banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 114  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Avg 2012, 16:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2009, 13:55
Pogledao...Ok, lijepo si ovo objasnio za neupucene + moj dodatak :) : ogromna vecina noname napajanja nema PWM ventilator, tako da se kod njih vent. uvijek vrti istom brzinom pa je i nivo buke isti bila ta napajanja opterecena 20% ili 100%.

Dalje, da nastavimo konstruktivnu polemiku:
grijesis, ne mozes ovu masinu "natjerati" da trosi vise od 150W, pa sta god da joj radis :). Ubacivanjem PCI-E graficke kartice integrisana intelova graficka se automatski gasi, cime procesor trosi samo 35W, ali sam ja prethodno namjerno napisao 40W da bih izbjegao daljnju polemiku, posto vidim da kad bi izmjerili da ova masina trosi 151W svi bi me popljuvali :D...
Da jos nesto razgranicimo: ova masina u full loadu TROSI 150W, a od efikasnosti samog napajanja zavisi koliko ce se realno vuci struje sa izvora napajanja/uticnice. znaci, kada bi imali napajanje koje je 100% efikasno, iz uticnice bi se vuklo max 150W koliko masina i moze maksimalno potrositi.
Da se sad osvrnem i potrosnju struje izmedju ovog napajanja i nekog brand name-a. Realno gledano, ovaj racunar trosi manje struje u full load-u nego 2 obicne sijalice od po 80W. ako odokativno uzmemo da ce za godinu dana biti maksimalno petinu vremena u full loadu, a od toga maksimum jednu polovinu vremena upaljen, ne znam cemu potenciranje u razlici potrosnje struje? Ok, znam da smo banana drzava, znam da je ekonomska kriza (kod nas nikad nije ni prestajala), ali zar iko od nas pridaje na znacaju potrosnji struje za jednu sijalicu u stanu/kuci?
Naravno, nije sve ni crno-bijelo. Losija napajanja, pored toga sto nemaju deklarisanu snagu i sto prave zanemarivo veci racun za struju (da se ogradim, zanemarivu u ovom slucaju, u slucaju vrhunskih komponenti bi ta razlika bila i veca, ali i to gubi smisao jer nijedno noname napajanje ne moze uopste ni upaliti neku vrhunsku konfiguraciju), daleko losije filtriraju napone, nemaju zastite od strujnih udara pa se pri crkavanju takvih napajanja cesto desi da strada jos poneka komponenta u kucistu, imaju manju garanciju itd. Na kraju krajeva, da su za svaku konfiguraciju dovoljna kineska napajanja, skuplja/bolja napajanja se ne bi ni proizvodila jer ne bi postojalo trziste na koje bi se ona mogla plasirati.

Da podvucem crtu: kome pare nisu problem, svakako da treba da kupi i brendirano napajanje od 100+ KM. Tako sam i ja jos prije neke 2-3god kupio premium model Corsairs TX650 koji me izasao oko 100e, i dan danas ga koristim, a sve komponente osim njega sam izmjenjao minimum 4-5 puta.
U slucaju ovog racunara, zbog kojeg je i pokrenuta polemika, brend napajanje za sada nije bilo neophodno, posebno kad se uzme u obzir da je covjek bio kratak sa lovom.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Može se podesiti da obe grafičke rade. Zavisi od opcija u BIOS-u/matične ploče. Jedan od načina...
http://www.anandtech.com/show/4199/luci ... -platforms

U vezi potrošnje električne energije ono je više teoretski primjer. Znam ja mnoge koje imaju i skuplje komponente pa vuku neka krš napajanja. :)

Citiraj:
Da jos nesto razgranicimo: ova masina u full loadu TROSI 150W, a od efikasnosti samog napajanja zavisi koliko ce se realno vuci struje sa izvora napajanja/uticnice. znaci, kada bi imali napajanje koje je 100% efikasno, iz uticnice bi se vuklo max 150W koliko masina i moze maksimalno potrositi.

Ali nema 100% efikasnog... To je teoretisanje kao i onaj moj slučaj sa fiktivnih 200w...
Nego da odem bliže realnosti, pa se pokaže za ta manja opterećenja da je efikasnost znatno lošija

Slika

Tako da bi sa ovim NeoPower 480 zbog snage komponenti od 150 W, izmjerio power metrom 230 W. Realna potrošnja računara. Potrošnja komponenti + gubitak AC/DC konverzije.

Bla, bla... Bježim ne rekeraciju :)

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 17:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jul 2012, 14:37
Koja je bolja od ove dve:

Radeon 6770

ili

7750?

