banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 22:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jun 2012, 09:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Tesko je ocivjeniti sta je najgore u RS, da li Vlada, javna preduzeca i institucije...
Zdravstvo je posebna prica, jer ko god se razbolio zna da u njemu doktori vide samo nacin da se zaradi novac, posto se podrazumjeva da se doktorima, sestrama...da novac, ako se zeli lijecenje. Ljekova nema, pa pacijent mora sam da kupuje. Banjalucki KBC je dno dna. Zali Boze para sto se izdvaja za zdravstveno osiguranje.

http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 83183.html

Здравство у БиХ најгоре у региону
23.06.2012 06:00 | Драгана Келеч

Бањалука - Здравство у БиХ најгоре је у региону, што потврђују подаци Свјетског економског форума, према којем је БиХ од 134 земље на 89. мјесту, далеко иза Србије, Црне Горе и Хрватске.

Према извјештају Свјетског економског форума за прошлу годину најбољим здравственим системом и квалитетом у здравственим установама може се похвалити Црна Гора, која је на 33. мјесту. Србија је на 50, Хрватска на 48. мјесту, Македонија је 69, док је Aлбанија на 56. мјесту.

Према ријечима предсједника Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленка Гранулића, требало би хитно промијенити много ствари у самом функционисању здравственог система, како у РС, тако и у БиХ.

- Наш здравствени систем н боље би могла да “помакне” само боља едукација здравствених радника и побољшање квалитета здравствених установа, за шта је потребно много новца - истакао је Гранулић.

- Када су у питању услови рада здравствених установа, најалармантнија ситуација је у болници “Касиндол” у Источном Сарајеву - казао је Гранулић.

Истакао је да би до рјешења проблема у здравству свакако довела и рационалнија потрошња здравствених установа.

- Примања здравствених радника нису на узорном нивоу, што је опет посљедица недостатка средстава. На нашим просторима се издваја најмање новца по глави становника за здравствено осигурање, односно свега око 190 евра, док је у Србији тај износ 240 евра, а у Словенији чак око 1.000 евра - додао је Гранулић.

И у Фонду здравственог осигурања РС кажу да приликом поређења здравственог система РС са земљама окружења треба имати у виду да су издвајања за здравство по глави становника у РС најнижа.

- Ипак, најбољи индикатор развоја здравства у РС је смањено упућивање осигураника на лијечење изван Српске - истакли су у Фонду.

Колико је ситуација у појединим здравственим установама лоша, најбоље показује примјер неколико болница у Српској које су се због тешке материјалне ситуације нашле пред блокадом рачуна.

Најгора ситуација је у болницама у Добоју и Источном Сарајеву, који имају вишемилионска дуговања.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић обећао је прије десетак дана на састанку са директорима тих болница да ће изнађи рјешење како би били санирани ови проблеми.
Одлази кадар

У Синдикату здравства упозоравају да ускоро неће имати ко да нас лијечи, због тога што велики број љекара одлази из РС да ради у другим земљама.

- Због бољих плата наши љекари све више одлазе у Словенију и разне друге земље, због чега се ми суочавамо са недостатком специјалистичког кадра у готово свим гранама - истакао је Гранулић.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 10:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Čovjek jednostavno ogugla na ovakve članke, što je nažalost tužno. Navikne se godinama.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 10:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Mojoj mami je doktor tražio novac na Paprikovcu prije par godina kada je bila tamo kod vas u BL. Ona ga odmah prijavila a doca nastavio po starom, valjda ima jake ljude iza sebe..

Ako on sa 30-ak godina traži mito, bukvalno tek počeo da radi, da pomaže ljudima kakav će biti kad se dobro izvješti za jedno 20 godina?

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 10:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Nov 2010, 16:36
Tema je u srži pogrešna, odnosno krivi navod je iznesen. Treba da glasi: " Zdravstvo u RS najgore u regionu, pa i šire " !

Internet paket- 40 KM, Cijena opreme i njeno montiranje 630 KM- (sada i za 3D kanale). Gledati druge kako se pate sa kablovskim ili IPTV operaterima- NEPROCJENJIVO! Neki programi se nemogu gledati tek tako, za sve ostalo tu je C.. S.. , i TX-L47WT50EK.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Bogu hvala, sa zdravljem nemam problema. Ali kad vidim narod oko sebe koji godinama i decenijama plaća zdravstveno, a šta sve prežive dok odu na običan pregled...ne dao Bog nikome.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 12:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Danny ^_^ je napisao:
Mojoj mami je doktor tražio novac na Paprikovcu prije par godina kada je bila tamo kod vas u BL. Ona ga odmah prijavila a doca nastavio po starom, valjda ima jake ljude iza sebe..

