Citiraj:
Шта оћу рећ, храна јесте скупља него раније,али истовремено то је зато што држава бих води лошу увозно-извозну политику,као и још много тога. Није Додик крив што увозимо чачкалице и шибице,да се разумијемо.
"Да РС не увози била би гладна!!!"
Немам ја ништа против да ти браниш свог предсједника партије, али брани га тако што ћеш говорити о постигнутом напретку, а не о великобошњачкој политици и Дон Кихоту.
Елем, не рачуна се индекс цијена само за аргету паштету, већ за читав низ производа. То су званични подаци!
Но, у вези са овим подебљаним... држава БиХ нема пуно везе са увозом и извозом.
Најефикаснији начин за извозни подстицај је депресијација валуте, међутим ми имамо монетарни одбор (фиксирана валута), па самим тим тај механизам отпада. А и депресијација има доста лоших страна...
Други начин је да конкурентним цијенама наступају на ино тржиштима. Међутим, већ сам писао о томе, код нас је у периоду кризе дошло до раста фискалног оптерећења (умјесто смањења јавне потрошње), што је можда и удуплало ефекте те кризе на реалан сектор код нас, али и утицало на раст цијена. Много префузећа је под притиском затворено, тако да ми у овом моменту можемо извозити само сировине и полупроизводе.
А какво је стање у земљи показује следеће:
најгора ствар која се може десити на берзи јесте да инвеститори изгубе повјерење у обвезнице које издаје држава, градови или општине. Зашто? ЈЕр у том случају елиминише се могућност задужења у земљи, по најчешће повољнијим стопама. Преостаје само "милосрдно" иностранство, са још "милосрднијим" каматним стопама.
Е то се код нас управо дешава!
Зворник (СНСД) је ето рецимо једна од општина која не измирује обавезе по основу општинских обвезница и могли би имати проблема због тога у наредним емисијама (ако их буде, а биће их сигурно). Изговор је био да су трошкови гријања за грејну сезону били већи?!?!
Обавезе по емитованим обвезницама су приоритет приоритета у било каквим исплатама било ког буџета! У иностранству немогућност исплате обавеза по обвезница доводи до слома буџета. Код нас је то нормална ствар!