banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 88 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Zdravstveni savjeti
PostPoslato: 08 Nov 2006, 09:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav svima!

Ako imate neke savjete kako da unapredimo naše zdravlje, bilo da se radi o odvikavanju od pušenja, liječenju od prehlade, bolova u stomaku, itd, itd..., napišite vaše savjete ovdje.

I napisite na vrhu posta masnim većim slovima o čemu se radi da čovjek letimično može da skonta o čemu se radi.

Pozdrav!

Poslednji put menjao Dak dana 09 Nov 2006, 14:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 09:21 
Majstor
Majstor

Problemi sa disanjem

Meni se često desilo da ostanem bez daha, i da ne mogu dovoljno jako da udahnem da se okrijepim, pa moram više puta da duboko udahnem, svaki put dublje nego prethodni put, što rijetko kad pomogne. Tek kad počnem serijski da zijevam povratim se.
Ja sam taj problem riješio na sljedeći način: umjesto da se trudim da udahnem što više vazduha, ja se trudim da izdahnem što dublje!, a udahnem sasvim normalno, i nakon par takvih izdisaja problem je riješen.

Poslednji put menjao Dak dana 09 Nov 2006, 14:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 09:24 
Majstor
Majstor

Grč u listu noge

Često se desi da vas uhvati grč u listu noge. Ja taj problem (sebi i drugima) riješavam tako što palcem pritisnem petu, ali odozdo, na tabanu. To je malo teže da sami sebi uradite pa je bolje da to neko drugi uradi za vas. Naravno, morate izuti obuću. :D

Poslednji put menjao Dak dana 09 Nov 2006, 14:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Dak je napisao:
Često se desi da vas uhvati grč u listu noge. Ja taj problem (sebi i drugima) riješavam tako što palcem pritisnem petu, ali odozdo, na tabanu. To je malo teže da sami sebi uradite pa je bolje da to neko drugi uradi za vas. Naravno, morate izuti obuću. :D

grc u nozi-zategnuti stopalo na gore, stati na hladnu podlogu, plocicu najbolje ili prisloniti taban na hladan zid. djeluje :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Dak je napisao:
Meni se često desilo da ostanem bez daha, i da ne mogu dovoljno jako da udahnem da se okrijepim, pa moram više puta da duboko udahnem, svaki put dublje nego prethodni put, što rijetko kad pomogne. Tek kad počnem serijski da zijevam povratim se.
Ja sam taj problem riješio na sljedeći način: umjesto da se trudim da udahnem što više vazduha, ja se trudim da izdahnem što dublje!, a udahnem sasvim normalno, i nakon par takvih izdisaja problem je riješen.

ovo se desava cesto? u miru ili poslije napora?
ako je nesto ucestalo, ja savjetujem da s ekonsultujes sa svojim dr, da ti poslusa rad srca i pluca , za pocetak.
U svakom slucaju, moze biti da je sve OK, da treba da se opustis, malo meditacija, vjezbe disanja i sl. Ali predostroznosti nikad kraja! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 16:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Okt 2006, 20:59
Dak je napisao:
Pozdrav svima!

Ako imate neke savjete kako da unapredimo naše zdravlje, bilo da se radi o odvikavanju od pušenja, liječenju od prehlade, bolova u stomaku, itd, itd..., napišite vaše savjete ovdje.

Možda bi se tema mogla označiti i kao ljepljiva (?)

Pozdrav!

Savjeta nikad ni dovoljno, ni dosta :) Ako nekog interesuje ishrana/trening slobodno neka pise/postavlja pitanja, rado cu odgovoriti ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 17:22 
Majstor
Majstor

simplicity, hvala za savjet, nije ništa ozbiljno kod mene, ali desi se nekad da moram duboko da udahnem, ali ne osjećam ono okrepljenje kao svako od nas kad duboko udahne.

Flex, ja vjerujem da ti mnogo znanja imaš u vezi ishrane, i predlažem da promijenimo paradigmu i ne čekamo da se pitanje postavi da damo neki savjet, već da pišemo što nam padne na um a što smatramo jako korisnim. Čitač će preletjeti pogledom preko toga, memorisati i već isti dan primjeniti. Zato naprijed! :-)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 18:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Flex, ja vjerujem da ti mnogo znanja imaš u vezi ishrane, i predlažem da promijenimo paradigmu i ne čekamo da se pitanje postavi da damo neki savjet, već da pišemo što nam padne na um a što smatramo jako korisnim. Čitač će preletjeti pogledom preko toga, memorisati i već isti dan primjeniti. Zato naprijed! :-)

Pozdrav!

