banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 07:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Само једна религија је права.
тачно 17%  17%  [ 4 ]
нетачно 33%  33%  [ 8 ]
ниједна религија не ваља 50%  50%  [ 12 ]
Ukupno glasova : 24
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Jul 2012, 18:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Oldboy je napisao:
Ako je jedan Bog jedna je i religija.
Iz prostog razloga sto je ta iskljucivost osobina istine, a Bog ne laze.
Zna se ko laze i ko jeste laz.
Dakle jedna je od Boga, a sve ostale ...

Ali mozda ima vise Bogova:-)

Amin.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2012, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
old fashion men je napisao:
I jedno i drugo je vjerovanje, vjerovanje u Boga ili nešto drugo nazivamo religijom, prema tome radi se o uvjerenjima, nečemu metafizičkom, kako vi filozofi ili zaluđenici naukom volite reći.

Mi filozofi i zaludjenici naukom. Pa bolje i to nego zaludjenik religijom.

Malo si se pogubio, ali nema veze :lol:

Nije se pogubio. Ja mogu vjerovati u istog boga kao ti ali ne moram vjerovati u istu religiju. Evo na primjer, pravoslavci i jehovini svjedoci vjeruju u istog boga, a ovi drugi nece da primaju krv. Znaci, ne vjeruju u istu religiju, iako je isti bog.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2012, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Suština je tema o kojoj diskutujemo, nači ako je riječ o vjerovanju, svejedno je o kakvom se vjerovanju radi, suština je da svako ko vjeruje tvrdi da je njegov put, pravi put, inače ne bi vjerovao, da sumnja da je neki drug put ispravnij išao bi tim putem. Prema tome još jednom pročitaj šta sam napisao i zašto mislim da se ovde nema o čemu raspravljati i da je tema skroz promašena.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2012, 16:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
suština je da svako ko vjeruje tvrdi da je njegov put, pravi put, inače ne bi vjerovao

Ti si u potpunosti u pravu ovdje. Niko to ne spori.
Mi samo kazemo da je ovo vjerovanje u postojanje jednog jedinog ispravnog vjerovanja - pogresno vjerovanje :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012, 00:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
U stvari nevjerovanje u postojanje jednog jedinog ispravnog vjerovanja je daleko neispravnije vjerovanje od vjerovanja u postojanje jednog jedinog ispravog vjerovanja...ako ni zbog čega onda zbog toga sto je i nevjerovanje u postojanje jednog jedinog ispravnog vjerovanja u sustini vjerovanje, sa sličnom ili većom dozom zablude...samo sto se to ne priznaje, javno...na forumu...

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012, 11:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Apr 2012, 20:40
indian rose je napisao:
... или ''није битно за који тим играш већ како играш''...?

Већина људи тврди да је баш њихова религија она права, а да људи других вјероисповијести гријеше... Какво је ваше мишљење?
Ако мислите да је само једна религија она права, напишите која је то, и зашто тако мислите...

Najbolja religija bi bila ona koja ima tačnu teoretsku pozadinu i praktičnu primjenjenost te teorije. Najbolja je ona religija koja ima uporište u životu, istini, stvarnosti, ljubavi, empatiji i slobodi, koja daje priliku da se zri, itd. Sa druge strane, loša religija je ona koja izmamljuje obećavanjima, strahovima, utjehom, koja potiskuje, itd. Za izbor religije je veoma bitan motiv kojim se pristupa nekoj religiji. Ako se pogrešnim motivom izabere prava stvar i dalje će ishod biti pogrešan (kako sam negdje pročitao, ako prljavim rukama uzmeš da jedeš čistu jabuku, da li je trovanje stomaka usljed prljave jabuke?).

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
U stvari nevjerovanje u postojanje jednog jedinog ispravnog vjerovanja je daleko neispravnije vjerovanje od vjerovanja u postojanje jednog jedinog ispravog vjerovanja...ako ni zbog čega onda zbog toga sto je i nevjerovanje u postojanje jednog jedinog ispravnog vjerovanja u sustini vjerovanje, sa sličnom ili većom dozom zablude...samo sto se to ne priznaje, javno...na forumu...

Uh uh, koristis kritiku Sartrovog egzistencijalistickog pojma postojanja. No no.

Mi nismo rekli da vjerujemo ili ne vjerujemo, mi smo samo jedno vjerovanje (stav) ocijenili kao pogresan. Alternativa o kojoj mi pricamo uopste ne podrazumijeva (cvrsto) vjerovanje u nesto vec naprotiv, odsustvo istog.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012, 13:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Od puno religija nema svaka sansu da bude ona prava...niti one ostale umanjuju snagu i vrijednost prave- u smislu religije nigdje ne postoje 2 ili više apsolutnih istina, to je kaos, nego samo jedna apsolutna istina.

Elvis Presley je napisao:
Alternativa o kojoj mi pricamo uopste ne podrazumijeva (cvrsto) vjerovanje u nesto vec naprotiv, odsustvo istog.

Odsustvo čvrstog ubjeđenja ne dotiče Postojanje, to je stanje koje je od davnina definirano u religiji i s tim stanjem su upoznati svi vjernici koji su imalo istraživali dogmu vjere..."Vi" i "vaše stanje" niste ništa novonastalo niti pogubno, osim za svakog čovjeka posebno koji umre u takvom stanju.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Od puno religija nema svaka sansu da bude ona prava...niti one ostale umanjuju snagu i vrijednost prave- u smislu religije nigdje ne postoje 2 ili više apsolutnih istina, to je kaos, nego samo jedna apsolutna istina.

