Banjalučanin izumio jedinstvenu plinsku turbinu 19.09.2012. 08:35
Mladi Banjalučanin izumio plinski sistem za motocikl koji može da uštedi 60 odsto manje novca nego u vrijeme kada je koristio benzin
Zoran Garača, član moto-kluba „Istok" iz Banjaluke, izumio je jedinstven plinski mehanizam koji je ugradio u svoju „apriliju" i do Vodica u Hrvatskoj odvezao se za manje od deset evra.
Za njegov izum, koji je, kako kaže, najnapredniji od svih dosadašnjih pokušaja, čulo se i u Evropi, pa je jedna od najvećih italijanskih fabrika motocikala zainteresovana za njegov patent i ima namjeru da ga otkupi i možda jednog dana pusti u serijsku proizvodnju, piše "Press RS".
"Ideja je nastala uporedo sa vrtoglavim rastom cijena benzina. Sve što bih zaradio, dao bih za gorivo. Nisam mogao tako da nastavim, a nisam mogao ni da se oprostim od svog ljubimca na dva točka, jer za mene to nije obična mašina, već smisao života", priča Garača.
Pumpadžije u šoku
Sva znanja koja je stekao dosadašnjim radom u laboratoriji Mašinskog fakulteta primijenio je na svoj izum i od ideje do realizacije bilo mu je potrebno samo mjesec dana.
"Moj poduhvat prijatelji su smatrali avanturom, ali bez obzira na neizvjesnost, sve vrijeme sam imao podršku. Njihovo interesovanje bilo mi je dodatni motiv da plinski sistem bude što savršeniji, pri čemu sam, pored funkcije uređaja, morao da vodim računa o ciklistici motora i bezbjednosnim standardima", dodaje Garača.
Inovacija se sastoji od automatizovanog sekvencijalnog sistema i njemu prilagođene mape ubrizgavanja. Sve je to trebalo „spakovati" na veoma mali prostor kakav je putnički kofer na motociklu, a da motor ne izgubi na snazi. Ukoliko nestane plina, računar automatski prebacuje na benzinski pogon, što je naročito bitno kod preticanja - objašnjava Garača.
Kada se zaustavi na benzinskoj pumpi i krene da „tankuje" plin, pumpadžije, ali i svi koji se zateknu okolo, ostanu u nevjerici. Od ugradnje mehanizma prešao je 7.000 kilometara i tvrdi da izum za sada funkcioniše besprijekorno. Na račun toga potrošio je oko 60 odsto novca manje nego u vrijeme kada je koristio benzin kao pogonsko gorivo za svog dvotočkaša.
"Ljetos sam sa prijateljima iz moto kluba „Istok" napravio izlet do Vodica na Hrvatskom primorju. Ta avantura stajala me nešto manje od deset evra, dok su ostali potrošili dva, a neki i tri puta više goriva. Kako u putu prođem najjeftinije, po dolasku na odredište, na insistiranje prijatelja, obično plaćam ručak, tako da stičem utisak da moj „štedljivi" izum počinje skupo da me košta", u šali kaže Garača.
Volio bih da njegova ideja zaživi, nada se dobrom poslu sa Italijanima i spreman je, kako kaže, da odgovori na sva pitanja zainteresovanih motorista koja se tiču njegove inovacije.
"Interesovanje je veliko, a trenutno radim na patentiranju izuma koji želim da zaštitim. Za sada ne razmišljam o pokretanju biznisa, ali sigurno neću biti sebičan i sav trud koji sam uložio neće ostati samo na mom motoru, naći ću način da to podijelim i sa drugima", dodaje Garača.
|