banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2004, 17:19 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2004, 01:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Micelijus je napisao:
Ja sam iskreno ostao zabezeknut....

Остао си "забезекнут" јер ниси чуо одговор какав си прижељкивао да добијеш. То што је дотични из једног ђаволисања ускочио у други, у народу је познато под оним: "није шија него врат". :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2004, 08:41 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2004, 04:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Како хоћеш... и Христос је јадно изгледао онима који су Му се подсмевали док су Га разапињали. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2004, 07:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Ni blizu tako jadno kao oni koji su ga predali da se razapne, a mislili su za sebe da su svu duhovnu mudrost svijeta pokupili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2004, 13:36 
Majstor
Majstor

Prošlog petka kada sam ujutro išao na posao upalo mi je u oči da je srušeno jedno veliko drvo na samom uglu Parkića, preko puta bivše zgrade SDK.
Odmah sam pomislio da bi to moralo imati svoje značenje, ali pošto nisam znao ništa o okolnostima pod kojima je drvo srušeno, nisam o tome više razmišljao sve dok mi moj duhovni brat nije izložio ovo što ću ovdje sada ukratko prenijeti:

"Drvo je izgleda palo u četvrtak (na Đurđevdan) predveče ili naveče. Kad smo nas trojica (Vader, Micelijus i on) oko 22:00 prošli tuda već je bilo i okresano.

Drvo je palo 'samo od sebe', to jest niko ga nije srušio niti je duvao bilo kakav vjetar (možda je bio blagi povjetarac).
Koliko smo vidjeli, puklo je u korijenu ili blizu korijena i izvalilo se.
Na vijestima na SRT-u u 22 časa rekli su da niko nije povrijeđen, a neki dečko koji radi kao konobar u bašti Banskih dvora, rekao nam je da je drvo palo odjednom, vrlo brzo.

Pošto je drvo palo usred centra Banjaluke, i to još u neposrednoj blizini hrama u izgradnji, i to jos na Đurđevdan, očigledno je u pitanju vrlo ozbiljno upozorenje.

Nije bez značaja niti bez veze ni činjenica da je Đurđevdan spomen na svetog Georgija, inače poznatog kao "sveca ratnika", a baš ovih dana se u Banjaluci u parlamentu RS raspravljalo i o zakonu o pravima boraca i donesen je zakon koji je onakav kakav je praktično iznuđen od "međunarodne zajednice". (primjedba aharon)

Kao što već možemo i pretpostaviti, a tako je i po Svetom Pismu, upozorenje se u prvom redu odnosi na sveštenike i političare (koji su kod nas uveliko povezani), tj. na one koje su u vrijeme Isusa Hrista oličavali fariseji i sadukeji.

Evo koje upozorenje je dato u Svetom Pismu farisejima i sadukejima u vrijeme Isusa Hrista:

'Već i sjekira kod korijena drvetu stoji; svako dakle drvo koje ne rađa dobra roda, siječe se i u oganj se baca.' (MATEJ 3:10)

Koliko sam vidio, drvo je puklo u korijenu i to sa istočne strane sasvim malo prema jugoistoku (palo je po pravcu jugoistok- sjeverozapad), što znači da Onaj koji ga je oborio (učinio da padne) dolazi sa (jugo)istoka.

(Sveto Pismo pominje "pravdu sa istoka" i "istok sa visine" za Oca Nebeskog i Isusa Hrista)

Takodje, drvo se nalazilo istočno u odnosu na hram koji se gradi.

Ne znam šta u pravoslavlju simboliše Đurđevdan, ali koliko znam u narodu (a narocito kod Cigana) ovaj praznik simbolise buđenje prirode i obnavljanje života.
Banjaluka je grad mladosti i zelenila, a Parkić je bez sumnje simbol i jednoga i drugoga.
Pa ako se na Đurđevdan usred Parkića iz čista mira sruši drvo sa bogatom i zelenom krošnjom kao sto je ono, znači da se ispunjavaju riječi Isusa Hrista:

'Tada ce početi govoriti gorama: padnite na nas; i bregovima: pokrijte nas.
Jer kad se ovako radi sa zelenim drvetom, šta će biti sa suhim?' (LUKA 23:30-31)

Sve u svemu, upozorenje ne može biti ozbiljnije.

