"Hipoteza" reloaded

(bila jednom jedna žučna diskusija u vezi naučne hipoteze)
Kad već hoćeš da budeš naučan: gdje ti je indukcija koja prethodi dedukciji? Nema je, TI sam si jednostavno rekao da nešto nema veze sa zdravim razumom i onda izvodiš neke zaključke, dedukcija empirija ovo ono.. Znači prvo postaviš svoju premisu i prodaješ mi neke svoje zaključke koje treba ja da prihvatim zato što su naučni jer ti kao koristiš naučnu terminologiju i strogo si naučan. Kad bih te ja sad pitao kako si došao do zaključka da nešto nema veze sa zdravim razumom ti bi počeo neku lijevu priču koja nema veze sa naukom. Ovo sam objasnio da svi razumiju koliko je providan taj tvoj "naučni" pristup. Nemoj mi samo sad započinjati priču o evoluciji jer je za nju kasno, ako znaš na šta mislim.
To što si ti koristio jeste heuristika i ništa drugo, ako si programer onda bi trebalo čak da si je koristio. Heuristika se koristi tamo gdje vlada određena nesigurnost pa se oslanjaš na iskustvo, statističke podatke, i pokušavaš da pomoću procjene ili vjerovatnoće predvidiš kako će se nešto odvijati, ponašati, ali ona ne smije da se koristi za izvlačenje apsolutnih zaključaka. Znači: pročitati u novinama deset dvdeset članaka u kojima neko nešto kaže i iz toga izvlačiti zaključak da svi vjernici tako razmišljaju je suludo i pretenciozno. Pogotov kad je ljudska priroda i ličnost u pitanju, nemoguće je pričati o nekim zakonitostima, indukciji dedukciji ovo ono..