banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 22:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1650 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 83  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kruzni tok
PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
A i vi i kruzni tok vise, smoriste boga oca :)

Slika
8)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
@shakal

Čim prođeš nastavak tranzita uključuješ desni žmigavac tako da svim ostalim učesnicima mora biti evidentno da se nećeš isključiti (u smijeru Čajevca).
Ovi što dolaze iz smijera Čajevca te moraju propustiti da se isklučiš, a ukoliko je neko iza tebe u vanjskoj traci (što bi Iranci rekli ako je tvoj branik prvi), mora isto tako da stane i da te propusti.
Vozača u unutrašnjoj traci kružnog toka ukoliko je dao žmigavac MORAJU PROPUSTITI SVI ŠTO NAILAZE. Teoretski je moguće da se ne zna da li je ili nije u liniji sa samo jednim vozilom. Ali svi ostali iza tog jednog imaju vozilo ispred sebe koje je dalo žmigavac da se isključi i imaju obavezu da ga propuste.

Spavač, upravo suprotno:
Pravilo vrlo jednostavno glasi "Mora se propustiti sve što nailazi sa lijeve strane."

To se uči pri polaganju, kakvi savjetnici za saobraćajnu bezbjednost? Ovaj Jaćimović nema pojma šta priča.

Evo još jedna vrlo prosta simulacija:

Dva vozila su u kružnom toku u liniji. Jedno, koje je u unutrašnjoj traci, želi da se prestroji u vanjsku, dok drugo koje je u vanjskoj traci, želi da se prestroji u unutrašnju. Kojim redoslijedom će to izvršiti?

1. Vozilo iz vanjske trake će sačekati da vozilo iz unutrašnje trake završi prestrojavanje.
2. Vozilo iz unutrašnje trake će sačekati da vozilo iz vanjske trake završi prestrojavanje.
3. Vozači će se dogovoriti dizanjem obrve.

(Ko je pomislio da odgovori pod 2 ili 3, može sa Jaćimovićem ili kako se već zove na dopunsko polaganje.)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
@whotanoob
Pa moras cekati da se steknu uslovi da udjes u kt, nece oni u kt stati i tebe pustiti...

U slucaju ulaska u unutrasnju (to je tns jednom spomenuo), dodati gas i proci prvi.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Tpojka je napisao:
Spavač, upravo suprotno:
Pravilo vrlo jednostavno glasi "Mora se propustiti sve što nailazi sa lijeve strane."

kao prvo ne znam sta sam napisao, da bi ti rekao "upravo suprotno" i "Mora se propustiti sve što nailazi sa lijeve strane."

Tommy Vercetti je napisao:
A i vi i kruzni tok vise, smoriste boga oca :)

Slika
8)

radio sam tako jedno 7 mj, uglavnom u toku noci..imao sam KT sa 3 izlaza i mrzilo me ici okolo nego sa svog odmah sam pucao na 3 izlaz.. :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Malo su ti kontrarni stavovi...

spavac je napisao:
prosao kroz taj KT..

"Prednost za prestrojavanje u vanjsku traku uvijek ima unutrašnja traka. Tu nema spora nikakvog."

ne slazem se nikako...
ti ako ulazi u KT trecom trakom i zelis izaci na 2 izlaz potrebno ti je prestrojavanje, a cim se prestrojavas moras cekati da udjes u red tj ne smijes naglim pokretom iznutra presjecati covjeka..

ukoliko postoje oznake koja traka sta radi, evo konacno pronadjos sliku onda nema problema, pratis znakove i gotova stvar.
Slika

Odgovor leži u simulaciji u mom prethodnom postu (ko je u Britaniji, Australiji, Japanu i sl, naravno da će upotrijebiti opciju br. 2).

Ova raskrsnica nije kružni tok.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:
Malo su ti kontrarni stavovi...

spavac je napisao:
prosao kroz taj KT..

"Prednost za prestrojavanje u vanjsku traku uvijek ima unutrašnja traka. Tu nema spora nikakvog."

ne slazem se nikako...
ti ako ulazi u KT trecom trakom i zelis izaci na 2 izlaz potrebno ti je prestrojavanje, a cim se prestrojavas moras cekati da udjes u red tj ne smijes naglim pokretom iznutra presjecati covjeka..

ukoliko postoje oznake koja traka sta radi, evo konacno pronadjos sliku onda nema problema, pratis znakove i gotova stvar.
Slika

Odgovor leži u simulaciji u mom prethodnom postu (ko je u Britaniji, Australiji, Japanu i sl, naravno da će upotrijebiti opciju br. 2).

