ova jednokratna pomoc i materinski dodatak su za nezaposlene.
mada mislim da na materinski dodatak imaju pravo sve mame.
ja koga god sam pitala niko ne zna o tome niti je dobio. jednokratnu pomoc su dobili i znaju, ali za dodatak nikad culi.
prethodno sam nasla info na netu, malo se raspitala i otisla u centar za socijalni rad. da se razumemo, tetice tamo su jako ljubazne, ali cute kao picke kao da tu pomoc daju iz svog dzepa.
ja sam otisla i pitala na sta sve imam pravo.
bilo je :"kenj, kenj ... pa imate pravo na to"
-"aha, jel to sve?"
-"jeste, to je sve!"
-"a ova druga pomoc, imam li pravo na to?"
-"pa imate pravo i na to!"
kazu za ovu jednokratnu pomoc od 250km, ali za dodatak se prave ludi i ne govore.
zato idite tamo i recite da znate i za jednu i za drugu pomoc i trazite odmah formulare/zahteve.
oni su kod zgrade atv, odnosno u istom objektu.
i molim vas, recite za ovaj materinski dodatak svakoj trudnici koju poznajete i razglasite sto je vise moguce.
uglavnom, za jednokratnu pomoc od 250km vam treba:
1-otpusna lista iz bolnice ili rodni list bebe
2-fotokopije licne karte mame i tate
3-i kopija bankovne kartice, ali lovu mozete traziti i da vam posalju postom
i naravno formular koji dobijete u sobi br.4
za materinski dodatak treba malo vise papirologije, nadjoh listu na netu, evo copy/paste:
Citiraj:
Potrebna dokumentacija:
1- kućna lista na našem propisanom obrascu (ovjerava se u Opštini, soba 16)
2- uvjerenje o katastarskom prihodu za sva punoljetna lica sa kućne liste (u krugu fabrike Čajavec)
3- uvjerenje o visini prijavljenog oporezivanog prihoda za sva punoljetna lica sa kućne liste (izdaje Poreska uprava). Zaposlena lica su obavezna dostaviti potvrdu o plati popunjenu i ovjerenu od strane poslodavca.
4- uvjerenje za automobile, radne mašine i sl. za sva punoljetna lica sa kućne liste (CJB, soba 24)
5- uvjerenje o procjeni vrijednosti vozila za lica koja imaju vozila u vlasništvu (izdaje Bobar osiguranje, ul. Srpska 99)
6- uvjerenje ili potvrdu o nezaposlenosti za sva punoljetna lica sa kućne liste (Biro rada).
o Ako supruga podnosioca zahtjeva nije prijavljena na biro, onda je potrebno fotokopirati njenu zdravstvenu knjižicu i to drugu i treću stranu (podaci sa imenom) i stranu zadnje ovjere.
7- potvrda o plati za prethodnih šest mjeseci. Ako plata nije isplaćena, navesti da li je obračunata.
8- školska uvjerenja za svu djecu koja pohađaju školu.
9- fotokopija rodnog lista za svu djecu.
10- fotokopija vjenčanog lista.
11- Fotokopija lične karte za oba bračna partnera i za sva punoljetna lica sa kućne liste.
12- presuda o razvodu braka ako su bračni drugovi razvedeni.
13- rešenje o invalidnosti (za RVI prve i druge kategorije)
14- rešenje za civilnu žrtvu rata (roditelji, djeca)
15- rešenje o kategorizaciji za djecu koja su kategorisana kod Centra za socijalni rad Banja Luka.
16- rešenje o starateljstvu (za djecu koja su pod starateljstvom)
17- uvjerenje o pogibiji od VP (za porodice poginulog borca)
18- rješenje o socijalnoj pomoći za ona lica koja primaju socijalnu pomoć.
ja sam predala dokumente pod 1,2,3,4,6,9,10 i 11.
ove potvrde ne placate jer:
Citiraj:
Prema članu 16. stav 1. tačka 27. Zakona o administrativnim taksama (Službeni glasnik RS broj 8/94. 10/98,37/01 i 51/01), sve prethodno navedene ovjere i izdavanje ovih uvjerenja oslobođena su plaćanja takse.
samo naglasite da vam trebaju za materinski dodatak.
i sto je jako bitno:
Citiraj:
ROK ZA PODNOŠENjE ZAHTJEVA ZA MATERINSKI DODATAK JE 90 DANA OD DANA ROĐENjA DJETETA. SVA DOKUMENTA KOJA SU FOTOKOPIRANA NE MORAJU BITI OVJERENA.
znaci, ogranicili su se na tri meseca, kasnije gubite pravo.
Juliette je napisao:
ako nezaposleni primaju neku naknadu, to bi bilo super

gdje da se jos raspitam o tome, na birou?
stigmata, daj jos info

znaci to je sve nakon rodjenja djeteta je li tako? u toku trudnoce sipak?

sve info o tome dobijes u centru za socijalni rad, ali kao sto rekoh malo su skrti na recima tamo. mislim da biro nema nista sa tim.
a da li se nesto moze dobiti tokom trudnoce nemam pojma, ali ne verujem.