Nevješto ću započeti i dati ću primjer sloge i solidarnosti i jednog pravca - posleratnog društva na kraju teksta – preuzeto sa
http://www.rastko.org.yu . Naime ja sam najžalosniji jer sam siguran da komunisti nisu razumjeli sržsvetog predanja biblije, oni su naime u glavama imali samo vizije nesavršenstva crkvenih službenika i da uvijek crkva kao i visoki slojevi su bili ti nepoželjni. Daleko da je iko od njih uistinu sa biblijom bio upoznat od komunista, oni su to nesvjesno imali u srcima i više nego oni u kojih biblija bijaše. Vidimo da danas o solidarnosti nema pomena, a u ono doba usuđujem se reči da je solidarnosti barem bilo više i uopšte društvo da je bilo i zdravije i bolje. Huleči na boga kog nisu znali, činili su među sobom ono što se bogu svidjelo, iako bog je vidio da oni ne shvataju njegovo učenje niti ga žele jer više kaste i nesavršeno sveštenstvo koje po prirodi kao i svi su obični ljudi i ne mogu biti prave interprete. U obzir treba uzeti i slabu obrazovanost puka. Odatle progoni sveštenika. Ljudi tog doba su čisti ili čistiji u licu mnogo više no danas i nevini – vidite fotografije. Ako bi koji drug čuo sam nekoj partizanki nešto na osnov polnog isuviše otišao, čak moguće da bi jako loše prošao, a pre sveg – ni pomisliti – kazivo mi jedan učesnik. No varijacija ima svagdje.
Za nekog bio je loš, za mnoge dobar, za sadašnju srednju generaciju odličan vjerujem, i šteta što mlađi nemaju pojam o tom – o ravnopravnosti i solidarnosti. Bilo je lošeg, ali manje no danas, a dobra mnogo više no danas.
Slijedi prilog o maltretiranju mitropolita od strane naroda – pazimo – srbi, srbi su vuše se odvrgli od vjere od katolika i poturica – nemoguče ja za muslimane koji se deklarišu upotrijebiti naziv muslimani, to je širi pojam, Bosna je regija ne nacija,
Stradanje srbskih mitropolita i episkopa
mitropolit dabro-bosanski - Dr Nektarije Krulj
Mitropolit dabro-bosanski dr Nektarije Krulj je rođen 30. novembra 1879. godine u selu Pocrnji kod Ljubinja u Hercegovini u čestitoj i pobožnoj kući njegovih roditelja Vukana i Vide (rođ. Milošević) kao peto dete. Na krštenju je dobio ime Nikola. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a gimnaziju sa ispitom zrelosti 1903. godine u Mostaru. Bogosloviju je završio 1907. godine u Reljevu. Posle završetka bogoslovije postavljen je za sekretara Crkvenog suda Zahumsko-hercegovačke eparhije u Mostaru. Na toj dužnosti je ostao do 1912. godine. Dok je bio sekretar Crkvenog suda vanredno je studirao pravne nauke u Beču i Zagrebu. Godine 1911. promovisan je za doktora pravnih nauka.
Sveštenički čin je primio 19. avgusta 1912. godine, a potom je prešao na dužnost katihete u Mostaru, Bihaću i Tuzli. Po završetku Prvog svetskog rata postavljen je za profesora sarajevske bogoslovije, a zatim za rektora Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, Prizrenu i Bitolju, gde ga je 29. novembra 1929. godine zatekao izbor za episkopa zahumsko-hercegovačkog. Monaški čin je primio u manastiru Svetog Nauma. Na tron zahumsko-hercegovačkih episkopa je ustoličen na Petrovdan 1926. godine u Nikšiću.
Na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC na Blagovesti 1928. godine episkop Nektarije je izabran za zvorničko-tuzlanskog episkopa. Na toj dužnosti je ostao sve do 1951. godine kada je na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora izabran za mitropolita dabro-bosanskog. Ustoličen je na Vidovdan 1951. godine.
Mitropolit Nektarije je doživljavao mnoge pretnje, maltretiranja i ucene od strane bosanskih komunista i UDBE.
Na Preobraženje 1953. godine mitropolit je bio pljuvan, šiban, ponižavan od strane bezbožnih komunista, a po nalogu Vlade Bosne i Hercegovine. Komunistima nije smetalo to što je mitropolit Nektarije tada bio starac od 75 godina.
Posle tog napada i ranjavanja, mitropolit Nektarije je podneo izveštaj Svetom Arhijerejskom Sinodu, koji je zaveden pod brojem 2106, zapisnik broj 691/53. Visokopreosvećeni mitropolit je u tom izveštaju naveo sledeće:
"Dana 19. avgusta o. g. oko 19 časova došla je u manastir Ozren jedna grupa manifestanata, po prilici 150-200 lica, većinom radnici "Azbesta" iz bosanskog Petrovog Sela, gde sam se nalazio na odmoru. Oni su uz uzvike "dole izdajnik, fašista, četnik, kvisling, papista, Dražinovac, Nedićevac" i tome slično, prodrli u konak do moje sobe na prvom spratu. Pošto su vrata od sobe bila zaključana, počeli su da lupaju i traže da im otvorim, inače će ista da razbiju. Da ne bih dražio masu, a u isto vreme da sačuvam manastirsku imovinu od rušenja, ja sam vrata otvorio i prisutne upitao :
"Šta želite ljudi?"
