banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Sep 2012, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
The_new_Statesman je napisao:
Cemu kanal i ograda citavom duzinom puta? Sve je uze i tjesnje nego na drugim autoputevima.

Uslovi na terenu diktiraju nacin odvodnje. Kanal ne sluzi samo za odvodnjavanje povrsinske atmosferske vode sa kolovoza, vec se u njega moze procjedjivati i voda iz posteljice puta (sljuncani tampon sloj ispod asfaltnih slojeva - ne smije da mrzne), a takodje se prihvata i voda iz okolnog terena ako je on u nagibu prema putu. Ovdje je takodje kljucno da li je teren na kom je autoput plavan ili ne.
Da je uze i tjesnje nego na drugim autoputevima to stoji (konkretno poredim sa hrvatskim AP-om A3 Zg - Sl. Brod), ali ti je to rezultat skrtarenja u planerskoj fazi :). U cilju neke nepostojece ustede sa ovim autoputem su izgleda isli na minimalne granice po svim gabaritima.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 08:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@The_new_Statesman
Кад је у питању профил аутопута, урађен је без мане. Испоштоване су ширине трака, минимална ширина раздјелног појаса, ширине банкина, итд. На слици је проифил који мање-више приликом изградње пријењује већина држава Европе.
Slika

Заштитне ограде су попратни дио сваког озбиљно реализованог аутопута, цијелом дужином. Ради животиња, пјешака, те индијанаца који би да се на дивљанера укључе на аутопут.

Одбојници нису тик уз унутрашњу линију. То није истина.

Канали уз аутопут су добрим дијелом ту да прикупљају подземне воде које редовно плаве дијелове којима аутопут пролази, и са којима се имало проблема током изградње.

Шта значи "Sve je uze i tjesnje nego na drugim autoputevima.", ако можеш да појасниш? Шта је то уже и у односу на који конкретно аутопут? Да пронађемо одмах информације и упоредимо.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 08:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

меди je napisao:
Одбојници нису тик уз унутрашњу линију. То није истина.
Наравно, прилажем фотографију, на којој се јасно види колика је удаљеност од линије.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 08:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Medi, nije upitna vanjska ograda za zivotinje, ljude i sl. Neka i kanala... Ali cemu odbojna ograda... Hajd ti pored nje zaustavi auto a da ne cepa po bijeloj liniji. Da ne pricam o autobusima ili kamionima.

Dalje, Ajvar je rekla da je put uzi, a ona izgleda zna ponesto ;)

A ja iz perspektive korisnika mnogih autoputeva vidim da je uzi. Ne prividja mi se. A i sam kazes da su ispostovane MINIMALNE sirine :P

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 09:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@The_new_Statesman
Манимо се субјективних доживљаја. Све се може измјерити и упоредити. Ево ја и тебе и @A.J.V.A.R. питам конкретно шта од профила аутопута не ваља? Дакле, шта је то што није по мјери осталих аутопутева у окружењу и шире? Шта је то тачно уже? Раздјелни појас, коловозне траке, помоћне траке, банкине, линије, шта?

Профил који сам поставио у претходном посту је профил по којем се граде аутопутеви у Словенији, Хрватској, Србији, ФБиХ, Македонији, Пољској, Мађарској, итд. По истом том профилу је направљен и аутопут Гламочани-Градишка.

Мислим да тражиш длаку у јајету. Јер, аутопут од Маховљана је одрађен готово перфектно, у сваком погледу. Критике које се реално могу упутити углавном се односе на вертикалну сигнализацију, али видљиво је из седмице у седмицу да се на томе ради, и да се преузимају рјешења из држава код којих је то одлично одрађено (нпр. Хрватска).

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 09:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Medi, pronadji profil na primjer autoputa Maribor-Ptuj pa uporedi. Gradjen je istovremeno kad i ovaj nas.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@medi ako je ovo profil naseg AP-a onda je sve ok. Moja greska, slaba mi percepcija :oops: . Sve jeste u granicama dozvoljenog i stavise u pravu si da su ovakvi svi hrvatski, srbijanski, makedonski i slovenacki putevi (mislim na ovaj profil). Sto se tice mojih primjedbi i dalje sam misljenja da je onaj spoj sa M16 uradjen i vise nego nakaradno, kao da je valjak tuda samo polovicno prosao. I ima ona jedna nesretna vertikalna krivina poslije tunela u Klasnicama gledano iz pravca BL.

@TNS za Maribor-Ptuj
http://www.dars.si/Dokumenti/O_avtocestah/Nacionalni_program_izgradnje_avtocest/Zgrajene_AC_in_HC/A1_sentilj_-_Srmin_178.aspx
Spoiler:
štirje vozni pasovi po 3,75 m, dva odstavna pasova po 2,50 m, dva robna pasova ob prehitevalnem pasu po 0,50 m, dve bankini po 0,90 m in srednji ločilni pas širine 3,20 m. V območju priključkov so projektirani zaviralni in pospeševalni pasovi dolžine 250 m (190 + 60), širine 3 m z robnim pasom ob bankini 0,35 m in ob voznem pasu širine 0,50 m.

