27.7.2012.
Citiraj:
Ритам
Интервју: Бисера Велетанлић
Нема сврхе борити се за квалитет
Мени не треба 15.000 људи на концерту, јер немам потребу да нешто показујем свету
Није ми најважније колико сам зарадила
Једна од најзначајнијих певачица забавне и џез музике, звезда фестивала „Опатија”, „Ваш шлагер сезоне”, „Загреб”, „Београдско пролеће”, „Месам”, „власница” многих хитова, Бисера Велетанлић вечерас ће одржати концерт у Задужбини Илије М. Коларца.
Током каријере сарађивала је са многим музичарима, од Корнелија Ковача до Арсена Дедића, а упркос приличном стажу, иза себе има само три албума: плоче „Бисера”, „Сутра ће бити боље” и компакт диск „Пробуди се”. Пре четири године објавила је троструку компилацију највећих хитова „Прозор” која на најбољи начин сведочи о каријери дугој више од четири деценије.
Вечерас ће се, уз подршку старих сарадника Корнелија Ковача и Васила Хаџиманова, и уз госте – чланове бенда „Дарквуд даб”, поново појавити на Коларцу, месту на коме је пре тачно 12 месеци одржала први прави солистички концерт у каријери, иако је 44 године у музици.
– Пожелела сам да направим репризу, јер је прошле године било толико велико интересовање да је три пута више публике остало испред сале, и то ми је био главни подстицај за још један концерт, с тим што сам овога пута мало изменила репертоар. Унела сам пет-шест „нових” песама, и то тако да сви буду задовољни. Па и они који су ме прошле године питали где је „Фантом” или нека друга позната песма…
С обзиром на толико интересовање, да ли сте размишљали о неком већем простору у Београду?
Јесам, али волим Коларац, ту публику, јер она зна како дишем. То ми је важно. Мени не треба 15.000 људи на концерту, јер немам потребу да нешто показујем свету, просто нисам таква. Више волим да концерт буде прави доживљај који ће и мене и публику „држати”, а није ми најважније колико сам зарадила. Знате, имам потребу да после неких добрих концерата, позоришних представа или филмова ћутим. За мене је успех када се то деси. А надам се и да ћу овим концертом на Коларцу заокружити врло добру каријеру.
Зашто заокружити?
Мислим да је време да се повучем, али не нагло. Треба полако да почнем да се повлачим са сцене. Имам снаге да се бавим музиком, али нема више сврхе. Толико сам се трудила и трудим се и даље око квалитетне музике, а ситуација је све гора. То је разлог.
Али песма „Нешто сасвим извесно” коју сте снимили са бендом „Дарквуд даб” један је од највећих хитова 2011. Зар Вам то није мотив да „гурате” даље?
Јесте, а најдивније од свега је што ту песму воле и млади и стари. Нажалост, код нас постоји подела на младе и старе, а не на добре и лоше. За мене је изузетно важно што су старији људи, који не прате „Дарквуд даб”, одједном упознали групу и свидела им се, а разлог је баш та песма. Зато ми је било потпуно природно да чланове ове групе позовем да буду гости на мом концерту на Коларцу.
Прошле су четири године од објављивања компилације „Прозор”. Да ли планирате нови албум?
Волела бих да направим још један ЦД, па да ми то буде јубиларни други компакт диск у каријери. Јер имам један ЦД и један видео спот, и своју издавачку кућу сам баш „бацила у велики трошак”. Нажалост, нисам имала ни повратну информацију колико је дискова продато тада, једино знам да су изашла три-четири издања „Прозора”. Ако бих скупила добре композиције, урадила бих нови ЦД, сигурно. Али пре неког новог албума, на вечерашњем наступу биће и промоција ДВД издања на коме се налази снимак концерта на Коларцу из 2010.
Ј. Копривица
објављено: 26.12.2011.
http://www.politika.rs/rubrike/spektar/ ... et.sr.html