banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 15:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2012, 17:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2010, 15:00
Prije par dana poceo sam trcati i sa jednim kolegom sa faksa sam posao na tenis.

Vezano za trcanje...
Ovu sedmicu sam isao svako jutro u 8 po 15ak min. Sledece sedmice idem u 8 i u 14h. One tamo sedmice idem u 8, 14 i 18h i tako bi onda nastavio. Trcim uz Vrbas kraj asfalta.
Zanima me na sta trebam obratiti paznju - tipa disanje, da trcim #na peti" ili "na prste".

Volio bih malo vjezbati dole na onim spravama na otvorenom kod Balona. Isto me zanima kako je pravilno disati kad si npr. na steperu ili kada se rade trbusnjaci.

Imajte u vidu da nikada prije nisam nista vjezbao, od aktivnosti jedino imam voznju bicikla.

Vezano za tenis...
Vec 15ak dana idem sa kolegom sa faksa na tenis (on se rekreativno bavi oko 2 godine).
Rekao mi je da dobro napredujem i da bi trebao sebi uzeti odgovarajuci reket (trenutno posudjujem neki stari).
Ja bih cak i uzeo polovan, posto se rekreativno bavim, npr. Wilson mi se svidja :roll: Visok sam 184 cm i imam 82 kg.

Hvala na citanju, nadam se odgovorima :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 19:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
viewtopic.php?f=45&t=55795

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Баш си му право објаснио зашто тај модел... :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2011, 21:50
Evo da ti malo pomognem u vezi tenisa...reket od 290-300 grama ti je idealan za rekreativce. Nije bitno koji je model,bitno je da ti reket odgovara tezinom i velicinom glave. Nisam neki strucnjak,ali da pomognem bar to u vezi tezine sto znam. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 22:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ne postoji IDEALNA tezina. Pozeljno je uzeti sto tezi reket, a da ti nije pretezak. Sto je reket tezi, time je i cvrsci, i onda se vibracije i sila koja nastaje pri dodiru reketa (zica) sa lopticom apsorbuje kroz sam frejm reketa, a ne kroz tvoju ruku/lakat. Pravila ne postoje, ali evo, meni npr. sve preko 320 grama tezine nenaspanovanog reketa je previse. Span nosi otprilike 17 grama. Isto tako, sve ispod 280 mi je prelagano. Zimonjic igra sa 370 grama, i to je bas extrem. :D

Sto se tice reketa, definitivno ti preporucujem da pazaris koristen reket. Mnogo je jeftiniji, a nema nikakve razlike u odnosu na novi. Nije to auto, pa da poslije 100.000 km to nije to. Reket je reket, samo da nije napukao ili pukao. I ne trazi da budu savrseno ocuvani, jer ce ti onda pokusati nabiti cijenu, i bzvz. platis nesto sto nema ama bas nikakvu ulogu :wink: .

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 16:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Planiram da pocnem da rekreativno igram tenis, pa cu u skorije vreme kupovati reket. Sta kazete na ovaj model? http://www.beosport.com/internet-prodaj ... us-open/1/ Karakteristike su mu : * Arc Technology offers greater stability
* Double Holes Technology provides more power
* Perforated grip features moisture absorption
* AirLite Bumper for lightweight protection
* Length: 27.252
* Head size: 103 sq. inch
* Frame weight: 275g
* String Pattern: 16 x 19
* Includes 3/4 head cover

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 16:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Ili ovaj model npr. http://www.beosport.com/internet-prodaj ... ne-comp/1/

Sta je po vama bolje za pocetnika?

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 17:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ako si pocetnik, najbitnija stavka ti je tezina, i eventualno velicina glave reketa. Ovih Six One ima barem 10 varijacija, od djecjih sa skracenom duzinom, pa do razlika u tezini i velicini glave. Generalno, bilo sta od Heada i Wilsona, sto ima glavu od barem 630, i ne tezi od 280-285 grama, sasvim je dobar izbor za pocetnika. Ako se odlucis na bilo kakvu kupovinu, probaj da to bude negdje gdje imaju test rekete, pa da probas barem par minuta.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 11:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Maj 2012, 11:08
Ja bih ti savjetovala da dok trcis ravnomjerno udises i izdises, otprilike na svaka 3 koraka da udahnes i na svaka 3 da izdahnes vazduh, i to se naravno odnosi na trcanje u laganom ritmu koje vjerovatno i radis. A sto se tice trbusnjaka, izdises kada se dizes a udises kada se spustas...u pocetku malo pripazi na disanje a poslije ti to predje u naviku i radices to automatski, bez razmisljanja :D ja sam takodje na stazi nekad ujutru oko 8h ili navece oko 18h ili kasnije, mozda smo se i sreli! Vidimo se na stazi i sretno sa treninzima :)

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 11:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
Imas na ovoj temi prilicno elaborirana sva pitanja u vezis a trcanjem kao i mjestima pogodnim za isto:

http://www.banjalukaforum.com/viewtopic ... 8&start=80

Ja bih ti preporucio da ne sjeckas toliko, uzalud gubis vrijeme na dolazak do staze, na oblacenje, eventualno tusiranje i slicno, stisni i iz komada odradi to sto mislis, ako nemas snage i kondicije, hodaj ili brzo hodaj kada se umoris, time povrati malo snagu, pa ponovo u trk.

