banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 16:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jul 2012, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Citiraj:
Slika
U Banjaluci je danas potpisan ugovor o nabavci i primjeni Integrisanog informacionog sistema između Poreske uprave Republike Srpske i kompanije SAP, vrijednosti 9,5 miliona KM, kojim će se omogućiti lakša komunikacija sa poreskim obveznicima i jednostavnije plaćanje poreskih obaveza.

Novi informacioni sistem omogućiće jednostavnu, brzu i efikasnu komunikaciju sa poreskim obveznicima, što će pojeftiniti rad same Uprave, a unaprijediće se i razmjena podataka sa njenim korisnicima, među kojima su fondovi, opštine, Zavod za statistiku, MUP i Agencija za igre na sreću.

Predsjednik Vlade Srpske Aleksandar DŽombić rekao je da primjena ovog softvera predstavlja nastavak reforme Poreske uprave kojom će se doći do jednostavnije tehnologije njenog rada.

On je dodao da je SAP-ov softver vodeći u svijetu, sa 25 odsto tržišnog učešća, što će pomoći da se napravi transparentnija tehnologija rada Poreske uprave, povećanje prihoda i smanjenje troškova rada.

"Želimo da poreski obveznik jasno zna koja je njegova obaveza, dobije edukaciju od Uprave i da ga ohrabrimo da dobrovoljno ispunjava svoje obaveze", poručio je DŽombić.

Direktorka Poreske uprave Srpske Zora Vidović rekla je da bi u prvoj godini primjene trebalo da se proizvedu efekti od 64 miliona KM, dok će cijela implementacija trajati četiri godine, a finansiraće se iz sredstava računa prinudne naplate.

Ona je navela da je primjena SAP-ovog sistema u okruženju dorinijela povećanju naplate javnih prihoda od tri do 10 odsto na godišnjem nivou, te uštede u radu uprava od 20 do 35 odsto, kao i uštede kod samih korisnika u komunikaciji sa poreskim upravama.

Prema njenim riječima, javni poziv za nabavku opreme raspisan je u avgustu prošle godine.

Direktor SAP Srbija Predrag Vraneš rekao je da će integrisani sistem građanima omogućiti da jednostavnije i tačnije ispunjavaju svoje poreske obaveze, što će dovesti i do smanjenja redova na šalterima Poreske uprave.

On je dodao da je današnji ugovor strateški projekat za ovu kompaniju i da će kompanija uložiti maksimalni napor da ispuni očekivanja građana Srpske i Poreske uprave.

Predstavnik grupe ponuđača koje isporučuju licencu za ovaj proizvod, kompanija "Sirius" iz Banjaluke i "Program" iz Beograda, Dragiša Vasić rekao je da ovaj informacioni sistem neće biti rezervisan samo za Poresku upravu, već i za eksterne subjekte.

On je dodao da će, početkom primjene sistema, početi i primjena indikatora isplativosti investicije, na osnovu kojih će boniteti primjene SAP sistema biti poznati nakon prvih šest mjeseci i dostupni javnosti.

Prema njegovim riječima, održavanje sistema na godišnjem nivou koštaće 18 odsto vrijednosti LOT-a 1.

Kompanija SAP posluje u 50 zemalja svijeta za preko 190.000 korisnika, a uz pomoć njenih softverskih rješenja upravlja se poslovima u 70 vlada širom svijeta, više od 400 gradova, kao i planiraju resursi svih preduzeća za više od 25 industrija.

Na teritoriji zapadnog Balkana korisnici softvera SAP-a su, između ostalih, "Elektroprivreda BiH", "Željeznice BiH", "BH Telekom", "Delta Holding", Naftna industrija Srbije, "Bosnalijek", a današnji ugovor je prvi posao sa javnom institucijom u Srpskoj.

Zar ovo nisu mogli da odrade ETF i PMF za ove pare?

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 19:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Mogli su za manje. Ali vlast zacrtala da se ne ide ispod navedene cifre. ;)

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
hehehehehe
jok mora sap ne znaju to nasi
:lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 19:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da u tekstu nije navedeno: godišnje održavanje će iznositi 900.000 KM.
Na stranu to što su tek sad po potpisivanju zaključili da im treba sav nov hardver.
Ko su ti Sirius D.O.O? Imaju li šta ozbiljno urađeno? Vidim da ih google ne izbacuje.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 19:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Zauzeti su poslom, pa nemaju kad da naprave sajt.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

chils je napisao:
hehehehehe
jok mora sap ne znaju to nasi
:lol:

Najjača kampanja Naprednjaka u Srbiji prije par mjeseci mi je bila da kako im treba južnokorejski softver za javne nabavke i slične aukcije. :banghead:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 20:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Tpojka je napisao:
Spoiler:
Citiraj:
Slika
U Banjaluci je danas potpisan ugovor o nabavci i primjeni Integrisanog informacionog sistema između Poreske uprave Republike Srpske i kompanije SAP, vrijednosti 9,5 miliona KM, kojim će se omogućiti lakša komunikacija sa poreskim obveznicima i jednostavnije plaćanje poreskih obaveza.