Sve zavisi od ciljeva odredjene osobe, da li zeli da smrsa ili izgradi misice, itd, itd. Ali evo ukratko o ishrani:

Da objasnim prvo odredene pojmove, odnosno 3 vazna mikronutrienta:

Proteini: 1g proteina tezi 4kcal,, znaci veoma malo. Ono sto je kod nas nazalost prisutno, je da je unos proteina zaista prenizak i da se ne vodi racuna o tome. Jedna izreka kaze: Sve sto covjek jeste, jeste kroz svoje proteine (ovde se misli prvenstveno na DNK...). Najvaznije: Protein je GRADIVNA materija. Tijelo se sastoji od 70% vode, a sve ostalo se izgraduje kroz proteine: enzimi, misicna vlakna, kosa, nokti... (sem masnih naslaga naravno:) ). Ovo je nazvazniji nutrijent, i trebao bi da bude kod sviju zastupljen u ishrani mimimalno nekih 2g po kg tezine. Ukoliko neko zeli da smrsa, ili izdradi misicnu masu, proteine treba povecati na 3-4 gr/kg. Ono od cega se svi boje: Pojesti 1kg mesa dnevno, pa ja se udeblja? E pa, nista od toga. Proteini se tesko pretvaraju u masti, naravno moguce je, ali treba poprilicno vremena da se primjeti da se neko udebljao od velike kolicine proteina, a i to prije svega nije ni lako - odnosno jeftino. Vazno za napomenuti je da se biraju nemasni izvori proteina : Tunjevina u vodi, pileca ili pureca prsa, nemasna teletina, riba (sto vise to bolje), nemasno mlijeko (iako se ovo u mom sportu izbjegava zbog laktoze), bijelace iz jajeta, Sirutkin (whey) protein.. itd.

Ugljeni hidrati: Ugrubo, dijele se na proste i slozene. Prosti su seceri - ono od cega se debljamo, jer su prosti: njiohov proces razlaganje je vrlo kratak, i ako nam je glikogen popunjen - ovo ode u masne naslage. Slozeni UH trebaju da budu osnova svakome: Riza, crni integrali hljeb, zobene pahuljice (pazljivo sa muslijima, puni su secera), krompir, grah, kukuruz - ovo su tzv skorbasti UH.
Vlaknasti UH: Salate - njihov unos smije biti i treba da bude neogranicen: Vlakna se nemogu iskroistiti, i pri njihovom razlaganju tijelo se pati, cime dodatno trosi energiju -odlicno pri dijetama.
Ukoliko neko zeli da izdradi misicnu masu, potrebno je da poveca UH, i da vecina budu kompleksni (slozeni). Ako neko zeli da smrsa treba da smanji Uh, i da osnova budu samo slozeni: Najbolje integralna riza pri dijeti, i mozda za dorucak zobene.

Masti: dijele se na zasicene i nezasicene. U zasicenima pretjerujemo svi bez da to znamo , i od toga se debljamo. Zasicene se tesko razlazu, vecinom su zivotinjskog porjekla (slanina :D), kao i biljnog. Dosta takvih ima u mlijecnim proizvodima, preradjenoj hrani, biljnim uljima, margarinima.
Nezasicene su takozvane dobre ili esencijalne masti: One koje trebamo da unosimo: Laneno ulje, maslinovo (bez przenja na maslinovom, kiseline tako oskiduju u zasicene), Riblje ULJE - vrlo vazno, za nizak nivo holesterola unostiti riblje - najbolji izvor tzv omega 3 kiselnia.

Ukoliko neko zeli da dobije na misicima,: 3-4 gr proteina, 300-500 gr slozenih UH, i nekih 30-60 gr masti.
Ukoliko neko zeli da smrsa: Isto 3-4 gr proteina, UH do nekih 200 - 300 gr (sve slozeni), i povecati esencijalne masti po potrebi tokom dana, da bi se izdrzalo, jer je energetski unos nizak: UH su glavni nosioci energije.
Ako neko zeli da zivi zdravo: Zavisi od aktivnosti i metabolizma osobe, ali otprilike: 2g proteina/kg, 300-400 gr UH, masti oko 40 pa navise, naravno esencijalne.

Ako vam je ovo otprilike osnova ishrane, jednom sedmicno po koji tzv junk obrok (sve sto se nesme), necete ni osjetiti.