Na ovo ću još dodati i to da se to drvo nalazi između hrama Hrista Spasitelja u izgradnji i Sabornog hrama Svete Trojice (na tom potezu) a da je drvo palo okomito na tu osovinu i to tačnu u smijeru koji preko banskog dvora (predsjedničke rezidencije) vodi prema zgradama vlade i skupštine RS čineći time obrnuto slovo T gledano od istoka prema zapadu. U matematici, obrnuto slovo T znači neistinitost.
Sluačajnost? Nebitna pojedinost? Nema šanse!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2004, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

aharon je napisao:
Odmah sam pomislio da bi to moralo imati svoje značenje...

А шта ако некоме припадне мука сваки пут кад види какве глупости ваљате ви из те локалне секте тог замлате Петра? Какво то значење има? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2004, 00:04 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2004, 23:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
rio je napisao:
aharon je napisao:
Sve je od Boga i sve je na dobro i popravljanje..

pazi "aharon", ovo je velika i opasna zamka!
nemoze SVE biti od Boga i SVE biti na popravljanje!

kad bi SVE bilo od Boga, onda bi On (Bog) bio i dobar i zao i istinit i lazljiv i svjetlost i tama...i nebi bio neslozen vec slozen.On bio bio, ukratko,...SVE!
no Bog to nije...
On je Dobar i nije zao, Istina a ne laz, Svjetlost a ne tama, itd...

kad bi SVE bilo na popravljanje, onda bi i smrt bila na popravljanje, i svaka muka i svako stradanje bilo bi blagotvorno.i cemu onda nasa potreba za spasenjem kad nam je SVE blagotvorno!?

pazi "aharon", ovo je velika i opasna zamka.

razumijem ja i slazem se s tim, da Bog POPUSTA ZLO ponekad da bi kaznio ili upozorio.
razumijem i to da nas srpski narod nije ucinio mozda u svojoj skorijoj proslosti ili u sadasnjosti ono sto je bogougodno, ali da razlucujemo koja je nesreca kazna Bozija a koja Djavolja smicalica, pustimo drugima.

mi na sebe uzmimo obavezu obozenja jer smo tu obavezu prihvatili cinom naseg krstenja.
cinimo dobra djela a nemudrujmo o nebeskim znacima!

nije nama "aharon" svima, dato, da znamo sve...
dato nam je da cinimo obavezu prema sebi, ljudima i Bogu. cinimo to, a sve drugo ce nam se dodati po zasluzi.

Bog nas sve blagoslovio i sacuvao od sagresenja.

pozdrav Rio!

Ja se potpuno slazem sa Aharonom,i mislim takodje da se nista ne desava nit zbiva bez Njegove odredbe i dopustenja.

Ne mogu ja zlo raditi i dobru se nadati!

Dakle,zakljucak iz ovog je da Bog zna biti i zao i da ce svako dobiti ono sto zasluzuje(neovisno o ovoj zapocetoj temi i manastirima)
Ja kao losa osoba koja je zlo cinila,ili zlo cini,dakle mogu se opustiti i misliti"ma Bog je dobar On je svjetlost i nece mi On nista za moja zlodjela"
Bog jeste po mom misljenju "SVE"
Allah uzviseni je rekao da cemo za svaku muku koja nas zadesi biti nagradjeni pa cak i ako nas trn ubode.
Takav pogled i smatranje da sve dolazi od Allaha je po meni sasvim OK,samo sto to dolazi prema zasluzi.
Ima bezbroj ajeta iz Ku`rana i stihova iz Biblije koji upucuju da se zlo zlom vraca.Treba samo dokuciti i znati odkuda dolaze iskusenja muke problemi i cime smo to zasluzili
pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2004, 23:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
aharon je napisao:
Prošlog petka kada sam ujutro išao na posao upalo mi je u oči da je srušeno jedno veliko drvo na samom uglu Parkića, preko puta bivše zgrade SDK.
Odmah sam pomislio da bi to moralo imati svoje značenje, ali pošto nisam znao ništa o okolnostima pod kojima je drvo srušeno, nisam o tome više razmišljao sve dok mi moj duhovni brat nije izložio ovo što ću ovdje sada ukratko prenijeti:

"Drvo je izgleda palo u četvrtak (na Đurđevdan) predveče ili naveče. Kad smo nas trojica (Vader, Micelijus i on) oko 22:00 prošli tuda već je bilo i okresano.

