banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 179 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Apr 2012, 22:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Fizička aktivnost uz normalnu hranu i nema greške unos kalorija da bude u deficitu.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 00:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
Archangel - koliko imas godina? Ako si relativno skoro poceo raditi, prije godinu dvije, moguce je da si dobio deformitet donjeg dijela kicme od mnogo sjedenja - hiperlordozu, koja zbog rotacije zdjelice dodaje stomaku nerealnu velicini pa izgleda cak kao trudnicki, bez obzira sto na njemu zna biti jako malo viska.

Pojasa se okani, ne samo prevara, vec toliko zagrijavanje regiona slabina i bubrega ne moze nikako biti dobro, pogotovo kada skines pojas pa tako znojavog stomaka i ledja napravis veliku temperaturnu razliku, dusu dalo za stogod prehladiti. Trbusnjaci nece ni najmanje pomoci, ne postoji lokalno gubljenje sala, dzabe podgrijavas stomak i radis, gubices prilicno ravnomjerno sa citavog tijela.

Ono sto hocu da potenciram jeste upravo da je bitan MANJAK, a pocetnici bi morali malo da prebroje koliko im treba kalorija (sto ce uzeti 2 minute ako procitate drugu tacku uvodnog posta), i malo sracunaju koliko cega trebaju jesti da se uklope u manjak kalorija.
Ko nema vremena ni volje APSOLUTNO NE MORA IMATI NIKAKVU DODATNO FIZICKU AKTIVNOST DA BI SMRSAO, i nemojte prepadati ljude, zato im se cini i nemoguce da smrsaju, jer su ljeni, nedisciplinovani, nemaju s kim u rekreaciju, ali to NE SMIJE biti razlog odustajanja - smrsati se moze sasvim jednako sa ili bez fizicke aktivnosti. Aktivnost jeste zdrava, ali ako neko ne moze da se natjera, puno ce uciniti dobrog za svoje tijelo ako ga oslobodi suvisnih 10-20 kg sjedeci kuci a jeduci kontrolisano manje, nego nastavljajuci da nosi taj dodatni balast, jer, eto, nije mogao ici trcati.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 08:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Ало датула, нико не спори да је добро ријешити се вишка килограма, али ево ја ти опет фино понављам. Тијело прво почиње да топи мишиће, па онда сало, ако му фали калорија, и на крају испаднеш мршавији, али са процентуално, понављам ПРОЦЕНТУАЛНО више сала на себи него кад си почео да мршаш. А то је ПОСЉЕДЊА ствар која треба да се деси. Зато мани се приче о мршању без физичке активности. Јесте, МОГУЋЕ ЈЕ, али НИЈЕ ЗДРАВО!

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 09:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
Piscem natare doces... Ucis ribu da pliva, a da pri tom odbijas uopste da procitas sta sam napisao.

Citiraj:
Bahamut, studije su dokazale da su ljudi koji su samo rezali kalorije vs ljudi koji su rezali kalorije i imali fiizičku aktivnost, uz jednak deficit, imali isto tjelesnu kompoziciju. Jednako su izgubili sala, i sa istih područja. Dakle aktivnost nije ubrzala proces, pojačala ga, niti favorizovala gubitke sa određrnih zona (svi bi voljeli sa stomaka). Ukratko - deficit je KLJUČ, aktivnost sredstvo, koje može i ne mora da se upotrijebi, a sve radi ostvarivanja deficita.

http://abcnews.go.com/Health/story?id=2 ... 3x5_9njUi4

jcem.endojournals.org/content/96/2/E312.full.pdf

Ali evo i glavnina ovdje

Citiraj:
To test the impact of various approaches on reducing abdominal fat, researchers closely followed 35 overweight but otherwise healthy men and women for six months.

Participants were randomly assigned to one of three groups. One group ate a reduced-calorie diet designed to be 25 percent less than normal, which equated to between 550 and 900 fewer calories per day.

A second group followed a plan that combined diet and exercise. They ate 12.5 percent fewer calories and increased their physical activity to achieve an additional 12.5 percent increase in calorie expenditure.

The final group acted as the control group. They followed a diet plan designed to maintain their body weight.

During the first three months of the study, participants were provided with all of their meals. Afterwards, participants were monitored by researchers, but allowed to select their own diet based on their individual calorie target.

After the six-month study period, both the calorie-restricted group and the exercise group lost similar amounts of weight and fat -- about 10 percent of their body weight and 24 percent of their fat mass. There was little difference between the two groups.

"It's all about the calories," said lead author Dr. Leanne Redman in a telephone interview. "A calorie deficit achieved through diet or an increase in exercise had the same effect on body composition."

But Redman said the most "interesting part of the results" was the lack of changes in fat distribution. Neither group experienced a reduction in abdominal fat, suggesting that genetics may be playing a powerful role.

"Our bodies may be genetically programmed to store or burn fat in a certain way and diet or exercise couldn't alter that."

