_зока je napisao:
@Evil_Dead
Smaraš. Dosta više sa moralisanjem. Je li ti misliš da mi nismo svjesni da je rat glupost? I kada je svijest o tome rat zaustavila? Ti kad ti dođe poziv za vojsku, "da ubijaš", slobodno reci da imaš prečeg posla...Reci to i gledaj kako rat staje....
Evil Dead je u pravu. Evo ja sam dozivio to sto ti pises pa mislim da imam pravo da napisem par rijeci. Sa 19 godina mi je dosao poziv da idem u rat. I naravno morao sam. Ali srecom nisam bio puno jer se rat zavrsio nakon godinu dana.
Ali kad sam tamo dosao, raspolozenje je bilo kao i danas na forumu. Podjela na "nas" i "njih", nacionalizam kod vecine. Dzaba sto ih je Karo poslao u rat, opet su govorili za njega i bili spremni ginuti za njega. Oni koji nisu bili ratnicki raspolozeni, a takvih je bio mali broj medju kojima i ja, su bili ismijavani kao glupi, bas kao sad Evil Dead ovdje.
Po tome sam se uvjerio da narod mozda "ne zeli" rat, ali je lako povodljiv kad dodje do date situacije. Na kraju, treba li opet spominjati da su stranke na svim stranama prije rata koje su pocele rat znaci SDA, SDS i HDZ izglasane od vecine populacije.
Dakle, narod jeste protiv rata, ali kad im "vozdovi" kazu idi, oni im vjeruju da se bore za nesto vrijedno, a ne shvataju da je 90 posto te borbe za "vozdove" koji sjede u kancelariji i upravljaju. Dokaz ovoga sto pisem je kako danas zive ratni profiteri, a borci svako malo strajkuju u parku. Znamo mi svi da ljudi idu u rat sto su natjerani, ali vecina onih "natjeranih" misle da se bore za pravu stvar. Na svi stranama. A prave stvari u ratu nema mislim u globalu. Znaci problem je sto ljudi kada izbije rad budu "zagrijani" za rat, a kasnije kad vide dok se oni bore da drugi profitiraju onda se ohlade ali je vec kasno.
Tako i ovo, covjek moze biti natjeran da ide u rat, ali vec kad ga otjeraju onda ne mora podrzavati one koji su ga otjerali u njega. A vecina boraca na svim stranama je podrzavala svoje vodje jer svi su mislili "da se brane". A branili su samo guzice svojih vodja koji su ih poslali u rat. Naravno i da nisu, to bi tesko bilo prakticno promijeniti, znamo kako je u Banjaluci ugusena pobuna 16 brigade septembra 1993, za one koji se sjecaju.