A ko je taj svemocni autoritet koji odredjuje koja je to jedina ispravna religija?

Nemoj mi samo reci Bog jer onda vec znas da slijedi pitanje "Koji od njih?".

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Oldboy je napisao:
Komaraccc je napisao:
Zasto mislis da nema dobrih ljudi? Moze malko jasnije.
Da ne skrecem vise sa teme, odmicem se od iste.
:)

Ljubav je bezuslovna, kao i istina.
Lazov je svako ko je jednom slagao. Naravno imaju oni koji svako malo lazu i onaj koji je par pusta slagao u zivotu ali i jedan i drugi nisu pravednici nego lazovi:-)
Isto tako, jel voli onaj ko zavidi? Jel voli onaj koji ne postuje roditelje? Jel voli onaj koji zudi za materijalnim bogatstvima? A "nije se rodio" ko jedno od ovo troje nije uradio. I jos mnogo drugih losih stvari.
Zato nema dobrih ljudi, vec samo manjih i vecih boraca u priblizavanju dobrom.

Ljubav nije bezuslovna, kao ni istina. O tome smo već pričali na drugim temama. Nije lažov onaj ko je jednom slagao. Kao što nije ni j*bač onaj koji je jednom j*bo. Imaju oni koji svako malo j*bu, i oni koji su j*bali par puta, ali samo su ovi prvi j*bači, a ovi drugi nisu. Kvantitet izvedbe igra značajnu ulogu u čovjekovu svijetu, jer je on često potvrda kvaliteta.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
A ko je taj svemocni autoritet koji odredjuje koja je to jedina ispravna religija?

Svako za sebe, svako bira svoj put i svakome je njegova religija ona prava. A na kraju, kada dođe vrijeme, vrijeme koje samo Bog zna, tada će se vidjeti ko je bio u pravu i čija djela i kazivanja je Bog odobravao, a čije ne.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno. Svako za sebe.
Ali onda neko ko sve to gleda sa strane mora primijetiti apsurdnost toga jer je nemoguce da su svi u pravu (dok je vrlo moguce da niko nije u pravu) i zato ce neko sa strane jednostavno uociti prostu logicku i matematicku cinjenicu a to je da nema jedine prave istine (ili tacnije da se ona ne moze spoznati u ovom zivotu) tako da ona konstatacija Evil Deada i dalje stoji.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa onaj ko gleda sa strane, on će izvagati argumenti i odlučiti se za jedne ili nijedne, nači pojedinac je taj neko ko gleda sa strane i odlučuje, a odlučuje na osnovu nekih, argumenata, činjenica, ili mu se pak samo sviđa ta furka.
Kao i ja sam, rođen sam u pravoslavlju, kao djete me krstili, a kada sam sam počeo da istražujem i čitam Bibliju, vidio sam da pravoslavlje sa Biblijom i hrišćanstvom nema nikakvih dodirni tačaka, nači tada sam svojevoljno odbacio to što mi je nametnuto rođenjem. Istražujući koja to religija ima biblijske stavove i ponašanje u skladu sa onim što naučava Biblija, uvidio sam da su to jedino JS, mada evidentno je da ja još nisam ni blizu toga da budem JS, što ne znači da jednog dana neće doći i do te promjene. Međutim važno je to da to neće biti mi nametnuto rođenjem ili nečijom tuđom odlukom, već će to biti isključivo moja odluka, moje promišljanje i rasuđivanje datih mi činjenica i argumenata, nači kada se sam uvjerim u istinitost svega.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kad se uvjeriš? Onda to nije vjerovanje.

Više puta sam pisala, razlika između pravih vjernika je mala, a između loših vjernika ogromna (jer oni se drže kruto običaja i nekakvih pravila a suština postaje manje bitna).
Uvijek se istrajava na razlici a nikad na sličnosti.

Koliko ima pravih vjernika? Jako malo.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa i treba da ih je malo i prorečeno je da ih je malo, jako malo, onih koji hode sa ožijim imenom na usnama i koji propovjedaju dobru vjest, jako malo hehehe.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 14:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ne koji propovjedaju, nego koji žive tako.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Živjeti tako znači propovjedati, to Biblija kaže, ako je uopšte važno i istinito ono što piše u Biblij.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A sto ti samo propovijedas, a ne zivis u drugim aspektima kao JS? Recimo psovanje?
Samo rijeci. To je ono sto sve religije rade, samo rijeci, a djela nigdje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jeli čitaš li ti ili si samo paglu, pa lijepo ti piše da nisam JS, ali da uviđam da oni propovjedaju i žive u skladu sa onim što piše u Biblij.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2012, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jeli čitaš li ti ili si samo paglu, pa lijepo ti piše da nisam JS, ali da uviđam da oni propovjedaju i žive u skladu sa onim što piše u Biblij.

Pa sto onda propovijedas njihovu religiju? Koja je korist od tog sto ces drugima pricati, ako sam ne drzis to? To je kao da ja kazem treba jesti govna, a sam ih ne jedem. Prvo moras pokazati primjerom na sebi, pa onda uciti druge.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]