Novi informacioni sistem omogućiće jednostavnu, brzu i efikasnu komunikaciju sa poreskim obveznicima, što će pojeftiniti rad same Uprave, a unaprijediće se i razmjena podataka sa njenim korisnicima, među kojima su fondovi, opštine, Zavod za statistiku, MUP i Agencija za igre na sreću.

Predsjednik Vlade Srpske Aleksandar DŽombić rekao je da primjena ovog softvera predstavlja nastavak reforme Poreske uprave kojom će se doći do jednostavnije tehnologije njenog rada.

On je dodao da je SAP-ov softver vodeći u svijetu, sa 25 odsto tržišnog učešća, što će pomoći da se napravi transparentnija tehnologija rada Poreske uprave, povećanje prihoda i smanjenje troškova rada.

"Želimo da poreski obveznik jasno zna koja je njegova obaveza, dobije edukaciju od Uprave i da ga ohrabrimo da dobrovoljno ispunjava svoje obaveze", poručio je DŽombić.

Direktorka Poreske uprave Srpske Zora Vidović rekla je da bi u prvoj godini primjene trebalo da se proizvedu efekti od 64 miliona KM, dok će cijela implementacija trajati četiri godine, a finansiraće se iz sredstava računa prinudne naplate.

Ona je navela da je primjena SAP-ovog sistema u okruženju dorinijela povećanju naplate javnih prihoda od tri do 10 odsto na godišnjem nivou, te uštede u radu uprava od 20 do 35 odsto, kao i uštede kod samih korisnika u komunikaciji sa poreskim upravama.

Prema njenim riječima, javni poziv za nabavku opreme raspisan je u avgustu prošle godine.

Direktor SAP Srbija Predrag Vraneš rekao je da će integrisani sistem građanima omogućiti da jednostavnije i tačnije ispunjavaju svoje poreske obaveze, što će dovesti i do smanjenja redova na šalterima Poreske uprave.

On je dodao da je današnji ugovor strateški projekat za ovu kompaniju i da će kompanija uložiti maksimalni napor da ispuni očekivanja građana Srpske i Poreske uprave.

Predstavnik grupe ponuđača koje isporučuju licencu za ovaj proizvod, kompanija "Sirius" iz Banjaluke i "Program" iz Beograda, Dragiša Vasić rekao je da ovaj informacioni sistem neće biti rezervisan samo za Poresku upravu, već i za eksterne subjekte.

On je dodao da će, početkom primjene sistema, početi i primjena indikatora isplativosti investicije, na osnovu kojih će boniteti primjene SAP sistema biti poznati nakon prvih šest mjeseci i dostupni javnosti.

Prema njegovim riječima, održavanje sistema na godišnjem nivou koštaće 18 odsto vrijednosti LOT-a 1.

Kompanija SAP posluje u 50 zemalja svijeta za preko 190.000 korisnika, a uz pomoć njenih softverskih rješenja upravlja se poslovima u 70 vlada širom svijeta, više od 400 gradova, kao i planiraju resursi svih preduzeća za više od 25 industrija.

Na teritoriji zapadnog Balkana korisnici softvera SAP-a su, između ostalih, "Elektroprivreda BiH", "Željeznice BiH", "BH Telekom", "Delta Holding", Naftna industrija Srbije, "Bosnalijek", a današnji ugovor je prvi posao sa javnom institucijom u Srpskoj.

Zar ovo nisu mogli da odrade ETF i PMF za ove pare?

Los humor.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 20:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Nemojte se ljudi zajebavati, koje to domaće preduzeće (a da ne pričamo fakultet) ima iskustvo sa izradom i održavanjem sistema koji treba da koristi svako pravno lice, a po tekstu i fizička lica. Nije to baš oblast da se neko uči na greškama.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 20:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sto bi MuskoBre rekao, da li vi znate sta je SAP???

Eno Digresija je par puta naveo koliko se placaju ljudi koji rade sa bazama... A ovi sto rade na razvoju, integraciji i odrzavanju ERP sistema... Blah, horor...

