kontrolabilnost je napisao:
Znas li ti sta znaci sputavati? Znas li sta je to sloboda? Ako zivimo po zakonima drustva (ili bilo cijih zakona, mozemo uzeti i tradiciju) onda nase ponasanje postaje odredjeno okolinom cije smo zakone prihvatili, pa samim tim okolina pojedinca kontrolise i oblikuje po zakonima, pa onda ponasanje postaje mehanicno i strogo uslovljeno.
htio sam ranije nesto napisati...
ima mnogo pitanja a meni ionako zamjeraju da pisem "nasiroko i nadugacko", pa necu ovaj put na sve odgovoriti.
pokusao bih odgvooriti sa kontrapitanjem...
mislis li da moze biti slobode BEZ IKAKVOG ZAKONA?
recimo, zamisli da zivis u svijetu u kom nema NIKAKVOG zakona. i svako ko te nevoli moze te povrijediti i ko zeli nesto od tvoje imovine, moze uzeti. i ako si ozenjen i imas porodicu, tvoja zena moze spavati sa kim hoce, jer sve se to nesmatra nezakonitim. da li bi onda mislio da uzivas u slobodi?
caka je u tome, da upravo ZAKON DAJE SLOBODU A BEZAKONJE JU ODUZIMA!
ako zelis slobodu, onda ti treba drustvo, ne koje NEMA zakona, vec drustvo koje POSTUJE zakon! tek u takvom drustvu ti osjecas punu slobodu.mozda na prvi pogled ovo zvuci nelogicno ali ako se upustis u malo pazljivije posmatranje i sam ces to shvatiti.
dakle, samo je pitanje, KAKAV ZAKON JE DOBAR ZAKON?
ja sam siguran u jedno...
savrsen zakon donosi SAMO savrsen zakonodavac.
a svaki drugi zakon, koji nije savrsen, manjakv je i njega donosi manjakvi zakonodavac.
ko je savrsen a ko manjkav vidi sam, ako ti ja kazem da su neki zakoni od covjeka a neki od Boga.
sve najbolje.