Ova raskrsnica nije kružni tok.

najbolje trpati drugome tekstove..na str 13 samo sam tvoju izjavu stavi pod navodnike, valjda si mogao skontati to i ispod nje (s tim sto ima razmak tj nova recenica) napisao "ne slazem se"...procitaj post od Wranglera.

vidi stvarno slika lici na raskrsnicu a ne roundabout..

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nemam potrebu da se svađam uopšte. Izvinjenje ako liči na to...
Smiješno je da postoji specijalni komitet za savjetovanje bezbjednosti u saobraćaju zbog kružnog toka koji se uči na polaganju vozačkog ispita.
Još smiješnije je da predsjednik tog istog komiteta ne zna da definiše saobraćajnu situaciju i izvuče zaključak iz iste.
A druga stvar, raspisali ste se puno. Dok postavim post, troje mi ulete sa citatima raznim.

Namjera mi je samo da i ostali pravilno savladaju jedno od bitnijih pravila (ako ima takvih) u saobraćaju.

Maloprije sam vidio da je Hertzog još na prvoj strani nekim petim postom na temi gađ'o poentu.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Zato smo mi u Derventi napravili kruzni samo sa jednom trakom i Bog te veselio :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@spavac
Je l' se praviš Englez na Swindon-u - prolaziš unutrašnjom stranom? :)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:55 
staromodan
Korisnikov avatar

nije svadja, samo sam ukazao da si me pogresno citirao..

ja ne poznajem doticnog gospodina..nesto pretjerano se ne vozam otkako sam dosao nazad, al ono sto sam primjetio jeste da ne postoje adekvatni znakovi koji bi isli kao pratnja kruznom toku..napraviti KT bez znakova je cista ludost.(ustvari nije ludost za drzavu tj osiguravajuce kuce, sudstvo, policiju - jer njima tako nesto odgovara, jer im je KT kao direktna veza do musterija)..

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:
@spavac
Je l' se praviš Englez na Swindon-u - prolaziš unutrašnjom stranom? :)

tamo pichis samo kroz sredinu..

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa može na dva načina da se dođe do cilja.
Vanjskim prstenom "u lijevo" i unutrašnjim "u desno".
Unutrašnjom stranom baš i ne idu turisti. Mada kako ko. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 23:08 
staromodan
Korisnikov avatar

kao prvo na tom KT nije cilj proci, vec raditi slalom dok suvozac ne povrati..

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 23:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hehehe. Dobar.
Da ne ostanem dužan za opasku za pravilo prednjeg/prvog branika u Iranu.
Naime u Teheranu na kružnom toku ima prednost vozilo čiji je branik ispred drugog, bez obzira s koje strane mu dolazio. Tako je barem bilo prije.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2012, 07:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
spavac je napisao:
evo jos jednu sam pronasao..jer postoje kod nas strelice na KT koja traka gdje da ide..doduse ovdje je dozvoljeno vanjskom da ide i na drugi izlaz.
Slika

Ma jasno, raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja je kao i svaka druga i važe pravila kao i u svakoj drugoj raskrsnici. Znači ako pogledamo raskrsnicu vidimo da imamo izlaze dasno, pravo i lijevo, ako ima više traka pred rotorom i u samom rotoru, a nije označen pravac kretanja oznakama na samom kolovozu, tada kao i u svakoj drugoj raskrsnici desno idemo iz desne trake, lijevo iz lijeve trake, a pravo se obično može i iz desne i iz lijeve sa tim da okoliko smo u rotor ušli iz lijeve idemo u unutrašnju traku rotora i rotor napuštamo lijevom trakom izlaza iz rotora. Drugim riječima onom trakom kojom smo ušli u rotor, tom trakom se krećemo u rotoru i tom trakom ćemo napustiti rotor, kao što u običnoj raskrsnici lijevo idemo u najbližu lijevu, desno u najbližu desnu, odnosno u trakom kojom smo ušli u raskrsnicu, tom trakom ćemo je i napustiti.

