banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 11:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 99 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Apr 2012, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
Neznam brate al mi smo nekako najprisniji sa Hrvatima i "Bosnjacima" ... A vi kako ocete ..

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2012, 19:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
mirdza je napisao:
Afrikance ne mogu nikako podnijeti. Upoznao sam ih podosta i stoka su neopjevana...

U većini slučajeva. Pogotovo ovi iz subsaharske Afrike. Veće neradnike nisam vidio u životu. Da ne bude da generalizujem, nisu svi isti ali je bar 95% njih takvo, ako ne i više.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2012, 21:11 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Stvarno je teško i lose generalizovati, ali... Znam ljude iz većine svjetskih država koje mi mogu pasti na pamet i prilično se osjeti kulturalna razlika po dijelovima svijeta.
U USA se uglavnom svrstavamo malo drugačije... Meni je sa većinom Evropljana kao da pričam sa nekim od kuće. Kad se ode na drugi konetinent, vide se sve sličnosti sa prošlog. :)
Uglavnom volim Skandinavce i Britance, potom Germane i Spance, Juznoamerikance, Singapurce. Ma joj, o kojoj god državi da mislim, ima toliko izuzetaka, da se ne može generalizovati uopste... Uzevši istočnu Aziju, ima Kineza i Korejaca koji mi nisu dragi, a opet drugi su mu super.
Čak i ovdje ima dosta razlika zavisno iz kojeg dijela države si. Generalno, ovdje gdje sam ja, Boston, New York, je sve toliko brzo i konkurentno, liberalno, malo plitko i sa milion opcija. Opet, na jugozapadu, Kalifornija, više chill i opuštenije, ali je sjeverni dio užurban i jako 'pametan'. Midwest, Chicago, Minnesota, dosta više homey, laganije, familijarnije...

Na kraju ipak sa balkancima (malo obrazovanijim, ne sa svakim ko se još uvijek drži nacionalnih gluposti), je najlakse. :)

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2012, 21:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

P. S. Joj, zaboravih Indijce. Oni su mi dragi, ubjedljivo su najpametniji, draži su mi od Kineza i volim da oponašam njihov akcent. :D

P. P. S. Kao neko ko radi statistiku moram da stavim disclaimer da je moj sample "highly biased" i da se bazira na ljude koji su pored silne konkurencije uspjeli doći ovdje gdje već jesu...

