banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 16:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jun 2012, 07:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Slika

Reditelj Emir Kusturica organizovao je rušenje starog austrougarskog utvrđenja Petrinja iznad Trebinja, kako bi upotrebio kamen od kojeg je bilo sagrađeno, za izgradnju Andrićgrada u Višegradu, piše bosansko-hercegovački portal Buka.

Kako se navodi, bager je uništio donji deo fasade i prednju stranu tvrđave. Desetak radnika iz Višegrada reklo je reporteru Buke da su sa građevinskim mašinama i kamionima juče došli u manastir Tvrdoš i da su dobili zadatak da poskidaju klesani kamen i prevezu ga za Višegrad.

Slika

U međuvremenu, dvadesetak građana je automobilima blokiralo put do utvrđenja kako bi sprečili kamion da prođe.

– Mi smo iz grada slučajno videli da je bager na tvrđavi i da je ona od jutros srušena. Samoinicijativno se okupila veća grupa građana koja je došla na tvrđavu i blokirala kamion sa natovarenim kamenjem na putu, a nakon našeg dolaska rušenje i radovi su obustavljeni. Mi nećemo da dozvolimo da neko ruši naše kulturno-istorijsko blago i tražićemo da se srušena tvrđava obnovi – kaže profesor Dragan Anđelić.

Građani su najavili da će se i dalje okupljati na uzvišenjima oko Trebinja, kako bi sprečili dalja rušenja. Njima se pridružio i načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk koji je rekao da je i „ranije u više navrata odbio predloge Emira Kusturice o rušenju drugih objekata“.

– Kada me pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena, ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije – rekao je Ćuk i dodao da tek sada vidi da tvrđava nije u lošem stanju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4QojBAl0h0M[/youtube]

Kusturica je već srušio nekoliko napuštenih starih kuća i štala u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, a rušenje utvrđenja Petrinja omogućeno mu je uz „blagoslov njegovih bliskih prijatelja, vladike Grigorija i igumana manastira Tvrdoš Save Mirića“.

O celom slučaju je obaveštena i austrijska ambasada u BiH, pa se, kako piše Buka, očekuje da će austrijske diplomate uskoro obići lokalitet tvrđave stare 130 godina.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 08:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Postavljali smo ovo, mislim da negdje postoji tema ali možemo ovdje nastaviti.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 08:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prije otvaranja sam tražila sličan naziv teme, pa pošto nisam vidjela otvorila temu. Nisam upratila postove.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 08:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Reci ti meni Tale, je l' to stvarno tako napola uruseno i zapusteno k'o sto Kusta kaze?

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 08:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije na žalost, na gornjim slikama se vidi da ova kula Petrina nije ruina. Ostale kule su srećim nedostupne, tj. nemaju dobar prilaz. Inače, na svakom brdu oko Trebinja postoje različite monumentalne kule.
Negdje na FB imam sliku kule Strača, koja je sama po sebi čudo, jer sadrži 365 soba, a skoro sva kula je sagrađena pod zemljom. Ima svoje rezervoare sa vodom do kojih se ne može doći niti je ičim zagaditi.

Građane je najviše ozlojedila Kustina izjava da su to ostaci okupatora, a pojedini domicili su se s tim složili na šta je dobio odgovor da onda treba rušiti i sve eminentne građevine po Trebinju jer je i njih isti okupator pravio.

Druga stvar, stanovnici Bileće, inače vrsni klesari su ponudili svoj kamen i svoje umijeće na izgradnji kompleksa u Višegradu na šta su dobili odgovor da to dolazi u obzir ako nađu sponzora da ih finansira.
Inače, Bileća je privredno mrtav grad i posao u Višegradu bi mnogo značio njihovim porodicama.

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 08:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2009, 13:02
čitam i ne vjerujem :-? sve mislim članak je zezancija.. zar ta tvrđava nije pod nekakvom zaštitom?

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 08:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Protiv sv. Nemanju ne postoji zaštita.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 08:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Prije nego sto sam ista procitao o ovome mislio sam da je to djelo nekog podizvodjaca a da Kusta nema pojma sta mu prodaju, kad ono... Jebote, ne mogu vjerovati. Unistis pravi spomenik da bi "napravio jos stariji", bukvalno.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nekoliko dana prije toga je helikopter kružio satima nad gradom, obilazak i šacovanje kula, tj. koja ima pristup i kako je razrušiti.
Ne znam kako to tačno stoji oko vlasništva, mislim da Austrija nema ništa sa vlasništvom, mada svaka zgrada, bilo kula ili željeznička stanica ili bilo šta što je Austrija pravila je uredno zavedeno u austrijski arhiv.

Sramota, umjesto da te kule obnove i ulože koji dinar da ne bi propadale, neko ih je tek tako dao bez pare i dinara, a na stranu njihova kulturno istorijska vrijednost.