Ako pred ulazom u rotor ima znak nailazak na put sa prvenstvom prolaza (u 99% slučajeva ima) tada je stvar jasna, vozila u rotoru imaju prednost, ukoliko nema nikakvih znakova, tada vozila u rotoru moraju pustiti vozila koja u isti ulaze jer im dolaze sa desne strane i kraj priče.

Znači raskrsnica kao svaka druga u kojoj važe pravila kao u svakoj drugoj raskrsnici.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2012, 07:27 
Citiraj:
@tensSa
Ukoliko voziš spoljnom trakom i vozilo u unutrašnjoj traci uključi pokazivač smijera za desno, mora se sačekati njegovo isključenje. Uporedi to sa preticanjem:
ne smije se upustiti u preticanje dok se ne propusti vozilo koje je već stupilo u preticanje (inače se ne bi moralo gledati u retrovizor kad se pretiče).

Ti bas naporan...dakle:
Citiraj:

Oba kružna toka u Banjoj Luci posjeduju dvije kolovozne trake, i svako vozilo koje se kreće spoljnim prstenom ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja se kreću unutrašnjom saobraćajnom trakom. Ti automobili ne smiju da presijecaju putanju vozilima iz spoljnog prstena.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2012, 07:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
tensSa je napisao:
Citiraj:
@tensSa
Ukoliko voziš spoljnom trakom i vozilo u unutrašnjoj traci uključi pokazivač smijera za desno, mora se sačekati njegovo isključenje. Uporedi to sa preticanjem:
ne smije se upustiti u preticanje dok se ne propusti vozilo koje je već stupilo u preticanje (inače se ne bi moralo gledati u retrovizor kad se pretiče).

Ti bas naporan...dakle:
Citiraj:

Oba kružna toka u Banjoj Luci posjeduju dvije kolovozne trake, i svako vozilo koje se kreće spoljnim prstenom ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja se kreću unutrašnjom saobraćajnom trakom. Ti automobili ne smiju da presijecaju putanju vozilima iz spoljnog prstena.

onda bi mogao da se voziš u kružnom dok se semafor ne upali :lol: :lol: :lol: u BL važi pravilo bezobraznijeg "ko je bozbrazniji taj prije prodje", inače imaš idiota koji nemože izaći i opali po kočnici i čeka da mu se oslobodi prolaz umesto da napravi još jedan krug...

ps. svaki dan prodjem kroz obadva k.t. tako da sam se nagledao svega i svačega.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2012, 22:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Da ja vozim po savjetima koji ovdje pišu, davno me ne bi bilo. Stvar je krajnje jasna: u kružnom toku nema stajanja, tako da otpada mogućnost da neko iz vanjske trake propusti drugog iz unutrašnje. Da se dva automobila nalaze na ravnoj cesti, idu paralalno i lijevi auto da desni žmigavac, da li bi desni trebao da ukoči da ga propusti? Što se tiče prvenstva uključenja, ako nije regulisano znakom, prednost imaju oni koji se uključuju u kružni tok; takvih kružnih tokova je malo, na takav sam naletio u BG, izgleda suludo ali postoji...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 12:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Napokon jedan normalan post, ljudi pišu po pola stranice i izgubiš se u tom, još nemogu shvatiti one (a ima ih ovde podosta) koji tvrde da ja u vanjskoj moram propustiti onog iz unutrašnje.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 12:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja još nisam doživio da me neko ne propusti nekog ko se iz unutrašnje trake isključuje da bi se odvojio na narednom odvajanju.
Ljudi se više istripuju ovde nego što to rade u praksi, imam osjećaj.
Nema veze grad i država. Zakon je internacionalan.
Zato na vozačkoj piše (ili je bar pisalo) Permis De Conduire. :D
Stvar je da su ovi kružni tokovi (naročito ovaj što izlazi iz Cara Dušana) vrlo mali, da ne kažem premali, i sve se odvija bukvalno u trenu.
Više se vremena provede čekajući uključenje nego što traje prolazak.
To su valjda svi apsolvirali da treba sačekati auta sa lijeve strane, još jednom provjeriti da li idu pješaci i izvršiti uključenje. :)

U suštini, uključujem se u kružni tok u iz trake za koju pretpostavim da će me lakše baciti na željenu trasu/putanju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1650 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 83  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]