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2012, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Tesko je donijeti neku generalnu sliku o nekom narodu na osnovu par pojedinaca i kratkotrajnog druzenja sa istima.
Generalno narod koji mi se nije svidio su Bugari - ti ljudi nemaju ni malo obzira prema drugima, vecina koju sam upoznao je takva, a upoznao sam ih mnogo i proveo mnogo vremena s njima.
Turci -ne previse inteligentnan narod, druzeljubivi, namam neko negativno iskustvo sa njima.
Albanci - licno nisam imao problema sa njima, ali ih ne volim iz razloga sto sve gledaju s nacionalne strane i to im je, imam osjecaj, sve u zivotu. Skidam im kapu koliko su slozni. To govorim, naravno, za ove nase. Upoznao sam ih par ih Albanije - e oni su totalno drugaciji, ni oni ne vole nase Siptare. Posto ne volim pretjerano generalizovanje, moram biti realan i reci da mi je najbolji drug sa kursa njeamckog bio Albanac iz Makedonije - i on je sprdao ove s Kosova.
Rumuni - poznajem ih puno i dugo - imaju osjecaj vise vrijednosti, imam i dobrih drugara/drugarica i uglavnom svi misle da su najpametniji na svijetu.
Austrijanci - nemam pozitivno misljenje o njima- imam osjecaj da imaju kompleks sto su mala nacija - nije ni cudo - 800 godina su vladali s pola Evrope i sad su manji od ove okrnjene Srbije - nedruzeljubivi, totalno. Za sve te godine sto sam bio tamo, ostao sam u kontaktu samo sa njih dvoje i to je jedna naturalizovana Austrijanka i jedna prijateljica koju jednostavno svako gotivi.
Nijemci - tesko je donijeti sliku o narodu koji broji 80 miliona ljudi - iz licnog iskustva, a i iz prica ostalih - oni s juga nisu bas druzeljubivi, vise su kao Austrijanci, ovdje gdje sam ja - onako, dok npr u Kölnu - otvoreni do bola - lako sklapaju kontakte, druzeljubivi i vole pomoci.
Grci - ne poznajem ih puno, tako da ne mogu sklopiti neku sliku o njima, imao sam podjednako dobrih i losih iskustava sa njima.
Holandjani - bi osam par dana sa jednom grupom - imam pozitivno iskustva s njima - druzeljubivi, vole zabavu.
Isto tako i sa Ircima imam ok iskustva, ali su ljudi odvaljeni do bola - imao sam jednog kolegu u domu i kod njega je kostantno bilo neko drustvo, svako malo po desetak ljudi u maloj sobici i uvijek su se odvaljivali od aklohola.
I na kraju Japanci - poznajem ih mnogo i dobro - jako ljubazni, druzeljubivi, dok ih ne upoznas dobro - stidljivi, ali jako gostoljubivi i zahvalni, vole poklone, ali kao znak paznje,ne vrijednosti. I ono sto stoji na temi "Japan WTF" , mislim na extremne stvari su i za njih isto tako strane i nepoznate kao i za nas.
Upoznao sam i druzio se sa Amerikancima, Arapima iz raznih zemalja, Spancima malo manje, Talijanima... ali nedovoljno da bi mogao izvuci neki zakljucak o njima.
Napominjem da se uglavnom radilo o studentima, znaci ne bi trebalo da bude neke intelektualne razlike medju njima.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2012, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zaboravih Nepalce- imam par dobrih prijatelja, jako druzeljubivi i bas se drze zajedno, mozda i zato sto ih je bilo malo.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2012, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Alal ti vera laoce kad ti se dalo napisati :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2012, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja jedino mogu za sigurno reći za Talijane kakvi su jer ih znam u dušu, ostalo je moj subjektivni sud. :D

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 10:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
_зока je napisao:
Pa zar nisu svi izviđači latentni gejevi?

A joj, čovječe... imaš pivu za ovo!

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 10:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
zLo_krme je napisao:
Ja jedino mogu za sigurno reći za Talijane kakvi su jer ih znam u dušu, ostalo je moj subjektivni sud. :D

ja sam imao jako ruzno misljenje o njima kao turistima,dok su se moji roditelji bavili time,najbucniji,najneuredniji,najbahatiji sa pitanjima koje te jednostavno ostave bez texta jer ne znas sta da mu odgovoris (ugrizla me meduza u vasem moru,ZASTO!!? :angry4: ili ubo me jez!!)...i to je skoro nepodjeljeno misljenje mjestana bilo o njima kao turistima,...
cim ih je vise od jednog za stolom,masu tanjirima i casama dok nesto objasnjavaju,hrana leti na sve strane a djeca su im nevaspitana i nemoguca...

sve suprotno od navedenog su nijemci,svaka im cast...

o karakternim osobinama ni jednih ni drugih naravno nemam pojma...

a mozda je ovo i subjektivno,jer taj italijan koji dolazi u dalmaciju mozda i nije bas reprezentativni uzorak,mozda ovdje na feragosto dolazi njihova sirotinja i donji i srednji sloj,dok gospoda ide na azurnu obalu,kanarska ostrva ili bahame...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 11:35 
Citiraj:
a djeca su im nevaspitana i nemoguca...

