Ah, ajd sad malo ozbiljnije. Malo sam zbijao sale na racun vegetarijanaca, ali i to treba ponekad.
Sto se tice vegetarijanstva...
Uvijek se treba zapitati sta je cilj toga.
Posto cilj moze biti, fizicko zdravlje, odustajanje od unistavanja svega sto se krece, ljubav prema zivotu, spiritualni rad.
Mozda ima jos neki, tako neka mi oproste oni koje nisam spomenuo.
Da ne ulazim u neke od gore navedenih ciljeva i da odmah predjem na onaj zbog kojeg sam ja VEGETARIJANAC.
Prvenstveno jesti hranu jeste unositi u organizam odredjenu vrstu vibracije, koja na taj nacin posredno povecava ili snizava energetski bilans u tijelu. (Da ne bude zabune, to je jedan od nacina unosenja energije) Svaka hrana ima svoj energetski potencijal, neka vise neka manje. Tu ne mislim na bjelancevine i proteine, vec na cistu energiju.
Energija mesa je, sto je zacudjuce, na veoma niskom nivou. No, ona nas snadbjeva sa bjelancevinama i proteinima i ima ih vise nego vecina namirnica. Sem ako se izuzme jedenje jaja i mlijeka koji vegetarijancima ili kako je popularnije veganima, donosi dovoljnu kolicinu bjelancevina i proteina.
S obzirom na to, energija mesa posredno pridonosi energetskom bilansu i kvaliteti energije unutar covjeka. Kao takva ima svoju vibraciju. Koja u auricnom i pranicnom (energetskom) tijelu ima veoma los uticaj. U organizam unosimo nesto sto je mrtvo. Unosimo osjecanja zivotinje koju jedemo, bol koji je pretrpjela u trenutku ubistva, njen strah, stres i sl.
Sve to utice na vibraciju energ. u nama, i shodno tome i vrstama i kvaliteti energije koju na drugi nacin unosimo u tijelo. Zbog toga ljudi koji su vegetarinaci primaju mnogo finuju energiju od onih koji to nisu. A koja je veoma bitna, ne presudna, u spiritualnom radu. A moguce ju je vidjeti u tome sto daleko osjecajnije prilaze stvarima oko sebe i na veoma neposredan nacin osjecaju zivot koji pulsira oko njih. Hrana se proteze kroz prve tri chakre (centra svijesti u astralnom i visem tijelu). Na prvom i za covjeka najnizem je pohlepno unosenje hrane, na drugom je hrana se unosi djelomicno kao pohlepa djlemoicno kao gurmanski kvalitet, na trecem centru ona postaje gurmanska. Iako ima teznju da se unosi kao potreba zaprezivljavanjem i u onoj kolicini koja je potrebna. Na visim centrima svijesti ona je samo radi prezivljavanja tijela. Prvi centar je odgovoran za sigurnost u svijetu, drugi za seksualno zadovoljstvo kao i za radost, i skladiste je karme, tj. sudbine. Treci centar je odgovoran za intelektualnu i fizicku nadmoc. Da bi se islo dalje u razvoju svijesti, potrebno je i hranu dovesti do profinjavanja. Stoga vecina tragaoca ulazi u vegetarijanstvo.
Biljke imaju daleko finiju energiju od zivotinja. Hrane se suptilnijim oblicima energije, a i same istu stvaraju dok zivotinje ne stvaraju energiju vec je preradjuju u energ. koja im je potrebna za fizicko tijelo. I srazmjerno kvaliteti zivotinje ili stadiju svijesti koje zauzima u svijetu ona postaje grublja ili finija.
Zivotinje imaju svijest kao i ljudi, samo njivoa svijest ide do 4 sekunde svjesnosti svog tijela, da se tako izrazim. Samo neka rijetka vrsta majmuna je imala pamcenje duze od 4 sekunde.
Prvi kat ka visim energijama u duh. krugovima predstavlja vegetarijanstvo i svako ozbiljni u svom nastojanju prestaje jesti meso ili ga jede u malim kolicinama ili samo odredjene vrste zivotinja. Recimo svinja je jedna od najgodih vrsta zivotinje, i kao takva na najnizem
stadiju evolucije u tijelu zivotinje. (mozda su muslimani u pravu

)
Biljke nemaju svijest kao zivotinje dok zivotinje imaju svijet koja kasnije prelazi u ljudsku ako je imala povoljne karmicke uslove.
Mozda covjek nije kraj vec i on na neki nacin je vrsta ishrane za visa evolutivna bica.
Jeste li se to zapitali, mozda smo i mi samo lanac u ishrani.
Biljka ne osjeca stres i strah u onom intezitetu kao zivo bice, iako i one imaju neku vrstu svesti. I koliko znam niko od nas ne jede biljku kada nije zrela. Kada je zrela ona je na vrhuncu razvoja tjelesnosti i tada nastupa ugibanje tj. smrt i najcesce mi tada uzimamo biljku kao hranu. Znaci mora da prodje izvjestan period kada je ona spremna za ishranu. Ne jednemo je kada je u svom razvoju ka zrelosti. Zivotinje ubijamo u bilo koje vreme. Sto su mladje to je meso sladje.
Drugi razlozi mogu biti i ljubav prema bicima sto je i sam representative napisao. On ili ona, nisam skuzio pol, posto mijesa lica, i sto vise postujem nego svirepo ubijanje radi uzivanja ili prehrane. Niko nema pravo oduzimati bilo kakav oblik zivota radi uzivanja, neka mi oproste hriscani jer oni kao razlog opet tu stavljaju biblije i slicne stvari kao dokaz kakoje "Bog" rekao suprotno. Zabole me.
Sto govori da Represent. ima razvijeniju srcanu cakru od vecine na ovom forumu. Nije zakljucak vec pretpostavka. Nemojte se uvrijediti, no i ako se uvrijedite, super.
Stoga ima daleko drugacije poglede na svijet oko sebe. I volio bih kada bi na ovom svijetu bilo vise takvih ljudi, jer bi svijet napokon presao na vise stanje svijesti funkcionisanja od trenutnog.
Toliko za sada. Mozda sam bio malo nerazumljiv, ali oprostite mi na tom.
Representative, sretno.