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 18:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
nisam_dobar je napisao:
Koja je bolja od ove dve:

Radeon 6770

ili

7750?

to smo skoro obradjivali. al ajd ovako.
po performansama su tu negdje(+-10%)
po potrosnji energije(7750 < +-20-30%)
po cijeni ti treba da nam kazes:) mada je vjerovatno 7750 skuplja bar 15%

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 20:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jul 2012, 14:37
Ova druga je novija pa kontam ima neku tehnologiju bolju, sta ja znam...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 21:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mickey84 je napisao:
Da jos nesto razgranicimo: ova masina u full loadu TROSI 150W

ako ti se bude dalo, volio bih da mi pojasnis kako, obzirom da sam i3 u full loadu trosi 110~115W

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 21:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

@ BSE

drug polazis od totalno pogresne pretpostavke koliko i3 2100 trosi. On max trosi 65W sa ukljucenom integrisanom grafickom (koja je integrisana u procesoru). Posto graficka nije ukljucena, sam procesor trosi mizernih 35W. 6570 moze max povuci 50W, sto znaci da najveci potrosaci zajedno mogu maximalno povuci 85W. Za sve ostale komponente ostane jos 65W da se dodje do tih 150W, mada one i ne mogu povuci toliko...

@ danijell

jbga, ja sve objasnjavam na ovom konkretnom primjeru i ponavljam po 100-ti put da ova konfiguraciju o kojoj se raspravlja ni na koji nacin ne moze preci 150W potrosnje , al' ti il' ne zelis il' neces da razumijes.:)

@ nisam_dobar

kartice su tu negdje, plus/minus 5% i po performansama i po cijeni, jedino sto je 7750 novija kartica izradjena u nizem proizvodnom procesu pa trosi i manje struje i ne zahtjeva dodatni 6-pinski konektor za napajanje, kao sto zahtijeva 6770.

EDIT:
sto vise razmisljam, uvidjam da ova masina ne moze cak ni 150W povuci, al' 'ajd' :D

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 21:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
mickey84 je napisao:
EDIT:
@sinip

ako ti imas novih i3 procesora sa urednom garancijom po cijeni od 85-90eura koju navodis, narucujem od tebe 10kom, placam kesom...

Елем...
Citiraj:
Такав i3 у БГ између 85 и 95 Евра

Страхота...

Е сад бих могао да будем заједљив па да кажем да од пара које зарадиш купиш наочале... :) Иначе - www.pcberza.rs

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

A ja i dalje stojim kod svoje ponude. Ako treba, dobices i kaparu. Kupis 10kom, meni preprodas i zaradis fine pare...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 22:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Фина понуда, али јако тешко за извести. кад идући пут будем у БГ то је због летења одавЛе у једном смијеру, за дужи временски период. :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 22:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

И ето, не би ми мрско, нашао сам рачун од купљене робе - фирма Алти - Козјачка 4, Београд.

CPU LGA1155 Intel i3-2100 - 10899,00 Din

А ево ти курс на тај дан: http://www.cbbh.ba/?id=4&year=2012&ex_rate=075

Dodaj još 2% na konverziju i dobiješ oko 195KM... Могу да окачим скенирани фискални рачун ако ми не вјерујеш. А то било у априлу. Цијена укључује 8% ПДВ-а.
Е да, гарантни период 36 мјесеци.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 22:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mickey84 je napisao:
@ BSE

drug polazis od totalno pogresne pretpostavke koliko i3 2100 trosi. On max trosi 65W sa ukljucenom integrisanom grafickom (koja je integrisana u procesoru). Posto graficka nije ukljucena, sam procesor trosi mizernih 35W. 6570 moze max povuci 50W, sto znaci da najveci potrosaci zajedno mogu maximalno povuci 85W. Za sve ostale komponente ostane jos 65W da se dodje do tih 150W, mada one i ne mogu povuci toliko...

u pravu si
ja sam, greskom, gledao na citav sistem (sa igp on i off razlika je mozda 2~4W)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 22:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
A jel ko računao na monitor u toj priči? :D

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2012, 23:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Monitor je za drugi krug takmičenja :)

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2012, 09:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
I? Ko ima duži? :lol: :lol: :lol:
A šta mislite da jednostavno kažete čovjeku da će mu napajanje sasvim solidno poslužiti, još i bolje ako bude svakih nekoliko mjeseci malo produvao makinu od prašine i tako... Uvijek može kupiti kvalitetnije napajanje kad skupi lovu, mašina mu je ionako "open" za kasniju nadogradnju što znači da može sljedeću rundu početi baš sa napajanjem. Recimo upravo kad ovo napajanje počne gubiti na svojoj učinkovitosti.

