old fashion men je napisao:
_зока je napisao:
Šta bi rekao da znaš da je zaštita vlastite proizvodnje, naročito poljoprivrede, izmišljena na zapadu?
Izmišljena, ali kada i u kojim uslovima i na koji način?
Kod nas se pod zaštitom domaće proizvodnje smatra zabrana uvoza, ono daj ti meni da ja tu među 4 miliona budem bez konkurencije, jebo to evropsko i svjetsko tržište od par milijardi, ko će se peglati sa tim...
Da su tako razmišljali južnokoreanci, danas bi bili na nivou sjeverne koreje, da su tako razmišljali švicarci, kurac bi ti čuo za nestle ili neki drugi njihov brend, a to važi i za sve ostale.
Naše jajare umjesto da naprave dobar voćni sok, sa dobrom ambalažom i naravno paprenom cjenom i ponude ga svjetskom tržištu, oni umjesto toga smiksaju neki otrov i onda se žale kako ih ubi ino konkurencija i kako država treba da ih zaštiti
Ma država im treba još jebati majku, a ne štiti ih.
Njemačka je prva počela zagovarati takav protekcionizam (zabrana uvoza). Hajde ti bebu kojoj treba inkubator pusti da živi bez inkubatora. U interesu je države da poboljša domaću proizvodnju jer će biti više poreza pošto su carine ukinute zbog CEFTA-e. Istina je i to što naši se ne posvećuju proizvodnji kao stranci, ali stranci imaju količinu tako da ih manje košta komad proizvoda odnosno litra soka od našeg. Imaju već kupce, imaju i modernu opremu. Kad si već spomenuo Švajcarsku, spominjao sam u jednom postu kako oni de facto zabranjuju uvoz stranog mlijeka, a sjedište su WTO-a.
neizreverbiliziran je napisao:
...............
Nisam puno upoznat sa švajcarskom spoljnom trgovinom, ali čuo sam da im je spoljnotrgovinska politika naklonjena destimulaciji uvoza. Npr. propisali su standarde po kojima se zabranjuje prometovanje mlijeka na njihovoj teritoriji koje ne vodi porijeklo sa 1000 i više metara nadmorske visine.
A kako to pomažemo sebi. Hoćeš reći punimo budžet i lopovima novac stavljamo u džepove. Radnici su postali najbjednija kategorija. Rade za ništa. Jbš i posao kad ne možeš da živiš od rada kao čovjek. Kupujmo domaće i uvozimo 10x više. Da ponovim, baciti atomsku selektivnu.
Punimo i budžet, to što privredniku pada prodaja je uzrok niskih plata. Obezbjedi se on prvo pa šta ostane to daje. A kupovinom uvoznog smanjuješ prodaju tom privredniku.
Stavljamo i lopovima u džep pare punjenjem budžeta, ali ne zakidaju samo političari regiona.
Hajde recimo da ti imaš svoju njivu i imaš svoj krompir, ali ti ćeš kupovati krompir od komšije zato što je njegov ukusniji i ljepši za gledati. Da li bi tako postupio?