Oni su mi odgovorili:
"Tražimo da s mesta napustiš Ozren!"
Odmah posle toga uzeli su me među se, počeli gurati, muvati u rebra i vući. Jedna od prisutnih žena me je vukla za bradu. Za celo vreme nisu prestajali uzvici i pogrde. Pošto patim od teške srčane mane (angina pektoris) dobio sam jak srčani napad i stropoštao se na zemlju. Tada sam zamolio moje mučitelje, da me poštede i ostave na miru, ili pak da me ubiju, ali samo da me dalje ne mrcvare. Niko se od njih nije obazirao na moju molbu, već su produžili da me vuku, guraju i zlostavljaju. Tom prilikom, dobio sam više udaraca po raznim delovima tela, od koji je jedan naročito bio jak u članak moje leve noge, tako, da se na nju ni sada ne mogu da oslonim. Težinu toga udarca pokazuje i lekarski nalaz koji se prilaže.
Za vreme te gužve iscepana mi je mantija, pojas otkinut i jedan od manifestanata mi je otkinuo sat sa zlatnim lancem, tako da mi je alka od sata ostala na mantiji, dok su lanac i sat odneli. U međuvremenu doveo je manastirski momak Mirko manastirska kolica u koja sam smešten i povežen iz manastira. Masa je pratila kola uz povike: "Dole izdajnik, dole četnik, papista" i slično. Prilikom prelaza preko jednog potoka, polivali su me vodom i dalje putem zasipali prašinom. Sem toga, više puta su mi govorili: "Ustani i reci: Ja sam narodni izdajica! pa ćemo ti život pokloniti" na šta sam im rekao: "Izdajica nikad bio nisam, niti ću biti, pa makar i život svoj morao izgubiti!" Uz takvu viku manifestanata, nakon tri kilometra stigao sam do pomenute fabrike "Azbesta" gde su me sa kolica skinuli i stavili u auto, kojim su me dva lica odvela do željezničke stanice u bosanskom Petrovom Selu.
U stanici sam od tih lica, budući da se nisam mogao na nogu opirati, prenet u tuzlanski voz, kojim sam stigao u Tuzlu. Jedan od te dvojice prisutnih me je vozom pratio do Tuzle. Kada sam stigao u Tuzlu, zbog povrede noge, nisam mogao da odem do svoga stana, a pošto nije bilo nikakvih kola za prevoz putnika, pozvan je auto za spasavanje, kojim sam prevežen. Napominjem, da su neki od manifestanata pokušavali da me u izvesnoj meri zaštite od brutalnosti ostalih. Čim sam stigao u svoj stan pozvao sam lekara D. Bućića, koji me je pregledao i konstatovao da mi noga nije prebijena, već samo teže ozleđena. On mi je prepisao potrebne lekove, preporučio odmor, ležanje i mir.
Sutradan, 20. avgusta oko 9 časova došla je jedna deputacija od osam lica, šest muškaraca i dve žene, koja mi je saopštila, da istog dana moram Tuzlu napustiti. U protivnom biće sazvan miting, izbiće demonstracije i šta će iz toga da izađe, oni ne garantuju. Tu grupu su sačinjavali: Rujaković Sveto, p-predsednik Gradskog veća, Dakić Drago, poverenik Stambenog odseka, gradski veterinar Jajčanin, Ristić Borko, nadglednik parkova, Pimena Dragica, funkcioner Gradskog odbora, Milanović Zorka, gradski činovnik, i još dva muškarca čijih se imena ne sećam. Da ne bih doživeo još i druge, teže i veće neprijatnosti, a s obzirom da mi je potrebno i lečenje, odlučio sam da napustim Tuzlu i pođem za Beograd. Istog dana oko podne, došao je jedan mladić, kazao je da se zove Miloš, i doneo moj sat i pokidan lanac. On me je pitao, da to nisu moje stvari, i da ih nisam možda izgubio. Pošto sam kazao, da sam ja vlasnik i sata i lanca, on mi je iste predao uz potvrdu.
Podnoseći ovaj izveštaj, čast mi je zamoliti Sveti Arhijerejski Sinod da sa svoje strane preduzme nužne korake na nadležnom mestu, da se ugled, dostojanstvo i minimum lične bezbednosti jednog starca od 75 godina, ako ne i mitropolita Srbske Pravoslavne Crkve poštuju i čuvaju".
Posle ovog zverskog napada, stari mitropolit je nekoliko meseci ležao u beogradskoj bolnici.
Umro je 7. septembra 1966. godine u Sarajevu.