Drvo je palo 'samo od sebe', to jest niko ga nije srušio niti je duvao bilo kakav vjetar (možda je bio blagi povjetarac).
Koliko smo vidjeli, puklo je u korijenu ili blizu korijena i izvalilo se.
Na vijestima na SRT-u u 22 časa rekli su da niko nije povrijeđen, a neki dečko koji radi kao konobar u bašti Banskih dvora, rekao nam je da je drvo palo odjednom, vrlo brzo.

Pošto je drvo palo usred centra Banjaluke, i to još u neposrednoj blizini hrama u izgradnji, i to jos na Đurđevdan, očigledno je u pitanju vrlo ozbiljno upozorenje.

Nije bez značaja niti bez veze ni činjenica da je Đurđevdan spomen na svetog Georgija, inače poznatog kao "sveca ratnika", a baš ovih dana se u Banjaluci u parlamentu RS raspravljalo i o zakonu o pravima boraca i donesen je zakon koji je onakav kakav je praktično iznuđen od "međunarodne zajednice". (primjedba aharon)

Kao što već možemo i pretpostaviti, a tako je i po Svetom Pismu, upozorenje se u prvom redu odnosi na sveštenike i političare (koji su kod nas uveliko povezani), tj. na one koje su u vrijeme Isusa Hrista oličavali fariseji i sadukeji.

Evo koje upozorenje je dato u Svetom Pismu farisejima i sadukejima u vrijeme Isusa Hrista:

'Već i sjekira kod korijena drvetu stoji; svako dakle drvo koje ne rađa dobra roda, siječe se i u oganj se baca.' (MATEJ 3:10)

Koliko sam vidio, drvo je puklo u korijenu i to sa istočne strane sasvim malo prema jugoistoku (palo je po pravcu jugoistok- sjeverozapad), što znači da Onaj koji ga je oborio (učinio da padne) dolazi sa (jugo)istoka.

(Sveto Pismo pominje "pravdu sa istoka" i "istok sa visine" za Oca Nebeskog i Isusa Hrista)

Takodje, drvo se nalazilo istočno u odnosu na hram koji se gradi.

Ne znam šta u pravoslavlju simboliše Đurđevdan, ali koliko znam u narodu (a narocito kod Cigana) ovaj praznik simbolise buđenje prirode i obnavljanje života.
Banjaluka je grad mladosti i zelenila, a Parkić je bez sumnje simbol i jednoga i drugoga.
Pa ako se na Đurđevdan usred Parkića iz čista mira sruši drvo sa bogatom i zelenom krošnjom kao sto je ono, znači da se ispunjavaju riječi Isusa Hrista:

'Tada ce početi govoriti gorama: padnite na nas; i bregovima: pokrijte nas.
Jer kad se ovako radi sa zelenim drvetom, šta će biti sa suhim?' (LUKA 23:30-31)

Sve u svemu, upozorenje ne može biti ozbiljnije.

Na ovo ću još dodati i to da se to drvo nalazi između hrama Hrista Spasitelja u izgradnji i Sabornog hrama Svete Trojice (na tom potezu) a da je drvo palo okomito na tu osovinu i to tačnu u smijeru koji preko banskog dvora (predsjedničke rezidencije) vodi prema zgradama vlade i skupštine RS čineći time obrnuto slovo T gledano od istoka prema zapadu. U matematici, obrnuto slovo T znači neistinitost.
Sluačajnost? Nebitna pojedinost? Nema šanse!

Kompliment brate Aharon.
Dobro si shvatio znacenje svega toga.Jer se nista ne desava slucajno.Samo sto pojedinima um dozvoljava zakljucke tj.Uzviseni :) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2004, 06:55 
Majstor
Majstor

Zdravo bila Dženita :D !
Nisam ja ovo povezao već moj brat, ali pošto on ne učestvuje na forumu ja sam samo prenio (i maličak dopunio) njegovu spoznaju :D :D .
Svako dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2004, 22:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
Ne znam sta ste vec pricali na ovoj temi, al' evo sad od mene.