Ti ovdje bespotrebno potenciras katabolizam... Pa, losa vijest, tijelo takodje nastoji da po svaku cijenu zadrzi i odredjen postotak misica (i to vecu kolicinu), jer bez njih ne bi imalo mogucnosti da se normalno krece i dodje do neke hrane. Zamisljas da ces imati okrugli bojler i samu kost, te neces biti sposoban otici do frizidera po hranu niti podici kasiku do usta?

A ako vec potenciras katabolizam - osoba koja ide mrsati, a ne unosi dovoljno proteina (a gotovo nikad ih dovoljno ne unose) ce drasticno vise kabatolirati od osobe u istom deficitu, koja NE VRSI FIZICKU AKTIVNOST, jer srednja ili teza aerobna aktivnost stvara misicne povrede (upale), sto ce se odraziti na izrazito povecan zahtjev tijela za aminokiselinama, kojih imas samo u misicima = katabolizam za svakog ko ne jede dovoljno zivotinjskih proteina

Licno poznajem vise desetina ljudi koji su zdravo smrsali cisto jeduci manje, koliko ih znas da su poboljeli jer su "mrsali bez aktivnosti"? Ne pricam o poremecajima prehrane i anoreksicarima, vec o zdravim ljudima koji "smanje broj kasike" i smrsaju kroz odredjen period. A pricam i o klijentima, o ljudima koji su prije i poslije dijete radili ljekarske pretrage i ustanovili da je sve u redu.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 09:15 
Ishrana je ta koja diktira da li ces gubiti salo ili misice...tj. zavisno sta unosis zavisi i to da li ces na kraju dijete izgledati kao logoras ili kao atleta...

Sent from my ZTE-SKATE using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
dangerous.datula je napisao:
Archangel - koliko imas godina? Ako si relativno skoro poceo raditi, prije godinu dvije, moguce je da si dobio deformitet donjeg dijela kicme od mnogo sjedenja - hiperlordozu, koja zbog rotacije zdjelice dodaje stomaku nerealnu velicini pa izgleda cak kao trudnicki, bez obzira sto na njemu zna biti jako malo viska.

Pojasa se okani, ne samo prevara, vec toliko zagrijavanje regiona slabina i bubrega ne moze nikako biti dobro, pogotovo kada skines pojas pa tako znojavog stomaka i ledja napravis veliku temperaturnu razliku, dusu dalo za stogod prehladiti. Trbusnjaci nece ni najmanje pomoci, ne postoji lokalno gubljenje sala, dzabe podgrijavas stomak i radis, gubices prilicno ravnomjerno sa citavog tijela.

Za mjesec dana 24... Oduvijek ja setam puno (posto zivim na Starcevici, isao u Borik u skolu, pa u centar, pa na Ekonomski fax, plus svaki dan setao dodatno itd), ali sam u zadnjih 2-3 godine malo pojacao setnju, posto znam sa drugom i po 10ak km preci u danu bez problema...

Moguce je da si ovo sto si rekao, procackacu malo po netu... A sto se tice pojasa, i ja sam cuo da je to dosta opasno, pa zato nisam to jos uradio... Kao sto rekoh, problem mi je samo stomak, jer sam inace ok gradjen...

@Moonchild: jbg, nikada nisam nosio brzinometar da vidim koliko brzo hodam :)... Ja inace dosta brzo hodam, ali ne znam u km/h...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 10:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kakav telefon imaš? Ako imaš tel. sa android OS i GPS-om skini aplikaciju Endomondo na njega i pomoću nje na lak način saznaj koliku razdaljinu pređeš,za koliko vremena i kojom prosječnom brzinom. U kombinaciji sa Google Earth-om možeš i "iscrtati" pređenu rutu ili isplanirati buduću...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Skidao, nije mi nesto radilo... Ostavim ukljuceno, odem do faxa, provjerim, pise 0.00km... A fax mi je udaljen oko 1.5km... Nesto to ne ferca kod mene :) Doduse GPS nemam... Mozda ne moze bez njega?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 14:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa na osnovu čega da mjeri razdaljinu? :)
Moraš imati GPS inače nema svrhe.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ne znam, na osnovu treskanja ili sl :) Imam pedometar koji tako radi :) Kontao sam da i Endomondo radi tako :)

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 15:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa ako ti se treska nešto u telefonu vrijeme ti je da ga baciš :D

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
dangerous.datula je napisao:
Bahamut, studije su dokazale da su ljudi koji su samo rezali kalorije vs ljudi koji su rezali kalorije i imali fiizičku aktivnost, uz jednak deficit, imali isto tjelesnu kompoziciju. Jednako su izgubili sala, i sa istih područja. Dakle aktivnost nije ubrzala proces, pojačala ga, niti favorizovala gubitke sa određrnih zona (svi bi voljeli sa stomaka). Ukratko - deficit je KLJUČ, aktivnost sredstvo, koje može i ne mora da se upotrijebi, a sve radi ostvarivanja deficita.

Nisi me razumio, ili neces da shvatis.
Slazem se da fizicka aktivnost NIJE NEOPHODNA, i to potvrdjujem iz svog iskustva tokom zime, kada gubim kilazu a ne krecem se skoro nikako.
Jbg, ima i hendikepiranih ljudi , nije im svima sudbina da ostanu debeli...