Ako on sa 30-ak godina traži mito, bukvalno tek počeo da radi, da pomaže ljudima kakav će biti kad se dobro izvješti za jedno 20 godina?

U istoj mjeri koliko i sami doktori/sudije/tužioci/policajci, kriv je i narod koji ih je da tako korumpirani i podmitljivi budu i naučio. I za najobičnije stvari u bolnicama narod daje pare i šakom i kapom čak i kada ovi ne traže. Čak se čašćavaju i anesteziolozi pa čak i medicinske sestre! Dok god narod ne skonta (tj. neće skontati nikad) da mi njih već plaćamo i da samim tim moraju biti ljubazni, susrezljivi, profesionalni; bićemo kakve nas opisuje naslov teme..

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Doktora i ne osuđujem previše, on je tu samo pijun, ako vidi da oko njega svi kradu i on će po onoj staroj kad svi mogu proći nekažnjeno mogu i ja malo da uzmem. Kriv je sistem koji im je dozvolio da uzimaju pare od naroda na taj način.

Ne znam uopšte kakav je to običaj da se kod vas daju pare doktoru kada se rodi dijete, za neku operaciju u vidu čašćenja. Doktor svoju platu dobija od države, i dužan je da sa svima bude profesionalan. Profesionalnost će da trpi kada mu jedan par za porođaj da 100 KM (ili koliko već dajete?) ili čokoladu, bombonijeru, nebitno je a neko drugi neda ništa, na ove prve će ipak malo pažljivije gledati, zar ne? Mada ipak je to humana grana i ima i tu dobrih ljudi kojima je cilj da rade svoj posao pošteno. Mislim da po ovim državnim institucijama, sudovima je još veća stopa mita. Čuo sam skoro dok sam bio u BL da je jedan bivši tržišni inspektor od svoje par hiljada maraka plate i ženine otprilike isto tako, ničim se drugim ne bave, kupio stan u centru Beča i u Parizu. Kako, zaključite sami.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 14:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Nov 2010, 16:36
Treba biti realan, i naravno sagledati činjenice. Pa reći da ovaj naš ( samo RS ) sistem zdravstva nemože biti bolji sa strukturom ljudi koje ga vode, prvo ministar. A o humanosti, netreba govoriti, mislim da je svaki medicinski radnik zaboravio na značenje te riječi.

Internet paket- 40 KM, Cijena opreme i njeno montiranje 630 KM- (sada i za 3D kanale). Gledati druge kako se pate sa kablovskim ili IPTV operaterima- NEPROCJENJIVO! Neki programi se nemogu gledati tek tako, za sve ostalo tu je C.. S.. , i TX-L47WT50EK.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 14:36 
Veteran
Veteran

U Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji...doktori, sestre...imaju manje plate pa im je zdravstvo mnogo bolje nego u RS. Nije stvar samo plata, nego je problem sto je politika u to umijesala prste, a cim je politika umijesana, onda je na sceni otvorena korupcija, i na sceni je negativna selekcija pa na specijalizacije, na mjesta nacelnika odjeljenja ne idu najsposobniji nego samo clanovi SNSD-a i vladajuce garniture.
Ne daj Boze se razboljeti u RS.. Ako nemas para, umrijeces, ako je iole teza bolest.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 17:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Nov 2010, 10:17
Знам приче које потврђују да је министар здравља невиђени ЛОПОВ, Додо и сви остали су мале маце за овог. То су запрепашћујуће бројке.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 20:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jun 2012, 22:50
Ja ne znam da li je fenomen i kod drugih država da je zdravstvo korupmpirano, ali nevjerovatno da Srbija, BiH i ostale zemlje imaju isti šablon djelovanja. Kasne lijekovi, zgrade iz komunizma, doktorima se ide sa miloštama, upitne diplome, ministri i činovnici skoro uvijek ispadnu odgovorni za neku aferu sa lijekovima, opremama i sl., uvijek priča sa platama, uvijek malverzacije oko obnove nekih kliničkih centara... Mislim da Srbija ipak prednjači sa korupcijom u zdravstvu.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 21:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Pojavljuje se sve vise i vise privatnih klinika koje ce se u buducnosti boriti za kvalitetnije usluge i nize cijene da ponude pacijentima!

