Po 10. godinu zaredom zahvaljujući šačici ljudi koji predano rade, trude se i naprežu, ove godine je ponovo održana regata na rijeci Muri pod nazivom "10. spust murskih ladja". Jubilarna regata je i meni jubilarna jer sam po peti puta učestvovao na njoj.
Sama regata ima karakter međunarodne.U prekrasnom druženju u njoj učestvuju regataši Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Regata započinje iz austrijskoga mjesta Mureck, odakle je započinju austrijski i slovenski regataši, da bi se njima iz slovenskoga mjesta Apači pridružili regataši ostalih zemalja. U regati se plovi do mjesta Dekanovac u Hrvatskoj, nekih oko 90 km nizvodno.

Kako je na njoj bilo, koje utiske sam uspio sa nje pokupiti, koje fotografije snimiti, s kime se podružiti, ispričati ću vam lagano kroz ovu pričicu. Napominjem to je moje viđenje, moji utisci, a mišljenja sam da i ostali regataši imaju slične.
Na regatu sam pošao vrlo rano, još je sunce blaženo spavalo, a probudilo se kada sam došao do Mure. Prekrasnu scenu Mure i jutarnje zore promatrao sam kod mjesta Žabnik, gdje sam došao vidjeti svoje prijatelje iz Mađarske koji su tu došli prethodnoga dana.

Prijatelji su se smjestili u svojim šatorima i taman kada sam došao do njih počeli su se razbuđivati i pakovati da bi krenuli u Sv. Martin na Muri na mjesto gdje je dogovoreno da se svi nađemo, odakle je polazište za Sloveniju.

Obradovao me dolazak "stare poznanice" iz Budimpešte, gospođe Eve, sa kojom sam plovio u regati prošle godine po Dunavu od Beograda do Prahova. Taman je počela spremati logor kada sam došao. Moj dolazak ju je iznenadio i obradovao.

Nakon pozdrava, malo razgovora sa prijateljima uputio sam se na mjesto polaska kako bih pripremio svojega Odiseja i opremu za polazak na mjesto starta regate. Stari, dobri Odisej, podrhtavao je zadovoljan što će konačno ploviti.

Ubrzo smo se svi skupili, pozdravili, popili jutarnju rakijicu i ostale preparate koji se upotrebljavaju za okrepu organizma, utrpali se u autobuse i krenuli prema našem startu regate.

"Glavni štab" regate pažljivo je nadgledao iskrcaj plovila sa kamiona, ponašanje učesnika, domaćina. . . . Pod njihovim budnim okom sve se odvijalo planirano i na najbolji način.

Domaćini, slovenci iz općine Apače, znali su što je zakon domaćinstva. Što im je kao domaćinima činiti. Javno to i obznaniše.