banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 00:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Mar 2004, 22:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ovo je stara ali uvijek interesntna tema. Naime, stalno se prica o potrebi reforme osnovnog, srednjeg i visokoskolskog obrazovanja. Od drugoga rata pa do danasnjih dana pravljene su neke reforme, manje ili vise uspjesne, a neki kazu i neuspjesne, a sve sa ciljem da se u nas sistem obrazovanja ugrade neki evropski standardi. Vecina prigovora se odnosila na to, da nam djeca jako puno uce, da nemaju vremena za igru, kao vazan elemenat u formiranju njihove licnosti, da se uce nepotrebne stvari itd.

Kada sam bio izbjeglica u Mundhenu, najmanje 5 roditelja molilo me da pokusam pomoci njihovoj djeci, jer eto vracaju se u Bosnu, a u Njemackoj su proveli 4-5 godina, pa se plase kako ce se njihova djeca snaci u novoj-staroj sredini.

Ono sto sam odmah vidjeo, bilo je porazno za mene, jer djeca iako dobri djaci u njemackim skolam, malo toga znaju, naravno upordjujuci nase programe o osnovnom obrazovanju sa onim u Njemackoj. Ovdje iskljucivo mislim, na matematiku, jer se drugi predmeti ne mogu porediti zbog nekih specificnosti. Istina, nasa djeca su isla u njemacke skole, ali u posebna odjeljenja u kojima su mahom bili stranci:Spanci, Italijani, Grci, Turci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, pa je to mozda i bio razlog slabog znanja, jer to je nastava, tek toliko, da nisu na ulici.

Medjutim, po okoncanju rata, organizuju se olimpijade znanja iz matematike, na kojima svaka zemlja stavlja svoju najbolju ekipu, od najboljih srednjoskolskih matematicara . Tako je i Bosna i Hercegovina, sastavila svoju reprezentaciju da tako kazem, koju su mahom cinilla: dva srenkoskolca iz Sarajeva,2 iz Tuzle, jedan iz Banja Luke, jedan iz Foce i mislim jedan iz Gracanice, malo mjesto naputu Tuzla-Doboj. Ta nasa ekipa sastavljena od razlicitih nacionalnosti od rata pa na ovamo uzastopno osvaja III mjesto u svijetu. Prvi su obicno Kinezi i Rusi, i oni mahom zauzimaju prvo i drugo mjesto, dok Bosancima obavezno pripada trece mjesto, koje dijele uvijek sa Ukraincima, jednom sa Rumunima. Njemacka je zauzela dobro 86 mjesto, Engleska je bila negdje poslije 100 mjesta, a SAD na casnom 126 mjestu. Nisma uspio saznati kako su prosli Hrvati i Srbi, jer imamo priblizno isti sistem obrazovanja, ali znam, da su Hrvati imali izvanrdnu ekipu. Nasa stampa nije komentirala njihove rezultate,a i o nasim uspjesima pisala je dosta stidljivo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 22:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
pametan narod a budale ga vode,kakva ironija :roll:
pricajte svijetu kako smo pametni vrijedni samo treba uloziti u nas,iskoristimo to
zemlje sirom svijeta obogacuju se nasom krvlju koju mi ovdje prosipamo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2004, 01:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Potpuno se slazem. Ovdje vidim svaki dan kako nasa djeca napreduju. Oni su obicno najbolji u skolama, univerzitetima. Zasto? Zato sto su dosli sa znanjem i u poredjenju sa ovima, postaju genije. Citam kako su neki Zagrebcani zavrsili sveuciliste, otisli u Ambasadu SAd, popuni testove, dobili sitipendiju, skolovali se ovdje, poslije cega su im ponudili da biraju institue i labaratorije,pa danas znace nesto u nauci-biologiji.

Svojevremeno je Sarajlija Beslagic bio 3 gidine uzastopno prvak svijeta u matemaci na ovim olimpijadama znanja iz matematike. Dosao je ovdje, zavrsio universitet, doktorirao, postao neko i nesta u nauci, a onda nesretnim slucajem izgubio zivot u saobracajnoj nesreci.

Koliko jos talenata ima a nemaju mogucnosti da se iskazu, jer i kada zavrse studij, kada doktoriraju, nemaju instituta, labaratorija, gdje mogu napredovati,nego jednosavno tavore, dok ih vrijeme ne pregazi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2004, 09:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
srbinxp je napisao:
pametan narod a budale ga vode,kakva ironija :roll:
pricajte svijetu kako smo pametni vrijedni samo treba uloziti u nas,iskoristimo to
zemlje sirom svijeta obogacuju se nasom krvlju koju mi ovdje prosipamo...

Apsolutno se slazem. Budale nas vode. :cry: I moja sva raja koja je otisla vani je sa lakocom pozavrsavala je nove fakultete, jer nas sistem skolstva nam je svima dao izvrsnu podlogu prije rata.

Na zalost, ne mogu da kazes vise isto za trenutno stanje u skolstvu, jer je sve korupirano sa mitom i nemotivisanim profesorima. Fuj! :mad: Cast izuzecima. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2004, 20:39 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Jul 2003, 12:58
Читао сам и изјаве неких озбиљних људи којима је просвета и образовање професија и који константно прате дешавања око тих ствари и код нас и у иностранству а које се тичу Болоњске декларације, које су овде код нас свима пуна уста. Укратко речено, они тврде да те новине( Болоњска декларација и сл. ствари) имају доста лоших ствари по нас на овим просторима( они су говорили и о источној Европи). Они су говорили да се тиме укидају и нека рјешења у систему образовања која су се показала и више него успјешна, до дана данашњег (нпр. систем средњег општег образовања, тј. гимназија,који је производио људе који су били изванредно припремљени за студирање било техничких, било природних или друштвених наука, што се потврђивало и на домаћим и на иностраним факултетима). Губљењем квалитетног образовања, још би се више продубио јаз између богатијег дијела Европе и сиромашнијег истока, који би овим изгубио један(ако не и једини) адут који је имао да "заигра" и дошао у још подређенији положај.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2004, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
letsak je napisao:
ma sta se brinete, ima da ima, samo reci koju diplomu zelis, velika matura, mala matura, ako treba dostavljamo i po kucama a i ove sedmice je popust na pravne diplome, platis jednu a dobijes dve po vasem izboru ili pogledaj na :www.hoceskupisdiplomu.com

Tako je nesto otprilike

Nase obrazovanje.... :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 04:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2002, 01:00
mogu samo da vam kazem da cutite i a se pokrijete po usima umesto sto se zalite na nase obrazovanje i isitem u skolstvu!
trebate tek da vidite sistem ovde u USA. ovo nije nista ! ne daj Boze da svi ovako nista ne uce i ne rade ko ovi ovde.
jedina stvar je to sto su njihove skole priznate svugde u svetu a nasu diplomu u vecini slucaja mozes macku o rep okaciti

Hi! :-) They just wanted to remind you that you've got my love devotion always forever and remembering all those happy times we enjoyed together. Take my hand take my whole life too for I can't help falling in love with u

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 08:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
znaci da nam nesto ipak ne valja u skolstvu :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2004, 16:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Jul 2003, 19:12
:( НИКАКАВ, АЛИ НИ :roll: ЛОШИЈИ НЕГО :o ПАУНИ :-? ПО ВАНИ
:wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]