Na ravnicarskim dijelovima AP-a gdje nema skarpi (usjeka, nasipa), gdje puca pravac, obicno se i ne stavlja ograda i onda takva cesta izgleda dosta sira.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 16:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo gdje je 0.50 cm obuhvata i crtu koja je 0,20 cm?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne bi trebalo, 0.5m mora biti od ruba kolovoza do pocetnog dijela ograde, bez crte, ona ima svoju sirinu.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 17:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://www.youtube.com/watch?v=y0bJ-27OwWw

Usput pogledajte ovaj i video i uocite odredjene probleme kod istovjetnog profila.

Edit: Pogledaj malo bolje ovaj medijev crtez, cini mi se da obuhvaca i liniju.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 17:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moze biti da je lapsus na ovom crtezu poprecnog profila, u svakom slucaju kao sto sam rekla, ograda mora biti 0.5m od ruba kolovoza i ne ukljucuje ta distanca liniju.

Pogledah ovaj video. Ovdje nije isti profil kao ovaj nas. Razdjelno ostrvo je skoro nepostojece, tj. nema dovoljnu sirinu te je kao barijera stavljen delta-blok (betonska barijera, nju dzersi ograda). Teren je vise manje ravan ili u blazem usjeku te stoga sa spoljnih strana kolovoza uglavnom i nema odbojne ograde i ako je ima radi se o obicnoj celicnoj odbojnoj ogradi bez odstojnika, propisno odmaknutoj od ruba kolovoza.

Koje probleme da uocim? :) Nju dzersi inace daje osjecaj stjesnjenog prostora, ljudi ne vole da voze kraj njega. Pogledaj kako su se svi raskukali oko brze ceste BL-Klasnice (M16). Opet sve stvar percepcije, ali geometrija je u skladu sa propisima.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Ко је правио, добар је и испао. Није лош аутопут, а оно што је моја замјерка су рецимо знакови и генерално сигнализација, све је некако кнап, сиромашно дјелује, знакови су некако малени, види се да се шпарало на свему, а у квалитет асвалта ћемо тек видјети.
И како можете поредити аутопут у нормалној држави и аутопут у овом хемороиду од државе?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 19:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajvar, razdjslno ostrvo je tu, samo sa druge strane pa se ne vidi.
E, vidis, ova trasa se vec nekoliko godina rekonstruise. Kroz nekoliko dana cu vam p
Pokazati kako izgledaju gotove dionice.

Ova zadnja fotka ( sa istog putnog pravca) je mala maca.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajvar, minimalni propisi nisu opravdanje za katastrofalne odluke. Za godinu dvije na citavoj dionici do Klasnica nece biti bloka koji nije ocesan autom. Ako je to cilj, onda nish...

Toliko je kriticno da je i vertikalna signalizacija tamo gdje joj nije mjesto. Ok, mozda je po propisima ali je svejedno ciganluk :P

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 20:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Za godinu dvije na citavoj dionici do Klasnica nece biti bloka koji nije ocesan autom.

Eto načina da se smanji broj nezaposlenih. Svi koji dugo čekaju na posao neka se prekvalifikuju u limare. :D

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajvar, minimalni propisi nisu opravdanje za katastrofalne odluke. Za godinu dvije na citavoj dionici do Klasnica nece biti bloka koji nije ocesan autom. Ako je to cilj, onda nish...

Toliko je kriticno da je i vertikalna signalizacija tamo gdje joj nije mjesto. Ok, mozda je po propisima ali je svejedno ciganluk :P

Jbg. Cemo da vidimo, sopstvene greske su uvijek bile najskuplje :) .

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 20:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Em skupo, em glupo (sopstvene greške).

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2012, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Пар слика колеге BNX са ССЦ форума.

Слике су од јуче и усликане су на локацији Јоховац код Добоја,мјесту укрштања аутопута Добој - Бања Лука и коридора Пет Це:

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2012, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Citiraj:
Podsjećanja radi, kompletna dionica od Banjaluke do Doboja duga je 72,1 kilometar, a uz dionicu od Prnjavora do Doboja, dugu 36 kilometara, biće izgrađena 22 kilometra lokalnih puteva i pristupnih saobraćajnica.

Na ovoj dionici planirano je da budu izgrađena i 64 objekta, uglavnom nadvožnjaka, podvožnjaka, dva duža mosta i jedan umjetni tunel u dužini od 180 metara.

Шта је то умјетни тунел и чему служи? Правиш аутопут и дођеш до неког брдашца и онда умјесто да прокопаш за пут, насипаш земљу да добијеш тунел?

Ако може неко ко се стварно разумије у проблематику, поштедите ме квазидуховитих одговора.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]