Nekad je Franjo plaćao kilo zlata za kilo klesanog kamena a ovaj hoće badava.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Talija je napisao:
Druga stvar, stanovnici Bileće, inače vrsni klesari su ponudili svoj kamen i svoje umijeće na izgradnji kompleksa u Višegradu na šta su dobili odgovor da to dolazi u obzir ako nađu sponzora da ih finansira.
Inače, Bileća je privredno mrtav grad i posao u Višegradu bi mnogo značio njihovim porodicama.

Ovo je istina za Bilecu - nazalost ... A znam iz licnog iskustva da ljudi kvalitetno obradjuju kamen dole, samo sto ga ne mogu/ne znaju/nemaju kome prodati ...

Kusturica ima srecu, da su ljudi "zaboravni" i da ce se ovo njegovo rusenje zaboraviti vec nakon par mjeseci, a kad njegov grad bude izgradjen - ko ce jos pitati za kule po Trebinju !?

A Trebinjci samo cutke gledaju !?

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Meni je drago što su se ipak okupili i stopirali prolaz mašinama i kamionima i što se našao eto neko da alarmira i više organe.
Danas je vanredna sjednica Skupštine opštine pa ćemo vidjeti dalji tok.

Hercegovina je puna kamena, mogao je platiti ljudima da obrađuju kamen, a ne nositi obrađeni kamen i rušiti tu istorijsku baštinu.

Ispali smo naivni, mi kao narod, prije mjesec dana mu je dat orden svetog Save (iako ne znam čime je zaslužen).

http://www.vijesti.me/svijet/kusturica- ... anak-73386

Mnogi osuđuju vladiku Grigorija jer je orden dobio na njegov nagovor, a osuđuju ga da ima upletene prste i u ovaj slučaj.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Ja sve kontam neko se zeza. :confused1:
Ne kontam otkud mu uopšte ideja da ruši tvrđavu?! Zaboga...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Nisam siguran - stvarno nisam siguran jer znam gdje živim ali računam da taj Andrićgrad nije privatno vlasništvo. Ako je tako, zašto ne bismo reciklirali taj kamen? Ko će ulagati u pustinju? Ako Kastel (važniji, ljepši, očuvaniji, spomenik kulture u mnogo većem gradu i na pristupačnijoj lokaciji) nije obnovljen i restauiran (ni za vrijeme Juge), ko je toliko naivan i neupućen da misli da će ta kula na osami, negdje tamo pored nekog Trebinja ikada služiti za bilo šta? Zar nije ljepše da stanovnici Trebinja doniraju taj kamen za izgradnju vječnog spomenika najvećem srpskom književniku i njegovom besmrtnom djelu? Što ste se stisli za malo kamenja, pa toga bar imate.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vjevore ne prdi :D napisala sam nek nosi sav neobrađeni kamen iz Hercegovine, ali nek ne dira ono što je neko pravio i koje odolijeva vremenu već više od 100 godina.
Ja bih isto reagovala i da skinut ijedan kamen sa Kastela u Banjaluci, jer neko je znoj i krv prilikom izgradnje prolijevao, to smo naslijedili i ko je taj pojedinac da to ruši?

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zajebavas se? Ili ne? Ali da li bi Andric sam htio da mu prave spomenik na ovaj nacin. I da, to je privatan kompleks.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma ne nosi on to u Višegrad da popodi svoju avliju! On pravi spomenik od većeg nacionalnog interesa i značaja nego što je cijelo Trebinje. I što ste digli bunu i viku, manite se gluposti i odnesite vodu tim radnicima. Nije lako kopati kamen na ovoj vrućini. Sram vas bilo, Trebinjci. Loši ste domaćini.

Poslednji put menjao Vjevoricinus dana 18 Jun 2012, 09:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako je privatno vlasništvo(ne čudi me :cry: ), ja predlažem da ga Talija odrobija. Ne daj kamen, jebo mu pas mater lopovsku!

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zajebavas nas :D Adricgrad je privatni komleks hotela, kazina i tome slicno... Tvrdjava nije vlasnistvo ni popa Grigorija, a jos manje Sv. Nemanje...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
moj stav pojednostavljen kao i uvijek...

kusturica je jedan sarajevski mangup i frajer,koji je uspio naci pogodne budale i cobane da im izmuze lovu...kao i bregovic,uostalom...

pod levate i seljacine ne mislim na trebinje,vec na nasu vlast od koje su izmuzli milione obojica...

svaka njima cast,dok je ovaca,bice i vune!!

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2012, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
nemas ti pojma kako je meni i manitu-u bilo tesko vuci taj kamen kad smo zidali kastel doduse mi smo radili sezonski preko OOZ-a (osmanlijske omladinske zadruge )

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]