Hristov je napisao:
Završio sa "Band of brothers". Nema se šta puno reći. Prepun utisaka, pozitivnih utisaka. Svaka im čast na izboru glumaca, nisu neki holivudski frajeri koji stalno teže da ispadnu cool pred kamerama, koji glume glumce... (pre neki dan bacio pogled na "Troju", par minuta Brad Pitta mi je bilo dovoljno da prebacim kanal)
Najjači utisak je ostavila scena u 8. ili 9. epizodi; nakon stalnih borbi protiv Njemaca odjednom nailaze na nešto neobično što ne mogu da definišu - mršavi, iscrpljeni ljudi, ko utvare, stoje iza žičane ograde, svuda okolo dim i neka isparavanja, i miris smrti. Susret sa prvim logorom smrti. Ulaze unutra, svuda gomile leševa, spaljeno sve (SS sve spalio prije nego što su pobjegli), nekoliko minuta epizode niko nijednu riječ ne progovara, samo nevjerica, mnoštvo potresnih slika, kao da su u nekom drugom svijetu. I scena gdje im čovjek ide u susret noseći svog oca i viče na srpskom: "Pomozite mu, pomozite mu molim vas, ima još nade da se spasi".
Mi smo učili o konc-logorima u školi i to nam je manje-više samo informacija koju hladnokrvno uzimamo k znanju, ali ti ljudi su se prvi put susreli sa time na licu mjesta, nikad prije tokom rata o tome nisu čuli, i način kako je to izraženo je toliko upečatljiv da sam u jednom dahu pogledao tih desetak minuta. U okolnim mjestima svi govore kako nisu nacisti i da ništa ne znaju, i onda ih dovode da prebacuju leševe i uvjere se svojim očima u realnost onoga što su poricali godinama.
Na samom kraju oni, još uvijek živi pripadnici 101. divizije, daju svoju završnu riječ.
Neprocjenjivo. Dao sam 14€ za DVD box-set sa serijalom plus još jedan CD sa dokumentarcem i nekim specijalnim dodacima (ne znam o čemu se radi tačno, nisam taj DVD još pogledao).
10/10
To je jedna od najboljih serija koje sam ikad gledao. Probao sam prošle godine gledati i The Pacific ali mi se učinilo da ima previše američke propagande pa sam odustao nakon druge epizode...