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2012, 21:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Loše društvo i narodi imaju loš zdravstveni sistem, ne vidim ja tu problem. Moj savjet svakom je da pokuša žijveti što zdravije, vježbajte što više manje pijte, jer liječenje će biti sve skuplje. Sve se to može objasniti sa našim mentalitetom šupaka, odnosno iskomplekisranih čobana koji su oduvijek bili ugnjetavani i onda svaku i najmanju priliku u kojoj mogu da dominiraju, koriste i to na vrlo podal nacin.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2012, 08:32 
Veteran
Veteran

LemiGO je napisao:
Loše društvo i narodi imaju loš zdravstveni sistem, ne vidim ja tu problem. Moj savjet svakom je da pokuša žijveti što zdravije, vježbajte što više manje pijte, jer liječenje će biti sve skuplje. Sve se to može objasniti sa našim mentalitetom šupaka, odnosno iskomplekisranih čobana koji su oduvijek bili ugnjetavani i onda svaku i najmanju priliku u kojoj mogu da dominiraju, koriste i to na vrlo podal nacin.

Nazalost, svi cemo morati jednom otici do doktora, a tad smo najebali u ovom zdravstvenom sistemu. U bolnicima, domovima zdravlja...duplo vise zaposlenih nego sto treba a opet nema ko da te lijeci. Novu opremu ne znaju da koriste, stara im pokvarena, nemaju ljekova po bolnicama, tretiraju pacijente kao stoku a mito i korupcija je prisutna od onog na informacija do hirurga...a hirurzi su neprevazidjeni po mitologiji.
Zdravstvo je u k..u, lopovluk u svim javnim institucijama i preduzecima, zaposljava se jedino rodbina zaposlenih ili clanovi SNSD-a, diplome na privatnim fakultetima pokupovalo vecina sadasnjih direktora i sefova...a Dodik samo prica o Muslimanima i ugrozenosti RS. Ma ko napada RS? Niko. Samo je najlakse o tome pricati, umjesto da se pozabavi pravim problemima u RS, a to je siromastvo, nezaposlenost, korupcija...

A RTRS, Nezavisne i Glas Srpske se pretvorili u medije iz Sjeverne Koreje koji svakodnevno pisu hvalospjeve o svom velikom vodji.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2012, 08:36 
Veteran
Veteran

A najbolje je kad vidim ljude koji idu u 11 h na posao u Vladu RS a dobijaju preko 2000 km.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2012, 10:16 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Hercegovac je napisao:
Danny ^_^ je napisao:

U istoj mjeri koliko i sami doktori/sudije/tužioci/policajci, kriv je i narod koji ih je da tako korumpirani i podmitljivi budu i naučio. I za najobičnije stvari u bolnicama narod daje pare i šakom i kapom čak i kada ovi ne traže. Čak se čašćavaju i anesteziolozi pa čak i medicinske sestre! Dok god narod ne skonta (tj. neće skontati nikad) da mi njih već plaćamo i da samim tim moraju biti ljubazni, susrezljivi, profesionalni; bićemo kakve nas opisuje naslov teme..

sestre moras podmititi jer nece da maknu guzice,bio sam prisutan na hirurgiji kad je meni draga osoba operisala zuc klasicnim putem ,tada su dovezli njega i jos jdenog covjeka samo ih istresli sa carsava na one stare krevete i odose,a ovi pacijenti kukaju,jaucu,povracaju covjek se zamalo ne ugusi u svojoj povracotini..........posle operacije nema intezivne nege do budjena iz anestezije kao sto je normalno svuda samo te bace i odose ,ako je operacije kasno obavjljena mozes ostati do 9 ili 10 kad gase svjetla i istjeraju te i sto je najgore ljudi to sasvim normalno prihvataju ......ja sam se sokirao kad sam video tolet zasran,pune sobe pacijenata,odnos osoblja posle operacije itd