Da li se po stradanju naroda moze dati ocena o njegovoj duhovnosti, ne znam, mislim da ne. Kada bi to tako moglo, onda bi se npr. mogao napraviti softver u koji ubacis vazne podatke iz skorije istorije naroda, a on ti izbaci duhovno stanje.

Takodje, mislim da se vec sam pojam "Srpski narod" moze koristiti samo u bioloskom, statistickom smislu i nikako drugacije... to je ipak samo velika grupa pojedinaca, kao i npr. "Americki narod".

E sad kad sam se ogradio, da dodam ovo - mislim da je Srpski narod (statisticki) ne veruje u Boga. Kada dodje do neke krize (rat, bombe...blabla) vecina krene da kuka (u sebi) jao, jao sta ce biti s nama...itd. Ali - taj plac, vapaj se ne usmerava ka necem sto je vise, ka necem pozitivnom sto donosi spas, nego je to samo vapaj ocajnika, kao kad dete vristi sto nema igracku.

Tako da nas narod ima duhovno orudje (plac, vapaj), ali nema gde da ga usmeri, jer ne veruje necemu visem.

Jos i ovo - vec sam jednom na ovom forumu postavio temu "Srbija i Bog-Majka". Mislim da bi kroz aspekt Boga kao majke bilo lakse mnogim Srbima da "uhvate korak" sa nekim duhovnim entitetom, idealom. Ako je medju srbima nesto sveto, onda je to majka. Ali, avaj, u hriscanstvu se potencira strah pred Bogom, a ma koliko filozofsko-teoloski taj strah objasnjavali, tu stepenicu Srbi preskociti ne mogu. Njima treba majka, koja bezuslovno stiti, hrani... pred kojom nema straha. Tek kasnije, kad se ljudi malo duhovno priberu, moze Bog u aspektu oca da preuzme pricu.

Bez sve sale, drugi narodi prave gluposti (narocito njihovi politicari), ali se oni kad je frka mole Bogu, kako ko zna i ume. Katolici se mole, Muslimani se mole, Hinduisti se mole... pa sad ti vidi.

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2004, 17:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jul 2003, 14:56
I muslimanima je dat Izrael, kao i Albancima Kosovo pa vucimo zaključke o nama samima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2004, 14:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Интересантна изјава... колико је мени познато, територија Израела је дата Јеврејима. Ко је то даде мухамеданцима? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 12:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Kako god da bilo, nastavimo li ovako, biće nam još gore...

Granice postoje samo u ljudskim glavama i baš zbog tog svojatanja dolazimo u konflikt prije svega sami sa sobom pa onda sa okolinom, umjesto da se okrenemo Nebeskom i pravilima prirode...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 13:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Објасни нам та "правила природе". :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 14:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Живјети у складу са природом а не подређивати. Подређивањем природе руши се баланс сила и "правила" и онда се дешава то што нам се дешава... (поплаве, суше...)

Елем, то је веома тешко објаснити ако не живиш са природом :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А јел ти знаш да је све на Земљи дато човеку... да буде господар над томе? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2004, 12:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Да, али и над високим има виши...

ГОСПОД ГОВОРИ ЧОВЕКУ (преузела са Светосавља)

Да ли си кадгод размишљао, сине, да све што се дотиче тебе, дотиче се једновремено и Мене, јер све што се тебе дотиче, дотиче се зенице ока Мога.

Ти си драг у очима Мојим, бесцен, и Ја сам те заволео, па је зато за Мене нарочито задовољство да те васпитавам.

Кад те искушења сколе и непријтељ навали као река, знај да је то по Мом допуштењу, да твоја немоћ осећа поребу за Мојом силом и да појмиш да си сигуран само кад се Ја борим за тебе.

Ако се налазиш у тешким приликама, међу људима који те не разумеју, који не воде рацуна о томе шта ти је пријатно, који те одбацују - то је по Мом допуштењу.

Ја сам - Бог, Који управља приликама. Ти се ниси случајно нашао на своме месту; то је баш оно место које сам ти Ја одредио!

