnjeg drustva.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 05:49 
Veteran
Veteran

Little angel je napisao:
Jedini argument u njihovu obranu je da nemaju pameti.
To NIJE dio odrastanja, dio odrastanja jeste zaljubljivanje i sex, ali siguran sex.
One ne odrastaju, nego se zatupljuju, jer u kakve osobe će one, molim te objasni mi, sutra izrasti?!
U zdrave ni fizički, a ni psihički, sigurno neće. A izgleda ni u sposobne da buduće generacije nauče da ne prave iste greške.
Abortus nije vađenje zuba.

Ocigledno je da to jeste dio njihovog odrastanja, uvijek se u masi nadju individualci koji naprave nesto sto nije drustveno pozeljno. U kakve osobe ce oni odrasti nije tvoj, a ni moj problem to je stvar licnog izbora, uticaja okoline i procesa shvatanja koji prolazimo tokom zivota, a opet izbori su razliciti jer smo i mi razliciti ljudi sa razlicitim potrebama i interesima, posledice naravano dodju kasnije. Mislim da je jalov posao razmisljati o necemu na osnovu vlastitih da li vjerskih ili kakvih nacela, informacije treba konstatovati i u skladu sa vlastitim potrebama koristiti ili ignorisati. Opet kazem to je stvar slobode i licnog izbora svakog individualca.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 07:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Abortus je zločin ubistva nad nekim ko nema nikakvu šansu izbora. To hitlerovsko mesarenje treba najstrože zabraniti. Fuj. Čuj ne može odgajati dijete, daj onda da zavrnemo vrat svim onim socijalnim slučajevima koje gledamo na TV. Ko će prvi? Ja ne bih... a tako lako rješenje pred nama.
Nema tu nikakvog prava majke ili oca na abortus, tebi je priroda dala da to nosiš, ali taj život nije tvoje vlasništvo i jednostavno ne možeš o njemu da odlučuješ.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]