Gazis prvo prstima i prednjim dijelom stopala, pa se onda spustas prema peti. Ruke su opustene i blago savijene, neki tupi ugao podlaktice u odnosu na nadlakticu, kako ti odgovara da se ruke ne zamaraju.

Trbusnjaci - izdises u trenutku stiskanja misica, kao i sve ostale vjezbe.
Imas na ovom podforumu teme kako da pravilno i efikasno uradis trbusnjake, kao i trening za misicni rast izvan teretane - jos bolje, u teretani na otvorenom kraj Vrbasa.

Trbusni
http://www.banjalukaforum.com/viewtopic ... 33&t=58876

Misici
http://www.banjalukaforum.com/viewtopic ... 33&t=57438

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 13:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Mar 2011, 12:39
Ја сам почео са рекетом од 250г, ал теби препоручујем 275-280г са величином главе 645 невезано који је произвођач.
Најбоље би било да имаш могућност да тестираш рекет прије куповине и то пар тренинга(мечева).

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 13:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Nov 2010, 10:17
Има на овој старијој теми о трчању, одличан сајт за све што се тиче трчања!
http://www.trcanje.rs

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 18:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2010, 15:00
Hvala svima ne veoma detaljnim odogovrima :)

Za tenis/reket:
U medjuvremenu sam probao Wilson ProStaff 6.1 Classic, drug koji mi je posudio reket i kaze da ima preko 350g. Iskreno meni i nije bio nesto narocito tezak, ali kada udaram lopticu cini mi se kao da je drven/krut (izvinjavam se na nestrucnom objasnjenju, nadam se da cete skontati kakav osjecaj sam stekao)
Takodje sam probao neki stariji Prince koji je bio otezak ali je dosta "mekanije" primao lopticu. Problem je sto nakon nekog vremena stvarno osjecam "tezinu" reketa na ruci.

Molim sve iskusnije da me upute koju tezinu trebam odabrati i koja velicina glave bi bila dobra, jer ovaj Wilson nije ostavio dobar utisak (mozda je ekstra reket, ali meni nije legao). [Trazio sam na pik-u polovne, ali posto se ne razumijem u karakteristike nisam nasao nesto sto bi postavio ovdje da pogledate]

Znaci kad bi bio lagan (ili laganiji) kao Wilson, a da lijepo i mekano prima lopticu kao Prince.

Za trcanje:
Odlicno ste sve objasnili, drug sa tenisa mi je rekao da bi trebao nabaviti patike za trcanje - dajte predlog koje su se vama pokazale kao dobre. Ja sam kontao neke sa onim "med žutim" đonom :)

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 19:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sketchers ima par dobrih modela patika za trčanje(npr ove),a nisu loše ni Puma Fox. Oba sam isprobao i savršeno su udobne i pružaju odličnu podršku nozi... Preporučujem Pumine za uže stopalo,a Sketchers za šire.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 19:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Sto se tice trcanja, asics zavrce usi. Jesu mozda malo skuplje (do 160KM) ali su kvalitetne do bola. Odlicne patike. A imas i finog izbora.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 20:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vuk_Bl, u jednom od mojih postova gore, imas preporucenu tezinu, i velicinu glave.

Sto se tice trcanja, ja sam skoro sebi uzeo Nike Lunarglide, predobre. Asics ako mozes sebi da priustis. @Tasko, tesko da imaju dobre Asics za tu cifru. Uglavnom su 200+. Takodje razmisli o Adidasovoj running seriji, Response, Suprnova, i AdiZero. Response je od njih "najlosija", Suprnova srednja klasa, a AdiZero j..e kevu.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 22:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Maj 2012, 11:08
Ja imam Nike Lunarglide i zadovoljna sam. Tebi bih preporucila da obidjes outlet radnje po gradu, tu ima dosta modela za trcanje a ti bi trebao probati par modela da vidis koji tip patika ti odgovara. Asics je definitivno najskuplji ali i najbolji, ja sam dugo imala Patriot varijantu i super su se pokazale. Imas Asicsov outlet kod pekare Manja pa pogledaj, tu su modeli jeftini a mozda nadjes neki da ti odgovara. Sretno :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]