Bio je neki clanak u kojem kazu da su talijanska djeca najgora...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Da, evo ga:

Citiraj:
Prema anketi koju je naručilo “Udruženje italijanskih žena”, a koja je sprovedena među 500 vlasnika hotela u Evropi, čak 66 posto njih veruje da se italijanska deca na odmoru ponašaju najgore.
Vlasnici hotela ih opisuju kao glupe, arogantne i čak opasne goste.

Italijanski sociolozi su medijima prikazali i detaljan opis dece čije ponašanje najviše smeta vlasnicima hotela. Naime, takva deca viču, prljava su, trče okolo hodnicima, razbijaju inventar, krše pravilo ćutanja za stolom, slušaju glasno TV, bespotrebno se vozaju liftom…

Vlasnici hotela u nekoliko evropskih država, prema navodima iz iste ankete, naveli su da najobrazovanija deca-gosti dolaze iz Švedske, Danske i Švajcarske.

:D

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 14:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Nisu ti bili u Valdanosu na ferijalnoj praksi ugostiteljske škole krajem 90tih....za nas su najpijaniji britanski rokeri bili časne sestre! :angel4:

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
FLASH je napisao:
disclaimer da je moj sample "highly biased"

Srpski?

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Schlager je napisao:
zLo_krme je napisao:

ja sam imao jako ruzno misljenje o njima kao turistima,dok su se moji roditelji bavili time,najbucniji,najneuredniji,najbahatiji sa pitanjima koje te jednostavno ostave bez texta jer ne znas sta da mu odgovoris (ugrizla me meduza u vasem moru,ZASTO!!? :angry4: ili ubo me jez!!)...i to je skoro nepodjeljeno misljenje mjestana bilo o njima kao turistima,...
cim ih je vise od jednog za stolom,masu tanjirima i casama dok nesto objasnjavaju,hrana leti na sve strane a djeca su im nevaspitana i nemoguca...

sve suprotno od navedenog su nijemci,svaka im cast...

o karakternim osobinama ni jednih ni drugih naravno nemam pojma...

a mozda je ovo i subjektivno,jer taj italijan koji dolazi u dalmaciju mozda i nije bas reprezentativni uzorak,mozda ovdje na feragosto dolazi njihova sirotinja i donji i srednji sloj,dok gospoda ide na azurnu obalu,kanarska ostrva ili bahame...

Ja govorim iz iskustva jer sam zivjela dugo u It :)

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 18:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nije mi jasno kako neki mogu da kazu da su britanci neuredni, prljavi a sa druge strane hvale indijce.. :lol:

brazilci definitivno otkaceni, opusten i prijateljski narod.veoma mi se dopada njihova kultura pogotovo poljupci u obraz.. :D

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
spavac je napisao:
pogotovo poljupci u obraz.. :D

Koliko se puta ljube? Ja to mrzim, ovdje u Švajcarskoj te ljube po tri puta stalno. Čuo sam da se u nekim dijelovima Francuske ljube po pet puta, negdje u Normandiji valjda. Užas... :?

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 18:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
FLASH je napisao:

Srpski?

Haha, nemam pojma. To se desi kad učiš statistiku na engleskom. :D

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
spavac je napisao:
pogotovo poljupci u obraz.. :D

Koliko se puta ljube? Ja to mrzim, ovdje u Švajcarskoj te ljube po tri puta stalno. Čuo sam da se u nekim dijelovima Francuske ljube po pet puta, negdje u Normandiji valjda. Užas... :?

I Holandjani se ljube 3 puta.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
FLASH je napisao:
Panzer je napisao:
FLASH je napisao:

Srpski?

Haha, nemam pojma. To se desi kad učiš statistiku na engleskom. :D

Jos ces i ti poceti kao i van Damme, zaboravio kako se kaze na maternjem "svijestan" pa kad prica na francuskom malo-malo pa "aware" :D

Panzer, hoce da kaze da je njegovo misljenje subjektivno (ovo sam jedva uspio formulisati :P)

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 02 Maj 2012, 19:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 99 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]