imao sam priliku da vidim kako to funkcionise u svajcarskoj isti ovaj pacijent koji je igrom slucaja ovde morao da operise zuc je pre 10 god 2 puta operisao rame zbog pada,tamo su sobe ekstra uredjene sa 2 pacijenata,sa tv,sa wc,sa dugmetom kojim zoves sestru,posle operacije ides na intezivnu prikljuce te na aparate,otkucaji srca ,puls ili sta ves sve se nadzire i u slucaju bilo cega sistem daje alarm a kod nas uzas samo te bace i pa ako se probudis probudis ,a pre operacije moras im nesto potpisati da se oni odricu odgovornosti ukoliko dodje do smrti itd UZAS

hirurgija je ruglo a hitna pomoc je posebna prica ti ne reaguju dok neko ne crkne,covjek 3 puta dolazi u hitnu i oni ga vracaju,proslo 5 dana tek kad je bio gotov umrijeti na izmaku snage onda ga prosljedise na hirurgiju,a onda oni tamo pitaju kako se ovo moglo desiti ,zamalo je preminuo zbog gangrene zucne kese i opet se vracam na svicu tamo kad odes u hitnu odmah te strpajuu bolnicu obave sve pretrage u kratkom roku i naravno naplate od papreno od tvog osiguranja a ovde samo mozes umrijeti

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2012, 11:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Osnovni je problem što u bolnicama/sudovima itd.. ne kontaju da ja kao poreski obveznik njih već plaćam tj. od mojih para dobijaju masne plate i da nema potrebe da ih dodatno potplaćujem!

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2012, 12:58 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Nov 2010, 10:17
Знају они то не брини, само хоће дрско и безобразно да још подебљају џепове.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2012, 14:46 
Veteran
Veteran

ozna je napisao:
sestre moras podmititi jer nece da maknu guzice,bio sam prisutan na hirurgiji kad je meni draga osoba operisala zuc klasicnim putem ,tada su dovezli njega i jos jdenog covjeka samo ih istresli sa carsava na one stare krevete i odose,a ovi pacijenti kukaju,jaucu,povracaju covjek se zamalo ne ugusi u svojoj povracotini..........posle operacije nema intezivne nege do budjena iz anestezije kao sto je normalno svuda samo te bace i odose ,ako je operacije kasno obavjljena mozes ostati do 9 ili 10 kad gase svjetla i istjeraju te i sto je najgore ljudi to sasvim normalno prihvataju ......ja sam se sokirao kad sam video tolet zasran,pune sobe pacijenata,odnos osoblja posle operacije itd

imao sam priliku da vidim kako to funkcionise u svajcarskoj isti ovaj pacijent koji je igrom slucaja ovde morao da operise zuc je pre 10 god 2 puta operisao rame zbog pada,tamo su sobe ekstra uredjene sa 2 pacijenata,sa tv,sa wc,sa dugmetom kojim zoves sestru,posle operacije ides na intezivnu prikljuce te na aparate,otkucaji srca ,puls ili sta ves sve se nadzire i u slucaju bilo cega sistem daje alarm a kod nas uzas samo te bace i pa ako se probudis probudis ,a pre operacije moras im nesto potpisati da se oni odricu odgovornosti ukoliko dodje do smrti itd UZAS

hirurgija je ruglo a hitna pomoc je posebna prica ti ne reaguju dok neko ne crkne,covjek 3 puta dolazi u hitnu i oni ga vracaju,proslo 5 dana tek kad je bio gotov umrijeti na izmaku snage onda ga prosljedise na hirurgiju,a onda oni tamo pitaju kako se ovo moglo desiti ,zamalo je preminuo zbog gangrene zucne kese i opet se vracam na svicu tamo kad odes u hitnu odmah te strpajuu bolnicu obave sve pretrage u kratkom roku i naravno naplate od papreno od tvog osiguranja a ovde samo mozes umrijeti

O tome se treba pricati u Vladi, medijima...a ne ko sto radi Dodik ili sjevernokorejska RTRS...samo o Muslimanima koji ko fol napadaju RS a vitez Dodik je brani. To je vise degutatno slusati.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2012, 14:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
менек je napisao:
Знам приче које потврђују да је министар здравља невиђени ЛОПОВ, Додо и сви остали су мале маце за овог. То су запрепашћујуће бројке.

Što više ideš više i traže, dok ne dođeš do 10k KM za zaposlenje, sa tri mjeseca garancije :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]