Najgora je napisao:
Prođoh za ova 2 mjeseca sve ovo gore što sam citirala, od štrajka, ragada, refleksa otpuštanja do zastoja, mastitisa i apscesa, završih pod nožem ... ne daj Bože nikome

auuuuu najgora ... bas si se napatila

evo citam tebe i knedla mi u grlu cim se setim svojih prvih par meseci dojenja.
jbga, ne znam sta bih ti rekla. ako si u stanju da izdrzis, izdrzi jer se isplati. mene je dojenje iscupalo iz jebene postoporodjajne depresije. jesam se napatila, ali brate, kada pomislim na silno pranje, sterilisanje bocica, muckanje ad-a, militraza, merice ... bila mi je muka od toga, tako da sam stisla zube i nastavila dojiti.
ako ti je preterana patnja, prekini. nece biti ni prva ni poslednja beba koja je odrasla na ad-u. jer pravilo ti je "sretna mama-sretna beba!"
ono korisno sto ti mogu reci, bar iz mog iskustva ...
-sise "na izvolite"

tj. luftaj ih sto vise. ja sam bukvalno prva 2mjeseca bila non stop u toplesu. perverzni komsija manijak je bio beskrajno srecan.
-nisam imala ragade, ali imas super komprese . gledaj da beba pravilno drzi bradavicu jer je to glavni uzrok nastanka ragada. imas na netu par videa na youtube gde mozes pogledati sta i kako, mada verujem da si to vec usavrsila. imala sam jako bolne i osjetljive bradavice tako da sam prvih nekoliko meseci dojila sa "sesiricima". mozes ih kupiti u svakoj apoteci, verovatno si upucena.
-strajk ... e to je prica za sebe, sreca pa nije dugo trajao. tada sam mu prvi i jedini put uvalila flasicu izdojenog mleka, uzeo je par gutljala i onda mu nekako uspela uvaliti sisu. probaj dojiti dok beba spava, odnosno dok je u nekom polubudnom stanju, pre nego pocne plakati da je gladna. sreca pa je taj strajk samo faza koja prodje.
-refleks otpustanja ... do 11-tog meseca je bio prilicno jak. jos uvek znam biti skroz mokra, mada jako retko. secam se na pocetku, menjam bebi pelene i on pocinje da place ... refleks je bio toliko jak da sam se u trenutku uplasila jer mi nije bilo jasno sta se desava ... u roku od 5sec sam stajala u maloj lokvici mleka.
-zastoj, mastitis ... sreca pa iskusih samo pocetak koji sam uspela na vreme sanirati. cim bih primetila blagu kvrzicu, masirala bih je pod tusem i toplom vodom. u bolnici su mi stavljali obloge od jogurta (pomesa se krem sir (40%masnoce, ja sam koristila onaj koji obicno kupujem za totru sa sirom) sa jogurtom i 1kapi etericnog ulja lavande).
uglavnom ... nabavi pumpicu tako da mozes nekada i ispumpati visak mleka (samo onoliko da ti pritisak popusti). tusiranje toplom vodom i masaza grudi, jer toplota siri kanalice.
da je dojenje jednostavno, nije. svaki pocetak je tezak i moras racunati sa par meseci muke dok to sve dodje na svoje. ali kada bol i suze prodju, imaces zelju da "svetoj sisi" sagradis spomenik u centru grada jer je uvek spremna, jer je najjednstavnija za upotrebu, jer ne moras da je grejes, muckas, ne moze ti se desiti da je zaboravis poneti ...
prasica je napisao:
Sve vise se insistira na dojenju, a slabo ko daje prave informacije o tome kako treba dojiti.
slazem se s tobom i upravo zbog toga smatram da je u bl potrebno savetovaliste za dojenje, jer nije to samo uvali sisu i gotovo. ja nisam znala kako bebi treba da uvalim sisu u usta. i ne bih ni znala da mi babice i sestre u bolnici nisu pokazale. i verovatno bih i dobila ragade i prosla jos gore muke...
Talija je napisao:
Probaj sa kiselijom hranom, slatko izbaci i mlijeko će se smanjiti.
talija, mislim da ishanom ne mozes uticati na proces stvaranja mleka obzirom da je on regulisan hormonalno i funkcionise po principu "potraznja-ponuda", tj. sto beba vise i cesce doji, vise se mleka stvara i obrnuto.
eto, ja sam se ubijala narancama i apsolutno nikakvog uticaja na kolicinu mleka nije imalo.