dangerous.datula je napisao:
Bahamut, studije su dokazale da su ljudi koji su samo rezali kalorije vs ljudi koji su rezali kalorije i imali fiizičku aktivnost, uz jednak deficit, imali isto tjelesnu kompoziciju. Jednako su izgubili sala, i sa istih područja. Dakle aktivnost nije ubrzala proces, pojačala ga, niti favorizovala gubitke sa određrnih zona (svi bi voljeli sa stomaka). Ukratko - deficit je KLJUČ, aktivnost sredstvo, koje može i ne mora da se upotrijebi, a sve radi ostvarivanja deficita.
Nisi me razumio, ili neces da shvatis.
Slazem se da fizicka aktivnost NIJE NEOPHODNA, i to potvrdjujem iz svog iskustva tokom zime, kada gubim kilazu a ne krecem se skoro nikako.
Jbg, ima i hendikepiranih ljudi , nije im svima sudbina da ostanu debeli...
ALI, da li je poenta samo smrsati, da od covjeka ostane samo kost, koza i malo sala, ili ima jos neki faktor koji razdvaja ljude sa dobrom linijom i anoreksicare?
Fizicka aktivnost ne samo da ubrzava proces GUBLJENJA kalorija vec i formira kakvu-takvu misicnu masu, koja daje neki normalan oblik covjeku.
Pominjes testiranje studija, reci mi, ako su imali isti deficit, ko je vise uzivao u hrani, ovi sto su radili nesto ili ovi sto su sjedili?
Radije cu pojesti normalan obrok, mozda malo i vise i prosetati nego jesti k'o 'tica i sjediti u kuci (ako ne moram).
Daleko zdravija dijeta je unos VISE kalorija, a trosenje istih JOS VISE.
Da ne nabrajam sad probleme pretjeranog sjedenja i sl. koje svi znaju.
Vecina inzinjera koji 10ak sati dnevno provode za racunarima vjezbaju radi ocuvanja linije, mogu i oni odraditi deficit sa smanjenim unosom kalorija ali sta ce sa kicmom?
Prema tome, deficit je najvazniji, ali postizanje istog uz manji unos kalorija ja ne preporucujem, kao sto svako ko nije hendikepiran ne treba da preporucuje.
POTROSNjA kalorija da se stvori deficit je kljuc zdravog zivota!