ALI, da li je poenta samo smrsati, da od covjeka ostane samo kost, koza i malo sala, ili ima jos neki faktor koji razdvaja ljude sa dobrom linijom i anoreksicare?
Fizicka aktivnost ne samo da ubrzava proces GUBLJENJA kalorija vec i formira kakvu-takvu misicnu masu, koja daje neki normalan oblik covjeku.
Pominjes testiranje studija, reci mi, ako su imali isti deficit, ko je vise uzivao u hrani, ovi sto su radili nesto ili ovi sto su sjedili?

Radije cu pojesti normalan obrok, mozda malo i vise i prosetati nego jesti k'o 'tica i sjediti u kuci (ako ne moram).
Daleko zdravija dijeta je unos VISE kalorija, a trosenje istih JOS VISE.

Da ne nabrajam sad probleme pretjeranog sjedenja i sl. koje svi znaju.
Vecina inzinjera koji 10ak sati dnevno provode za racunarima vjezbaju radi ocuvanja linije, mogu i oni odraditi deficit sa smanjenim unosom kalorija ali sta ce sa kicmom?

Prema tome, deficit je najvazniji, ali postizanje istog uz manji unos kalorija ja ne preporucujem, kao sto svako ko nije hendikepiran ne treba da preporucuje.

POTROSNjA kalorija da se stvori deficit je kljuc zdravog zivota!

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2012, 18:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Šta misliš pod hendikepiran? Potpunu cerebralnu paralizu, pa da ničim ne možeš...i ljudi sa hendikepom mogu vježbati.
Naravno da je bolje zdravo jesti i zdravo vježbati, to ti niko i ne spori, ovo što Datula govori nije u suprotnosti sa tim. On samo naglašava da je itekako moguće smršati, a da se ne digne dupe sa kauča.
Koliko god ti nejerovao (ili da:) ima gomiletina ljudi koji nikad, ama baš nikad ne vježbaju i izbjegavaju svaki oblik fizičke aktivnosti i najveći dobačaj im je lagana šetnjica od nekoliko minuta, poslije koje sjednu na kafu i kolač. O tome on govori i da i takvi mogu smršati.
I nije baš istina da se samim kalorijskim deficitom obavezno gubi većinom mišićna masa.
Ako se ja hranim uravnoteženo i zdravo, ali se baš i ne krećem, a prehrana mi je takva da mi je dnevni kalorijski deficit samo 100kcal, neću to ni osjetiti, a za neka dva i po mjeseca ću smršati kilogram.
Nema tu pojma o nekom gubljenju mišićne mase. Npr ako se baviš intenzivnim umnim radom, mozak troši znatno više energije, tako da ti ishrana može ostati potpuno ista, a svejedno mršaš... brojne su opcije.
Poenta koja se cijelo vrijeme provlači i podvlači je bolje smršati i kalorijskim deficitom (niko nije rekao da to mora biti 20kg u mjesec dana) i dovesti kilažu u red makar i sa gnjecavim mišićima, nego imati te iste gnjecave mišiće i 20kg više.
A da se može mršati i zdravo i na pametnije načine, to niko ne spori.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam govorio o gubljenju misicne mase, vec o neformiranju iste, kao i degradacija kicme i mnogi drugi problemi slabim kretanjem.

Moja poenta, tj. preporuka je da se vise kalorija gubi nego manje unosi ako se moze.
Rekao sam vec da se moze smrsati i tako, ali je fizicka aktivnost dosta zdrava i za psihu, bar meni podize raspolozenje (i jos nesto :lol: )

A pod hendikepiranim mislim na ljencuge i "mlade penzionere" aka nolajferi :D

Naravno, ko nije u mogucnosti, ostaje prva opcija sa manjim unosom kalorija.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 18:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa, ima već tema "Kako smršati zdravo". Tamo se o tome mnogo pisalo. Ovu temu je urma zaebana pokrenuo iz nekih drugih razloga, koliko sam shvatio. Čovjek je htio da ukaže na neke predrasude koje se plasiraju onima koji bi da smršaju, ne da se bavi samim zdravljem.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 08:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2012, 08:48
Najjednostavniji vodic, je da jedes normalno i zdravo i tako duzi period.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 09:44 
Thom je napisao:
Najjednostavniji vodic, je da jedes normalno i zdravo i tako duzi period.

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

In other news, zadnja istrazivanja su pokazala kako je dorucak mnogo bitan za ishranu, i prilikom obilnog dorucka mnogo vise masti skladisti direktno u kukove nego tokom dana...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 14:00 
Ne razumijem?

Ako jedes previse naravno da ce se skladistiti bez obzira da li je u pitanju dorucak ili neki drugi obrok...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 19:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Recimo ovako, ako obilno jedes i za dorucak i rucak, vise ce se skladistiti posle dorucka nego posle rucka, zbog sporijeg rada metabolizma.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 179 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]