Молио си Ме да те научим смирености, па, ево, види: ставио сам те у ону средину, у ону школу, где се та лекција учи. Твоја средина и људи који живе с тобом само испуњавају Моју вољу.

Ако се налазиш у новчаној оскудици, тешко везујеш крај с крајем - то је по Мом допустењу, јер ја располажем свим материјалним средствима. Ја хоћу да Ми се ти обраћаш и да зависиш од Мене. Моје ризнице су неисцрпне. Ја хоћу да се увериш у верност Моју и истинитост Мојих обећања. Да се не догоди да ти могу рећи у твојој невољи: "Ви нисте веровали Господу Богу вашем" (5. Мојс. 8,12-13).

Ако преживљаваш ноћ бола, ако си одвојен од својих ближњих - то је по Мом допуштењу. Ја сам Утешитељ и Исцелитељ болести, ја сам то допустио, да би Ми се ти обратио и да би у Мени нашао вечну утеху.

Ако си се разочаро у свога пријатеља, у некога коме си открио своје срце - то је по Мом допуштењу. Ја сам допустио да се разочараш, да бих показао да је Господ твој најбољи пријатељ.

Ја хоћу да Ми ти све приносиш и да Ми се повераваш. Неко те је оклеветао. Препусти ту ствар Мени и приклони се Мени, прибежишту Своме, да би се избавио од злог језика. Ја ћу изнети твоју истину на светлост дана и доказаћу твоју невиност.

Ако су твоји планови пропали, ако си клонуо душом и телом - то је по Мом допуштењу. Ти си правио планове и износио си их Мени, да их Ја благословим. Али ја хоћу да Ми ти препустиш да располажем приликама твог живота. Тада ће одговорност за све пасти на Мене, јер је она за тебе сувише тешка и ти сам не мозеш изаћи с њом на крај.

Ако су те неочекивано снашле животне невоље и ако ти је туга испунила срце, знај - то је по Мом допуштењу. Ја хоћу да твоје срце и твоја душа буду увек огњени пред очима Мојим и да именом Мојим побеђујеш сваку малодушност.

Ако већ дуго не добијаш вести од оних које волиш, па по својој малодушности падаш у очајање и ропћеш - то је по Мом допуштењу. Кроз патњу твоје душе Ја испитујем јачину твоје вере у моја обећања и силу и снагу твоје молитве за ближње. Јер, ти њих ниси препоручио Покрову Моје Пречисте Мајке, нити си препустио бригу о њима Мојој Очинској љубави.

Ако те је снашла тешка болест - пролазна, или неизлечива, па си прикован за постељу, знај да то је по Мом допуштењу. Ја хоћу да ме ти у својој телесној немоћи још дубље упознаш. Хоћу да не ропћеш што ти је послато искушење и да не испитујеш Моје непроницљиве планове за спасење људских душа, него да се с поверењем препустиш Мени и дођеш под Моје окриље.

Ако си маштао да учниш неко нарочито дело Мене ради, а уместо тога пао у болесничку постељу и онемоћао, знај - то је по Мом допуштењу. Кад си здрав, био си презаузет својим пословима и твоје мисли су биле далеко од Мене. Сети се да су се неки од Мојих најбољих сарадника удаљили од светских послова, да би у миру научили да се непрестано моле.

Ако си неочеквано позван да зауземш неки тежак и одговоран положај, иди, прихвати се и ослони се на Мене. Ја ти поверавам тај задатак, јер те је зато благословио Господ Бог у свим делима твојим, у свему што будеш радио својим рукама.

Данас ти дајем овај сасуд светог јелеја. Користи се њиме слободно, дете Моје. Сваку тешкоћу која искрсне, сваку увредљиву реч коју примиш, сваку сметњу у твом раду која би могла да те ожалости и обесхрабри, сваку своју немоћ и неспособност - помажи овим јелејем. Сећај се да је свака невоља - Божија поука, прилика да се нечему научиш. Свака оштрина ће отупити да се ти не озледиш. Стога усади у срце своје речи које сам ти данас објавио: то је по Мом допуштењу. Јер, ово за тебе није само реч, но је то - живот твој.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2004, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Добро дошла на форум, и надам се да ћеш и да останеш овде и даш свој драгоцени допринос. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]