Zgembo Adislić je napisao:
Ajd pročitaj pažljivo ovaj dio:
Nekad je telefon skuplji u nekoj tarifi nego u slobodnoj prodaji...
zato što u tu tarifu imaš uključene minute i poruke, a kad prekoračiš, razgovori i poruke su jeftiniji nego na prepaid-u.
Nisam mislio na Galaxy SIII, nego na bilo koji telefon i bilo koju tarifu generalno, kontaš??

Ako neko puno priča i šalje poruke... bavi se nekim poslom,
možda će mu ona najskuplja tarifa dobro doći jer ima uključenih poruka i minuta,
a kad prekoračiš onda su ti jeftiniji pozivi i poruke nego na bilo kojoj tarifi na prepaidu...
a imaš ljudi kojim treba toliko ''impulsa''.

Pitanje za tebe je sljedeće: why on earth bi onda iko koristio te tarife i usluge ako im se ne isplati??
Vidiš, meni se činida si se ovdje tinešto zbunio.
Naime, priča je o telefonima na m:tel-u i cijenama, ne o tarifama.
Da ilustrujem:
Đuro je prosječan korisnik m:tel postpaida. Recimo, na tarifi MMIX45 je i nije obavezan ugovorom. Želi da kupi HTC Sensation XL. m:tel ima taj model u ponudi i u njegovoj tarifi ga nudi za 829KM uz ugovor na 12 mjeseci, ili 699KM uz ugovor na 24 mjeseca.
Sejo je poznanik Mitra, a Đuru ne zna, ali zato ima prodavnicu mobilnih telefona i na stanju ima i taj HTC Sensation XL, po cijeni od 700KM.
Sejo je prost ovjek, iz naroda, i ne voli ugovore i tako te stvari. Njemu doneseš 700 maraka i ideš. Mtelu doneseš 700 maraka i zavjetuješ se na vazalski odnos na dvije godine.
To su ti opcije.
Kod koga će Đuro otići?
Da naglasim da Seju ne interesuje šta će Đuro od tog telefona, te da, što se njega i bilo koga tiče, Đuro ima puno pravo da nastavi koristiti m:tel MOJMIX45 tarifu bez ugovora i HTC koji je kupio kod Seje. Ako mu u nekom trenu izleti povoljnija tarifa na Eronetu, BH-mobile-u, ili već gdje, on može mirn duše da raskine ugovor sa m:telom i pređe na novu tarifu.
To Sejo nudi; mtel ne. A cijene telefona iste.
O tome ja govorim. Kontaš, kontaš?
goxon je napisao:
kako mislis po vecim cijenama? valjda se prilikom narucivanja na velike kolicine dobija manja cijena?
Mislio sam da im je sada cijena manja, dosta je pala, pogotovo na Pik-u...
ali zaboravio sam da oni imaju veliki popust na velike količine... u pravu si.
Zaključak je sljedeći:
Dobro, slažem se da je ovo preskupo i idiotski
Vidiš?
Dr.Neo je napisao:
mara- je napisao:
A da ne pričamo koja su komedija postali. "Prvi u BIH nabavili", a S3 se već mjesec dana može kupiti na slobodnom tržištu, mislim da ga je i Eronet prije njih nabavio.
Pa uvijek telefoni prije stignu nekim "lijevim kanalima" na slobodno tržište nego kod zvaničnih distributera. A m:tel, Eronet i ostali mobilni operateri, telefone nabavljaju upravo kod zvaničnih distributera. Zato kod njih telefoni stižu nešto kasnije i normalno je da imaju i nešto veću cijenu nego ovi koji se prodaju "ispod pulta". Telefoni kod mobilnih operatera su već fabrički podešeni i optimizirani za rad na njihovoj mreži, podešen je softver, jezik, rečnik, tastatura i još mali milion drugih stvari. Dok ovi u slobodnoj prodaji obično uvijek imaju nekih bagova. Ne mora to biti ništa strašno, mnogi se u svakodnevnom korištenju i ne primjete ali su ipak prisutni. Zbog toga su telefoni kod operatera skuplji.
Doktore, doktore, inžinjeru...neće to da ide kako Perica zamišlja.
Fino je što kritički razmišljaš, ali je problem u tome što uopšte ne vladaš materijom, te, stoga, kako se u narodu kaže - lupaš gluposti.
Dakle, idemo redom.
Telefoni koji se prodaju, kako ti kažeš "ispod pulta" su, sem nekih manjih količina koje tu i tamo neko ukrade/kupi polovne i prošverca, svi legalno uvezeni, što će reći da su kupljeni u veleprodaji nekog većeg evropskog ovlaštenog distributera, ocarinjeni ovdje, i pušteni u prodaju. Malo previše gnjavaže za "ispod pulta". Telefoni kod mobilnih operatera nisu fabrički podešeni, podešavaju ih uglavnom nekompetentni idioti iz Roaming d.o.o. Mostar, koji će uskoro biti ovlašteni distributer zraka.
Drugo, naimao sam se i telefona koji su došli ravno iz fabrike i telefona kupljenih preko naših vrlih operatera i mogu ti reći da neke razlike nema.