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 21:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa ono, SAP konsultant pri implementaciji, ima cca. 600-700 dolara satnicu. SAP i bilo koji drugi IS naprosto ne da nisu ista stvar, nego nisu ista kategorija. Izmedju ostalog, prije nekoliko godina, Walmart je odlucio da uvede SAP, troskovi su se popeli na preko MILIJARDU dolara, i na kraju ga nisu ni uveli, bilo je previse kompleksno.

Pored SAP-a, koji ti govori gdje si bio juce, i gdje si danas, postoji i sistemi za upravljanje projektima i rizicima, koji ti govore gdje ces biti za npr. 3 mjeseca, kao sto je Oracle Primavera. Ali to se implementira prvenstveno u generatore profita, PU nije bas tako nesto.

Izmedju ostalog, jako sam skeptican i u ovu implementaciju. Tj. ne samo implementaciju, nego efikasnost, jer ne postoji volja za medjusobnim uvezivanjem potrebnih institucija. Plus sto je PU u zadnjih par mjeseci, u IT sektor zaposlila ljudi koji NISU CULI za copy-paste. Ne karikiram, nego govorim bukvalno.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 21:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma to je vec nesto drugo... Nasa posla...
Reagovao sam na poredjenje ETF i SAP-a

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 21:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Prva moja recenica dovoljno govori na temu tog poredjenja :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 21:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A uvezanost, dok sam dole radio, nisam mogao natjerati kolegicu da koristi mail umjesto faxa... Zamisli da svaki dan saljes stotinjak faksova? Dobar dan, dobar dan... Molim vas signal za faks?!?!

Pa mi pricaj price :P

I medo, moja se samo slaze sa tvojom :P

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 17 Jul 2012, 21:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 21:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sad sam tek uvidio o kakvom developmentu se radi. My fault.
Ali mi ostaje i dalje pitanje zar je moguće da Univerzitet ne može da projektuje rješenje za ovakve potrebe.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 21:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:
Sad sam tek uvidio o kakvom developmentu se radi. My fault.
Ali mi ostaje i dalje pitanje zar je moguće da Univerzitet ne može da projektuje rješenje za ovakve potrebe.

Imas li i najmanji osjecaj da su ove tvoje 2 recenice u logickom sukobu? :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nevežući rečenice, niti postavljajući korelaciju prema firmi kojoj je prošlogodišnji bruto prihod bio duplo veći od BDP-a RS:

"Da li je uopšte moguće da se u zajedničkom projektu više fakulteta BU isprojektuje softver koji bi mogao da upravlja potrebama PU?"

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 22:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Odgovor -Da. Samo sto bi razvoj trajao cca. 10 godina, i u konacnici vjerovatno bio skuplji 10 puta.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 23:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja kad čujem priče tipa "zar nije mogao ETF" proljev dobijem...

Što neko reče, ti ljudi kojima se isporučuje softver ne znaju sa koje strane se gleda u monitor a kamoli nešto više.

Nema dana a da me ne iznenadi ljudska glupost i donekle žalim te jadnike koji će raditi obuke (ne)radnika...

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 23:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Bukvalno mi je vise ljudi iz IT-a u PU pricalo da su od Nove Godine, sa novom direktoricom, primljeni ljudi koji nikad nisu culi sta je copy-paste. Trebamo li se prisjetiti da je nova direktorica iz Srpca? :D Ili da je 95% novih zaposlenika iz Srpca? :D ..Ili da je kvota za nova radna mjesta za godinu 2012. ispucana u drugoj polovini januara? :D

Ne, ne radim tamo, nisam radio, niti sam aplicirao za neko radno mjesto, niti imam namjeru :D

Btw, dosta offtopica i od mene :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 00:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
MuskoBre je napisao:
Plus sto je PU u zadnjih par mjeseci, u IT sektor zaposlila ljudi koji NISU CULI za copy-paste. Ne karikiram, nego govorim bukvalno.

nevezano za SAP :D al na ovo moram reći:

prošle godine su me digli s GO da umrežim snimač u mojoj bivšoj osnovnoj skoli, elem ja dosao praznih ruku i "dodjele" oni meni lika da mi pokaze gdje je snimač da mi pomogne i sl... i zatreba mi patch kabl, pitam dotičnog za isti on gleda u mene ko tele u šarena vrata... reko mrežni kabl s dva konektora sa obe strane :D on blijedo "aaaaa internet kabl" ... reko ok :D ajmo dalje gdje vam je switch opet muk i pitanje "Switch?"... :S kontam se ne jeb me :D i pitam ja lika ko je šta je čime se bavi u školi i dobijem odgovor "Prof. Infomatike" .... došlo mi da plačem...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]