Za vatrogasce iz Banjaluke, u čijoj jedinici ima 94 radnika, nema predaha, jer osim gašenja požara, moraju da rješavaju i mnoge druge probleme stanovnika poput otvaranja stanova i liftova, pri saobraćajnim i drugim nesrećama, kod poplava...
Na broj 123 mjesečno stigne i do 3.000 poziva, od kojih, kako kažu, bude kako lažnih, tako i bizarnih dojava, prenosi "Glas Srpske".
- Često se dešava da nas ljudi pozovu i umjesto da kažu da gori dimnjak, kažu da gori kuća, misleći da ćemo mi u tom slučaju brže doći. Ali jedinica će stići za isto vrijeme i u jednom i u drugom slučaju, samo nam naprave problem jer ne ponesemo adekvatnu opremu za gašenje požara u dimnjaku. Ili kada kažu gori kuća, a u stvari gori sijeno, jer za gašenje požara na kući treba više ljudi, a manje vode, dok za gašenje sijena treba mnogo više vode koju nismo dopremili na lice mjesta zbog pogrešne dojave - priča komandir čete Miroslav Malinić.
Istakao je da je osim toga u takvim slučajevima jedinica bespotrebno oslabljena ljudstvom, u slučaju nekog većeg požara, ali da su ljudi poprilično bezobzirni.
-
Ljudi su u takvim situacijama izgubljeni, često samo pozovu i kažu "gori mi stan i spuste slušalicu", kao da mi treba da znamo ko je on i gdje živi, a nama trebaju što precizniji podaci o tome šta tačno gori, tačna lokacija, da bi što brže i spremniji došli na lice mjesta - naglasio je Malinić.
Od kada se banjalučka vatrogasna jedinica pozivom na broj 123 može dobiti samo sa područja grada, mnogo je smanjen broj lažnih dojava.
- U ovoj godini imali smo svega tri takva slučaja. To su najčešće djeca koja prijavljuju eksplozivne naprave u školi ili slično,
ali dešava se i da stariji zovu za pomoć jer "gori pile u rerni" ili po 100 puta za jednu noć sa istog broja. Tu nam "Telekom" odmaže, jer da bi se blokirao broj koji provocira, to je procedura od najmanje pet dana. Mada, našem dispečeru nije teško prepoznati da li je poziv lažan ili ne, jer ukoliko je riječ o stvarnom požaru primimo više poziva sa različitih brojeva - kazao je Malinić.
U toku 22 godine njegovog rada u ovoj vatrogasnoj jedinici bilo je mnogo neobičnih slučajeva, poput ptice koja se zakačila na antenu, vrana koje su napadale prolaznike u centru grada...-
Nedavno je golub uletio u Hram Hrista Spasitelja i pozvali su nas u pomoć, jer nisu mogli da ga istjeraju, stvarao je probleme, ometao liturgiju... Prva pomisao mi je bila da jednostavno uzmu ptičarku i ubiju goluba, na šta mi je sveštenik odgovorio: "Pa kako u crkvi da ubijemo". Kako mi taj slučaj nismo mogli da riješimo jer vozilo ne možemo uvesti u crkvu, a merdevinama dok dođemo do njega on odleti na drugi kraj, pozvao sam uzgajivače goluba pismonoša, koji su savjetovali da stavimo vodu na ulazna vrata i tako je golub izašao - kroz smijeh priča Malinić.
Kako on navodi, od vatrogasaca se nerijetko očekuje i da uklone posljedice nastale štete.
- Kada zaustavimo poplavu u kući pitaju "ko će pokupiti vodu" ili kada sam prilikom požara dimnjaka u zgradi, uz pomoć stanara odstranio dio tapete, njegova supruga, kada je došla sa posla, počela je histerično da viče da njen suprug i ja sada fino to sve okrečimo - prisjeća se Malinić.Nemar
Malinić je dodao da je u 90 odsto slučajeva uzrok požara ljudski nemar, i da su za ovih nepunih devet mjeseci imali već 900 intervencija gašenja požara.
- To je enormna brojka, jer smo dosad imali od 700 do 800 intervencija u toku cijele godine. I ovom prilikom apelujemo na stanovnike da budu oprezniji - rekao je Malinić.
Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala:
http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... z27HhiqRNZ