I Jos nesto vrlo vazno: Jesti sto vise manjih obroka dnevno. Na taj nacin se ubrzava metabolizam, a jedino takav sagorjeva masnoce. Da ne idem u detalje, tijelo zeli da zadrzi homoestazu - odredjenu ravnotezu koju mi naravno narusavamo prilikom stalnog unosa hrane (kvalitetne naravno), cime metabolizam i citav trakt mora da se aktivira da bi se to sve preradilo. Ako tijelo napadamo stalno sam manjim obrocima, ono ce morati da ubrza metabolizam, da ni izaslo na kraj s takvim unosom. Ja jedem 6 puta dnevno, i stalno sam gladan (jadna moja buduca zena :D ), kad sam slobodan, odnosno imam vremena, jedem svaka 2 sata - par zalogaja, odlicno. Stvar postaje jos bolja, jer tijelo prilikom varenja trosi energiju, a ako smo iazbrali pametan unos kalorija, odlican korak do bolje linije.
Ima tu jos puno da se prica, ali ovo je ukratko osnova.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 15:01 
Majstor
Majstor

Samo jos nesto da kazem: predlazem da na pocetku posta napisete velikim (npr. size=15) masnim slovima o cemu se radi u vasem savjetu da čitač letimično može da vidi o čemu se radi. Pogledajte jos jednom moje postove gore da vidite otprilike kako bi moglo da izgleda.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2006, 08:04 
@flex

Mozda ne bi bilo loshe da napishesh koju lijepu o glutaminu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2006, 23:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

psyborg je napisao:
@flex

Mozda ne bi bilo loshe da napishesh koju lijepu o glutaminu...

http://www.x3mforum.com/smf/index.php?topic=59.0

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2006, 14:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
29 najzdravijih namirnica

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2007, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
dopuna

proteini
1 g proteina 17,17 kJ
protein moze preci u masne naslage, u slucaju da ga ima previse, vrsi se dezaminacija amino kiselina, pa se prevode u acetil koA sto na kraju dovodi do prevljenja masnih naslaga, ali jako jako jako rijetko se deshava
2g po kg tezine treba da bude zastupljen kod osoba koje planiraju da povecaju svoju misicnu masu, inace je sasvim dovoljno 1g po kg, osim kod trudnica i djece u razvoju
proteina ima u biljnim i zivotinjskim namirnicama, preporuceno je unositi 50:50 biljnih i zivotinjskih namirnica, da bi tijelo dobilo sve potrebne aminokiseline od kojih se kasnije grade proteini
problem nastaje kod vegetarijanstva, da bi kolicina lizina kojeg u zivotinjskim namirnicama ima dovoljno nadoknadila tijelu potrebno je unositi povrce+leguminoze zajedno

ugljeni hidrati
1g ugljenih hidrata 17,17kj
vlakna su jako zdrava, medjutim ishrana samo vlaknastim namirnicama ometa apsorpciju Ca, Fe, Zn, ali vecim unosom vit C se moze obezbjediti normalna apsorpcija ovih nutrienta

jesti:
uvijek u isto vrijeme

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2012, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Zna li iko nešto više o masnom tkivu koje izrasta na tijelu, može izrasti do veličine oraha pa se mora hitno preduzeti operacija, koji su uzroci, je li to simptom nekog ozbiljnijeg poremećaja?

Dak, svaka čast za temu :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2012, 17:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Hristov je napisao:
Zna li iko nešto više o masnom tkivu koje izrasta na tijelu, može izrasti do veličine oraha pa se mora hitno preduzeti operacija, koji su uzroci, je li to simptom nekog ozbiljnijeg poremećaja?

Pa ne znam bas da je hitna operacija.
Moj stari to ima na dva-tri mjesta. Na potkoljenici i na butini i jedan na stomaku, ja mislim.
Ganjao je da to operise, no savjetovali su ga da to ne dira, ako mu ne smeta pretjerano. To je tako vise od deset godina.
Valjda je to uglavnom stvar genetike. Ja imam na listu jednu malu kvrgu i jednu jos manju na srednjem prstu, i ko da gledam da ce za 15ak godina biti ista stvar ko kod njega.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2012, 17:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ti imas i jednu kvrgu na ramenima.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2012, 17:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
ahaaa....

Poslednji put menjao Ташко dana 25 Jun 2012, 17:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2012, 17:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hristov je napisao:

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2012, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
U pitanju su tzv. lipomi, vrsta dobroćudnog tumora, operacija se radi samo iz kozmetičkih a skoro nikad iz medicinskih razloga, mada može biti neophodna ako zbog veličine počne pritiskati okolna tkiva. Još uvijek su jedna velika nepoznanica, operacija je jedini postojeći tretman lipoma, ali ostavlja ožiljak.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2012, 18:55 
Moj stari je imao na glavi to cudo, operisao davn jos...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 88 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]