Ili ipak želite i dalje prezentovati svoje znanje (samo da se ne javi Zgembo sa "krhko je znanje") o toplotnoj disapaciji u električnim uređajima? Jer onda bi za početak morali prestati jeftina napajanja zvati "Kinezima" s obzirom da se i urnebesno skupa napajanja prave - vidi vraga - uglavnom u Kini. A onda krenuti u ozbiljnu raspravu tipa vlažnosti okoline i prašnjavost koja će u kratkom roku napraviti naslage prljavštine na komponentama, samim tim povećati i potrošnju. Pa element temperature okoline koja utiče na kvalitet hlađenja unutrašnjosti kompa jer bi moglo doći do konstantnog povećanog broja obrtaja ventilatora što opet povećava potrošnju jelte. Zatim bi trebalo uzeti u obzir eventualne trošne instalacije kod većine stanovnika BL, koje opet srazmjerno udaljenosti od brojila mogu stvoriti dodatne gubitke u krajnjoj računici. Na kraju ne bi smjeli nikako zaboraviti činjenicu da su nova električna brojila uglavnom loše baždarena (usljed naredbe vladajućih struktura da jedna monopolistička firma tako obavi posao za drugu monopolističku firmu, a vjerovatno sve u sprezi sa Iluminatima i Vatikanom) pa zapravo stvarna potrošnja računara nije stvarna potrošnja jer će brojilo pokazati lažnu (veću) potrošnju koja će u krajnjoj računici biti stvarna potrošnja, barem što se tiče vašeg novčanika. Postavlja se pitanje onda da li je stvarna potrošnja zapravo stvarna potrošnja ili je lažna stvarna potrošnja zapravo stvarna potrošnja pošto vas ta opali novčaniku pa ona zapravo bude najstvarnija da stvarnija ne može da bude?! Uostalom...

U jbte, ne mogu više :lol: :lol: :lol:

Spoiler:
Za one koji nisu shvatili odmah nakon par redova, poenta je bila: Prestanite da se prese*avate!

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2012, 10:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
Ja ću samo doći na pivo :).
Edit: Šta više, otkako ste napisali "gajba piva", sve mi teže čitati ovaj tekst :D

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2012, 13:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mickey84 je napisao:
@ danijell

jbga, ja sve objasnjavam na ovom konkretnom primjeru i ponavljam po 100-ti put da ova konfiguraciju o kojoj se raspravlja ni na koji nacin ne moze preci 150W potrosnje , al' ti il' ne zelis il' neces da razumijes.:)

Još ovo i nema više prese....nja :) Nisam vidio ovaj dio ranije. Ali sada ću malo detaljnije i da pročitam napisano :) Mada, sumnjam da će neko drugi i pročitati...

Da li pišemo o tome koliko neka konfiguracija (kućište) troši? Ako bi mjerili realnu potrošnju, onda bi to radili preko instrumenta za mjerenje potrošnje električne energije. A on mjeri snagu koja se "izvlači" iz utičnice. Naizmjenična struja i napon. To je način na koji najjednostavnije možemo izmjeriti.

Snaga koju ti spominješ je ona koja se zahtjeva od DC izlaza napajanja. Oznake koje daju proizvođači su max TDP. To nije maksimalna snaga koju može da razvije komponenta, nego služi za projektovanja sistema hlađenja da bi ona mogla normalno raditi. Pomoću podizanja taktova i programa koji služe da ih opterete do maksimuma, može se postići snaga veća i za 30% od max TDP. Sa druge strane, neke komponente koje su projektovane po istom TDP modelu, ali sa sniženim taktovima, naponima, ... neće moći dostići bez OC-a pod bilo kakvim opterećenjem snagu ni 70% od max TDP.

I opet da ponovim, sve je to vezano za električnu energiju koja se crpi iz DC izlaza napajanja. Opet priča o efikasnosti napajanja. Koliko efikasno pretvara AC u DC. Gubici u toploti... Podijeliš snagu iz DC dijela sa efikasnošču napajanja, i onda dobijaš realnu snagu koja se mjeri instrumentom koji bi dao rezultat bitan za takmičenje :)

Zanemarićemo PFC. Ali se ne može zanemariti to što za DC opterećenja manja od 150W, gdje i spada taj konkretni računar, efikasnost i kvalitetnih napajanja značajno opada. A da ne govorim o onima koji nisu. To pokazuje i slika sa karakteristikom efikasnostu zavisno od opterećenja koju sam u prethodom postu postavio. Jedino nisam siguran da li se ona snaga odnosi na AC ili DC dio. Ali pošto postoji dio karakteristike veći od deklarisane snage, onda se vjerovatno odnosi na utičnicu.

I opet ću ja, 50 W za grafičku, eto neka bude 35 W za CPU, neka bude 35 W za matičnu, 25 za RAM/HDD/DVD-ROM
Ukupno 145 W => Energy meter pokaže preko 200 W.

Ko bi platio pivo? :D

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2012, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Evo djeco kalkulator pa se igrajte. :)

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2012, 14:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
opet? bolje da se igramo sa gajbom piva:)

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2012, 14:25 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ako je piva u pitanju, ja navijam za pobjedničku ekipu :D Taj gore kalkulator računa koliko treba da bude jako napajanje, da ne zafali struje... malo "realniji" te(k)st na sledećem kliku:

PC Power Consumption: How Many Watts Do We Need?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 114  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]