Pa ne može opravdati razliku u cijeni. Pogotovo jer ovo nije 13. vijek.
Dr.Neo je napisao:
A sad su uveli i mogućnost kupovine na rate pa je to samo još dodatni +, jer nemaju svi toliko para da iskeširaju 500, 700 ili čak više od 1000 KM za neki telefon a ovako će ga ipak moći uzeti.
Mnoge prodavnice mobitela imaju varijantu podaje mobitela na 12/24 rate preko Visa Classic kartice. I imale su, jedno 5 godna prije no se m:tel toga sjetio...
mara- je napisao:
Izvini, ali mislim da ne znaš o čemu pričaš. Telefono su potpuno isti i hardverski i softverski. Ja nema šta nisam radio npr. sa Nokijama, od portova, do pregleda svih datoteka softvera i razlike nema. Što kasni update? Zato što operateri dobiju taj softver i ubace njhove postavke, ili možda neke gluposti od aplikacija, reklama itd. Dakle, to nije softver telefona. Jezik nema veze sa operaterom, ili T9 ili bilo kakve jezičke postavke, sve to radi proizvođač telefona. Kao što ti je rečeno, ta priča je šuplja za narod, i možda si je ti pročitao negdje gdje ju je baš napisao neko od ovih ljudi koji se možda zalažu za svoju firmu.
Da.
Dr.Neo je napisao:
Nije to moja teorija, ja samo pišem ono što su neki dosta stručniji od mene pisali o tome.
A molim lijepo, ko su ti stručnjaci? Ako su stručni, sigurno imaju imena, prezimea, diplome i radna mjesta koja stoje iza takvih izjava?
Dr.Neo je napisao:
Od svih tih problema ja sam prije nekih 6, 7 godina imao samo taj da se nije mogla podesiti melodija zvona da bude mp3. Mada to i nije neki problem al meni je tad bio.
Nije ti palo na pamet da većina telefona to nije mogla prije 6, 7 godina, te da prosto nije kriv "falš" telefon?
Dr.Neo je napisao:
A prešao sam na pretplatu kad mi je prekinulo vezu u pola vrlo važnog razgovora i to samo zbog računa.
Kul.
Dr.Neo je napisao:
Uopšte ne posećujem m:tel fb stranicu -nismo mi prijatelji.
Drago mi je čuti.
Dr.Neo je napisao:
Slažem se da su telefoni hardverski potpuno isti, međutim softverski ipak ima neke razlike. Flešovan telefon sa ubačenim softverom radi dobro međutim ipak tu postoje neke sitnice koje su kod zvaničnog update drugačije.
Jesi li siguran da znaš šta je software flash?
Dr.Neo je napisao:
Recimo T9 rečnik, prediktivni ili intuitivni način pisanja sadrži druge riječi. Kod m:tel-a je to Srpski -ekavica. Kod ostalih je neki drugi jezik u pitanju. Flešovan telefon sa nezvaničnim softverom neće imati srpski rečnik,
Prvo, nije mi jasno šta podrazumijevaš pod "zvanični", i kakav je onda to "nezvanični" soft? Vjerovatno misliš na neke homebrew dsitribucije Androida?
Uglavnom, bilo koji telefon će imati srpski, a s njim i ostale regionalne jezike, ako mu u taj flash uključiš SE_EURO jezički paket. Sasvim generički, inače.
Dr.Neo je napisao:
Ali može biti problema kod podešavanja MMS-a, interneta ili slabijeg prijema signala, čestog iskakanja sa mreže, veće potrošnje baterije zbog lošijeg prijema signala itd. Sve su ovo sitnice i većina korisnika ih uopšte ne primjeti al su to razlike koje su ipak prisutne.
Kakvih problema, molim te? Nisam se susretao s tim, pa bih volio da mi detaljno opišeš o čemu je bilo riječi...
Dr.Neo je napisao:
Zašto za naše tržište uvijek kasni zvanični update bilo kog OS-a? Upravo zbog tih sitnih podešavanja i dotjerivanja. Mi smo malo, siromašno i zato ne interesantno tržište za velike kompanije i programere. Zbog toga smo uvijek "zadnja rupa na svirali".
Ustvari, ne, ne baš, ali to je tema za poseban esej...uglavnom je do matične fire, koja regionalnm distributerima isporučuje i "pamti" product brojeve, a svi regionalni firmwarei idu zajedno...
Dr.Neo je napisao:
Upravo iz tih razloga je i flešovanje telefona kod nas postala sasvim normalna i rekao bih i obavezna procedura na gotovo svim telefonima. Kad kažem "mi" mislim na cijelo ovo područje ex Yu a ne samo na BiH ili Srbiju.
Ja mislim da ti voliš glagol "flešovati", da ti se prosto sviđa kako ta riječ zvuči...
Dr.Neo je napisao:
I da se još jednom vratim na m:tel fb stranicu, neznam šta tamo piše -nisam čitao, al sasvim je sigurno da to oni nisu izmislili nego samo prepisali od nekog..
Pada ti koncentracija.
A ono se zove "marketing".